Karlovačka gimnazija - Tradicija duga 225. godina

autor: Đorđe Ivanović 0

Karlovačka gimnazija obeležila je 1. novembra 225. godina od svog nastanka. Kao najstarija srpska gimnazija se od 2012. godine našla na spisku škola od nacionalnog značaja, a sama zgrada u kojoj se škola nalazi je spomenik kulture.       

Pod nazivom Srpska velika gimnazija karlovačka, ona je osnovana 1791. godine a osnivači su bili mitropolit Stevan Stratimirović i trgovac Dimitrije Atanasijević Sabov. Nedugo zatim škola postaje srpski kulturni i duhovni centar i počinje da privlači đake iz raznih krajeva monarhije. Stara zgrada škole je trajala do 1891. godine kada nastaje današnja pod patronatom tadašnjeg patrijarha Germana Anđelića i njegovog brata Stefana.

U svojoj dugoj istoriji ona ima i čime da se ponosi. Njena spomen biblioteka, koja je stara koliko i škola, obiluje ogromnim opusom. U njoj je preko 18.000 knjiga i drugih publikacija od kojih neke sežu čak do 16. veka. Među najpoznatijima su fototipsko izdanje „Miroslavljevog jevanđelja“, „Četvorojevanđelje“ iz 16. veka kao i prva izdanja raznih dela Dositeja Obradovića, Branka Radičevića, Vuka Karadžića i drugih koji se čuvaju u spomen biblioteci.

Pored poznatih dela, školu krase i poznati đaci. Branko Radičević, Dimitrije Davidović, Sima Milutinović Sarajlija, Josif Rajačić, Stevan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Đorđe Natošević, Milan Jovanović Batut, Vasa Stajić, Kosta Vujić, Boris Mihajlović Mihiz, Dejan Medaković i Vida Ognjenović su samo neki od njih.

Koliko je bitno šta se dešavalo u njenoj bogatoj istoriji, toliko je bitno i šta će se dešavati u njenoj budućnosti. Direktor gimnazije Milan Đurišić kaže da je škola nekoliko puta menjala profil, ali da je uvek pratila zahteve mladih ljudi u obrazovnom i kulturnom smislu.

– Sada, kao i na početku, nudimo klasično obrazovanje iz prirodnih i društvenih nauka sa naglaskom na jezike. Trudimo se da tu „lepezu jezika“ stalno širimo ali naravno uz veliko posvećivanje srpskom jeziku i književnosti – navodi on za Univerzitetski odjek.

Njena budućnost izgleda dobro i zbog njenih posvećenih đaka i profesora koji iz godine u godinu donose brojne nagrade školi sa raznih takmičenja, kako domaćih tako i evropskih navodi direktor.

Pored kulturno istorijskog značaja, u ovoj gimnaziji vlada i poseban duh koji zavodi sve njene đake pa je činjenica da su skoro svi njeni profesori ujedno i bivši đaci sasvim logična. Jedna od posledica toga su i dela koja su o njoj pisali Dejan Medaković, Boris Mihajlović Mihiz, Branko Radičević i drugi.

Uzimajući u obzir sve rečeno Karlovačka gimnazija se može svrstati u one retke škole koje pored formalnog obrazovanja nude i životno vaspitanje svojim đacima, koji joj zbog toga nikada nisu ostali dužni.

Nema komentara

Napišite komentar