Sve čari Cinema city-ja

autor: Milica Kuzmanov 0

Sedmi Cinema city počeo je nultim danom, u subotu, 21. juna, koncertom hora „Collegium musicum” u izvođenju kulturnih filmskih numera Zorana Simjanovića, a trajaće do 28. juna. 

foto: infralogistika.com

Zvanično otvaranje obeleženo je domaćom premijerom filma „Neposlušni” rediteljke Mine Đukić, kao i novosadske premijere filma „Moj zanat” Mladena Matičevića. Ove godine program je podeljen u tri celine: Cinema city  filmovi, Cinema city muzika i Cinema city pro. Ta podela je uvek prirodno i postojala, ali ove godine je to i programski definisano. Publika će imati priliku da vidi 126 filmova na deset lokacija, a ove godine Cinema city ima novu lokacija - Nestea open air koji se nalazi u bašti Muzeja Vojvodine i zajedno sa Amstel open air-om čini dve otvorene lokacije Cinema city-ja. Arena je glavna lokacija, a tu su i Muzej savremene umetnosti Vojvodine i galerija Matice srpske, gde će se odžavati Cinema city pro, odnosno program za filmske profesionalce.

Kada je reč o Cinema city muzici, održaće se još dva muzička programa. Best regional music video award party održaće seu petak na platou Muzeja savremenih umetnosti Vojvodine, kada će nastupiti bend E-play. Ovaj događaj organizovan je povodnom nove selekcije izbora najboljih regionalnih muzičkih spotova, koju je Cinema city napravio u saradnji sa MTV-om. Nakon projekcije filma „Love hunter” – priče iz Njuorškog taksija, festival će zatvoriti bend Love hunters na Amstel open air-u u subotu u 23 časa.

foto: telegraf.rs

Cinema city pro namenjen je filmskim profesionalcima, njihovom umrežavanju i otvaranju prostora za razvoj domaće kinematografije.

Cinema city ima deset filsmkih selekcija: Nacionalna klasa, Up to 10.000 bucks, 360 stepeni, Fresh Danube films, Planet rock, Respect to... Zoran Simjanović, Tribute to Israeli film, Beldocs, California dreaming, Cinema city shorts, Special screenings i Best regional music video award & party.

Direktor festivala Miloš Ignjatović objašanjava zašto su ove godine uveli nulti dan.

- Želei smo da napravimo koncert koji će imati veze sa filmskom muzikom. Mislim da je to najlepši uvod u ono što nas čeka u nardenih  sedam dana. Ovo je sedma godina otkako se festival održava. Držimo se neke stare koncepcije koje smo ustanovili još na prvom festivalu, i programski i prostorno, ali se trudimo da nešto i promenimo – rekao je Ignjatović.

Programski direktor Milan Stojanović ističe da je ono što karakteriše ovo izdanje Cinema city-ja raznovrsnost sadržaja, formi, žanra...

- Možda je finasijska situacija dosta loša i možda naši filmovi nemaju visok kvalitet produkcije, ali ono što možemo da pokažemo jeste raznovrsnost ideja – istakao je Stojanović.

Pored Nacionalne selekcije, druga takmičarska selekcija ove godine biće Fresh Danube films koja predstavlja debitanska i druga ostvarenja autora iz Dunavskog regiona. Ovu selekciju je odabrao filmski kritičar Vladan Petković, koji je od ove godine novi član tima. U selekciji California dreaming publika će imati priliku da vidi tri kratkometražna ostvarenja naših mladih reditelja koji su te filmove napravili kroz program Američkog filmskog instituta. Nastavlja se saradnja sa festivalom dokumentarnog filma Beldocs, tako da će publika moći da pogleda neke dokumentarne filmove po selekciji Mladena Vušurovića, direktora festivala Beldocs. Nastavlja se i selekcija Planet rock, koja podrazumeva prikazivanje muzičkih filmova.

Nacionalna klasa je glavna selekcija Cinema city-ja.

- Mi se trudimo da ove godine Nacionalna  klasa pored takmičarskog karaktera ima i jedan  karakter koji smo nazvali show case – domaće filmove želimo da prosledimo dalje ka inostranstvu. Zbog toga smo ove godine sastavili internacionalni žiri koji čine Loic Magneron, Rejmond Fatanavirangun i Piter Stambur – reako je Stojanović.

Selektor Peđa Protić koji je i urednik Cinema city kataloga kaže da selekcija 360 stepen sadrži raznovrsne filmove - američke, kanadske, evropske... Za selekciju Cinema city shorts mnogo filmova se prijavilo. U ovoj kategoriji biće prikazan film „Poslednji voz”, o sada već zaboravljenoj pruzi koja se protezala ulicama Novog Sada. Ovaj dokumentarni film zabeležio je to poslednje putovanje i razdragane Novosađane kojima je laknulo što neće više slušati buku parnjače u svojim ulicama.

