Filmski odjek: Dankinja

autor: Aljoša Mudri 0

Od britanskog režisera Tima Hupera stiže nam još jedna provokativna drama. Ovoga puta, u pitanju je istinita priča o Lili Elbe, prvoj osobi koja je promenila pol početkom prošlog veka. Ova biografska drama bavi se preispitivanjem sebe, seksualnosti, identiteta, ali i kulturnih i društvenih očekivanja.

Izvor: hollywoodreporter.com

Nakon „Oskarom” nagrađene drame Kraljev govor (King’s Speech) i filma Jadnici (Les Miserables), Tim  Huper je napravio vrlo dirljivu priču o pronalaženju svog identiteta. Mnoge će tematika filma odbiti, ali ovo je film koji vredi pogledati.

Glumačku postavu predvodi fantastični Edi Redmejn, koji je prošle godine osvojio „Oskara” za ulogu fizičara Stivena Hokinga u drami Teorija svega (The Theory of Everything). Gerdu Vegener igra mlada Alisija Vikander, švedska glumica čija je karijera krenula uzlaznom putanjom posle filma Ana Karenjina (Anna Karenina).

Ajnar i Gerda Vegener žive u Kopenhagenu sredinom dvadesetih godina prošlog veka. Oboje se bave slikarstvom; Ajnar je relativno poznat i slika pejzaže dok Gerda radi portrete. Kada se jedna od modela ne pojavi, Gerda ubeđuje Ajnara da obuče haljinu kako bi stigla da završi portret na vreme. Prvi deo filma je kao igra. Ajnar oblači haljine iz zabave a na događajima se predstavlja kao Ajnarova rođaka Lili. Priča postaje sve ozbiljnija kada shvati da je rođena u pogrešnom telu.

U vreme kada su tako nešto proglašavali za bolest, shizofreniju i homoseksualnost, Lili je istrajala u svojoj borbi i postala uzor budućim generacijama. Dankinja je priča o preispitivanju sebe, požrtvovanosti i hrabrosti. Zasnovana je na istoimenom romanu Dejvida Ebershofa.

Kao i za ulogu paralisanog fizičara Stivena Hokinga, Edi Redmejn se potpuno posvetio ulozi. Primetno je izgubio nekoliko kilograma i uživeo se u ulogu. Neumorno je radio od početka prošle godine i dobio je nedelju dana odmora samo da bi mogao da primi „Oskara” za Teoriju svega prošlog februara.

Izvor: wymsee.com

Kostimi su prilično verni i u duhu dvadesetih godina,  a kadrovi, posebno kadrovi prirode, izgledaju kao slike pejzaža. Danski predeli će vas oduševiti. Celokupan doživljaj upotpunjuje Aleksandre Despla, francuski kompozitor,  koji svojom muzikom dodaje neku dubinu čitavoj stvari. Mada se veći deo filma odvija u Kopenhagenu, nećete čuti ni reč danskog. I kostimi i scenografija su u konkurenciji za nagradu „Oskar”.

Film je bio u planu već nekoliko godina. Trebalo bi pomenuti činjenicu da je prvobitno Nikol Kidman trebalo da producira i glumi naslovnu ulogu, ali je odustala iz nepoznatih razloga.

Većina kritika su pozitivne. Jedina zamerka koju autor ovog teksta ima je to što glavnu ulogu ne igra transrodna osoba., mada nema sumnje da je Redmejn odlično obavio posao. Ova uloga mu je donela nominaciju za „Zlatni globus”, a ima priliku da dobije drugi „Oskar” u karijeri i tako postane jedini glumac pored Toma Henksa (1993. i 1994.) i Spensera Trejsija (1937. i 1938.) koji je osvojio statuu dve godine zaredom. Edi Redmejn je već sarađivao sa Huperom u ostvarenju Jadnici, zasnovanom na romanu Viktora Igoa. I Alisija Vikander je nominovana za „Oskara” za ulogu Gerde Vegender.

Ne dozvolite da vas odbije ocena na sajtu IMDB, koja je u trenutku pisanja ovog teksta bila 6,7. Mnogi su dali niske ocene a da nisu ni pogledali film i tako ocenili film zbog neke svoje transfobije. Posebno su muškarci dali niske ocene, dok su žene dale znatno veće i, mora se dodati, objektivnije ocene. Sajt IMDB nije merilo kvaliteta nekog filma. Mnogi su potcenjeni, a mnogi i precenjeni.

Iako su promenjene neke istorijske činjenice zarad dinamike, ova drama će sigurno na vas ostaviti uticaj.

Ocena: 94/100

Nema komentara

Napišite komentar