Jevgenij Vodolaznik - dobitnik nagrade "Milovan Vidaković"

autor: Arso Stojović 0

Na svečanom otvaranju devetog međunarodnog festivala proze „Prosefest“ u Novom Sadu uručena je međunardna književna nagrada za prozno stvaralaštvo, ruskom piscu Jevgeniju Vodolazniku.

„ Davno sam maštao da dođem u Srbiju i sada se to desilo. Ne pričam srpski, ali sreća pa postoji književnost, velika srpska knjiženost koju poznaje ceo svet. Književnost je najbolji način da čovek upozna svoju zemlju, a drugi da je zavole”,  rekao je Vodolaznik i dodao da je neizmerno zahvalan na nagradi.

Novosadska publika će u sledeća tri dana imati priliku da se pored Vodolaznika upozna i sa radom još šest pisaca: Goce Smilevskim iz Makedonije, Borom Ćosićem, Damirom Karakašem, Otom Horvatom i Vesnom Goldsvorti. Svi ovi autori će tokom trajanja festivala razgovarati sa učenicima novosadskih gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, „Svetozar Miletić“ i „Isidora Sekulić“.

Direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj je poručio kako je „Prosefest“ postao jedan od najznačajnijih festivala u Novom Sadu.

„Prosefest je jedinstven po svom konceptu, koji omogućava da se sretnu mladost i književnost. Mi već devet godina stvaramo mladalačku čitalačku publiku“, rekao je Fajgelj i istakao kako ovaj koncept nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Svečanom otvaranju ovog festivala doprineli su pijanistkinja Julija Bal kao i prošlogodišnji dobitnik nagrade „Milovan Vidaković“, Milisav Savić, koji je u svom govoru odnos pisca i čitalaca poistovetio sa ljubavnim odnosom.

„ Pisac i čitalac su kao ljubavni partneri, pisac ne ispisuje tekst, već stoji iza svakog slova, on piše priču. Pisac mora da se potrudi da bude stalno prisutan u mislima i u srcu čitalaca“.

Nema komentara

Napišite komentar