Up to 10.000 buck je selekcija koja prikazuje filmove snimljene sa budžetom manjim od 10.000 dolara. Ona je veoma važna jer podstiče autore da, bez obzira na visinu budžeta, koji je neretko mali, iskažu svoju ideju, a s druge strane otvara prostor da ti filmovi pronađu svoju publiku. Filmove je ove godine selektovao Srđan Golubović, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film u selekciji Nacionalna klasa. U ovoj kategoriji biće prikazana 32 filma različitih žanrova, a najbolji film će birati žiri sastavljen od Sarite Matijević, producentkinje, Nikole Majdaka, reditelja, snimatelja i animatora i prošlogodišnjeg pobedinka u selekciji Up to 10000 buck, Dejan Radovanović. U okviru ove kategorije održaće se četiri međunarodne premijere.

Campus programi zajedno sa Cinema city industry čini jednu celinu – Cinema city pro. Campus programi podrazumevaju edukativnu platformau u kojoj učetvuje 30 mladih producenata i reditelja iz regiona koji su ili pri završetku svojih studija ili na samom početku svoje karijere.

- Želimo da pokušamo da im pružimo niz znanja, radionica, na osnovu kojih će oni moći da snime svoje filmove. Fokus je na počecima jer je tada najteže, treba im mnogo usmeravanja, pomoći, tako da to umrežavanje može biti velika stvar za mlade. Oni će imati priliku da slušaju autore, što iz naše zemlje, što iz inostranstva, i dobiće određen set znanja, instrukcija i saveta – navodi Marija Stojanović, koordinatorka Campus programa.

Preteča svega ovoga jeste Cinema youth, u kom su učestvovali i snimatelji i montažeri. Sa prvom godinom Campusa započet je petogodišnji plan. Ove godine su u fokusu producenti i reditelji, sledeće će biti autori iz drugih svera filma. Marija naglašava da im je cilj da stvore mrežu ljudi i da šire tu ljubav prema filmu, misiju da filmovi moraju da nastave da se snimaju, bez obzira na uslove.

Cinema city industry se sastoji iz dva panela, koja će se ove godne održati 25. juna u 11 sati u galeriji Matice srpske i tu će pričati o temama bitnim za domaću kinematografiju. U panelu će učestvovati Dag Asbjornsen, predstavnik programa Creative Europe, što je prilično velika stvar jer Cinema city tek ove godine ulazi u taj program.

Cinema city je zajedno sa festivalom Exit i festivalom Mixer deo Dunavske festivalske mreže. Danijel Rus, menadžer ovog projekta, smatra da ovakve manifestacije menjaju lica gradova, što je veoma važna stavka u promociji turizma. 

foto: fcs.rs (Scena iz filma "Neposlušni")

Josef Levi, izraelski ambasador, kaže da mu je  čast mi je što će ove godine srpska publika imati priliku da vidi izraelske filmove u selekciji Tibute to Israeli film.

- Reč je o maldim, obećavajućim autorima. Imamo šest filmova u pvoj selekciji i smatram da su svi veoma interesantni, dobri, inspirativni, ponekad provokativni, ali mislim da baš provokativnost dovodi do toga da postavljamo pitanja, što je ključno za dobar film. Nisam video mnogo srpskih filmova, ali mi se čini da ima toliko mnogo sličnosti između srpske i izraelske kinematografije – rekao je Levi.

Što se tiče premijera iz selekcije Nacionalna klasa, tu spadaju filmovi „Neposlušni”, „Čudna šuma” i „Love hunter”.

Film „Neposlušni” je rediteljski prvenac Mine Đukić koji je svetsku premijeru imao na čuvenom festivalu „Sandens”, evropsku u Roterdamu, a u nedelju je prikazan i srpskoj publici. „Neposlušni” je drama o odrastanju, prijateljima iz detinjstva koji se nakon tri godine sreću i odlučuju da krenu na nasumični put biciklima po Vojvodini. Tada preispituju svoj odnos i na neki način pokuštavaju zajedno da odrastu. Hana Selimović i Mladen Sovilj tumače glavne uloge.

Novosadsku premijeru imaće i film Mladena Matičevića „Moj zanat”, dokumentarni film o Arsenu Dediću. Matičević kaže da tok snimanja filma nije uvek išao lagano.

- Kada radite dokumentarni film o nekom ko je veliki umetnik i ko je pritom živ, to znači da morate da steknete njegovo poverenje, da jedno drugom uđete u intimni prostor, što uopšte nije lako, tako da i saradnja sa Arsenom nije uvek bila jednostavna – kaže Matičević.

Film je rađen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, a predstavlja i prvi hrvatski film koji je radio reditelj iz Srbije. Arsen Dedić je autorizovao film, a Matičević smatra da je vrlo bitno da se i Arsenu svidi ovaj dokumentarac.

Ulaznice za Cinema city su u predprodaji od 16. juna u Gigs tix-u, a cena ulaznica za sve projekcije je 150 dinara.

Nema komentara

Napišite komentar