Ko nastupa na koncertu Ritma Evrope?

autor: Jelena Žarić 0

Već deset godina zaredom u Novom Sadu održava se kulturna manifestacije „Ritam Evrope”, u čast obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, koja ove godine traje od 5. do 9. maja.

Pored kulturnih događaja u sklopu manifestacije, poput izložbe „Misli Sloboda – Između danas i sutra” otvorene od 5. maja, vrhunac manifestacije predstavlja veliki koncert u ponedeljak 9. maja na Trgu slobode kojim se svake godine završava „Ritam Evrope”. I ove godine kvalitetne muzike neće nedostajati, smenjivaće se topli i nežni ritmovi regea, sa taktovima džeza i buntovnog repa do žestokog panka. Novosađanima će se predstaviti bendovi: Del Arno Band, Marčelo & Napeti Quintet, te zagrebački sastav Hladno pivo. No, koliko znate o njima? U nastavku slede kratke biografije izvođača.

Del Arno Band (DAB) su prva autorska rege postava u SFRJ koju su osnovali braća Vladan i Jovan Matić jula 1986. godine u Beogradu. Grupa je od samog početka bila usmerena ka melodijskoj roots-muzici. Prvi uspeh beleži pozivom na subotički festival „Omladina” 1988. gde ulaze u finale među četiri najbolje postave. Nakon Subotice grupa počinje pripreme za snimanje svog prvog albuma „Igraj dok te ne sruše” koji izlazi krajem 1989. godine za nezavisnu izdavačku kuću „Rockland”. Izdali su još pet studijskih albuma od kojih je „Vreme vode” iz 2005. godine poslednji. Kroz DAB je za 30 godina prošlo nešto više od 150 muzičara, od kojih su neki, nakon DAB iskustva postali značajna imena na domaćoj sceni, poput Nemanje Kojića Kojota koji je osnovao Eyesburn.

Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo, je srpski hip hop muzičar. Karijeru je započeo u sklopu demo-grupe Rhyme Animal, koju napušta 1995. godine. Novembra 2003. godine, izašao je njegov debi-album „De Facto” koji postaje najbrže prodavana ploča te godine. Ovaj album, pun kritika upućenih društvu i uličnim temama ispričanim na veoma iskren i uverljiv način, publika i kritičari su dobro prihvatili donevši mu prestižnu titulu: glas generacije. Veoma lična obojenost kritike političke situacije u zemlji moglo bi se definisati kao Marčelov stil. U najnovijem albumu „Napet šou” iz 2014. godine, Marčelo uvodi daleko više džez obojenih numera. Na „Ritmu Evrope” nastupaće na sceni sa društvom probranih džez umetnika okupljenim pod nazivom Napeti Quintet.

Hladno pivo je hrvatska rok-pank grupa iz Zagreba nastala 1987. godine. Spadaju među najpopularnije grupe tog tipa na prostoru bivše SFRJ. Grupa je osnovana 1987. godine u zagrebačkom predgrađu Gajnice, kao četvoročlana grupa koju su činili Mile Kekin, Suba, Tedi i Zoki. Svoje skromne početke Hladno pivo je opisalo u biografiji na njihovoj zvaničnoj stranici: „Bend je nastavio sa besomučnim uvežbavanjem svega što im je bilo dobro (Ramones, Sex pistols, Dead Kennedys, Motorhead, Stones, Beatles, Azra itd.) dokazujući da i najbolja pesma može zvučati grozno ako dođe u prave ruke. Ipak, kako svaki trud donese plodove, uz sastanke u parkiću i opijanje, bend je uspio složiti određeni repertoar i 21.05.1988. održao svoj prvi i legendarni koncert u sklopu izviđačkog takmičenja u malom zagorskom mestu Kumrovec. Već na tom koncertu je izbila tuča i nered, tako da je to utemeljilo zvuk grupe i dalo dodatni poticaj daljnjem radu.”

Najnoviji album koji je grupa objavila iz 2015. godine zove se „Dani zatvorenih vrata”.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja jer je na taj dan 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. Na ovaj dan se takođe obeležava i Dan Evrope, kada se obeležava stvaranje Evropske ekonomske zajednice, preteče Evropske unije.

–  Smrt fašizmu, sloboda narodu i dobroj muzici!

Nema komentara

Napišite komentar