E-prijavom turista protiv nelegalnog ugostiteljstva

autor: Tamara Mladenović 138 pregleda 0

U Srbiji je sve češća pojava „stan na dan“ – iznajmljivanja stanova na minimum jednu noć. To se uglavnom radi preko sajta „Airbnb“ koji je turistima maksimalno olakšao pronalazak vrlo pristojnog smeštaja.

Foto: Danilo Krnjaić

Zarada stanodavca je očigledna ako se uzme u obzir da se cene stanova za iznajmljivanje stalnim podstanarima kreću od 170 evra pa naviše za mesec dana, a „stan na dan“ iznajmljuje, u zavisnosti od lokacije, za minimum 20 evra na noć. Budući da goste ne prijavljuju, a samim tim ni porez ne plaćaju, ovaj vid iznajmljivanja stanova je nelegalan. To dovodi do toga da je svaki treći turista u Srbiji neprijavljen.

Mladi se sve češće odlučuju kako na izdavanje tako i iznajmljivanja stana ili preko sajta „Airbnb“ ili preko društvenih mreža. Miloš Stojadinović student je koji se uvek odlučuje da na ovaj način sebi obezbedi smeštaj. Kaže da je moguće naći odlične stanove na odličnim lokacijama, i da često bude povoljnije nego u hostelu, gde je primoran da sobe deli sa nepoznatim ljudima.Tvrdi da je uglavnom imao pozitivna iskustva, ali navodi i jedno negativno.

– Jednom sam odsedao u stanu koji je bio prljav od prošlih posetilaca. Gazda nije sredio stan na vreme, hteo je da odloži dogovoreno vreme dolaska, a pritom je i tokom našeg boravka u njemu u dva navrata dovodio ljude koji su bili zainteresovani za najam stana na duži period, da ga pogledaju. Ali, čak i u ovom slučaju „Airbnb“ je ispao krajnje korektan i kada smo zatražili povrat dela novca i naveli razloge, izašli su nam u susret. Uvek ću svima preporučiti „Airbnb“ – kaže Miloš.

Jedan od izdavača veruje da će se ovaj način funkcionisanja, koji je je za njih vrlo pogodan, uskoro promeniti.

– Nema kartice, nema računa, nema dnevne takse i nema poreza. Vrlo je jednostavno i profitabilno, zarada nekada dostigne i 500 evra mesečno. „Airbnb“ je mnogo bolji sajt od „Booking“-a, jer se pare dobijaju i kada gost otkaže. Ali, nećemo još dugo tako moći. Kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture 2021, pričaju da će uvesti da svaki stan plaća porez državi i dnevnu taksu – objašnjava izdavač Strahinja Malin.

S druge strane, gazde i gazdarice koji svoje zakonske obaveze poštuju, kivni su na ovaj način poslovanja i smatraju da je vrlo nefer.

– Oni nas bukvalno teraju da pređemo na crno. Konkurencija ne plaća ništa državi, pa ima niže cene, i mi koji sve radimo legalno ispaštamo. Država nešto mora da uradi po tom pitanju, i stane na stranu nas koji poštujemo zakon – ogorčeni su u jednom od hostela u centu grada.

Međutim, u hotelima kažu da njih ovakav vid rentiranja stanova njih ne ugrožava. Iz hotela „Leopold I“  objašnjavaju da nijedan gost nije višak, ali da su njihovi gosti starosti od 30 do 60 godina, koji imaju stalnu zaradu i zaradu iznad proseka, koji mogu i žele da odvoje nešto više novca zarad komfora,  kvalitetne usluge koju znaju da cene i koju su spremni da plate.

–Izdavanje stanova na ovaj način je generalno usmeren na tržišni segment mladih, poput hostela i takvih tipova objekata. Kako mladi traže jeftiniji smeštaj, stanovi za jedan dan su ustvari luksuznija varijanta hostela za njih. Oni ne traže hotelske dodatne usluge, niti im je previše bitan komfor, već traže intimu i nisku cenu– zaključuje recepcionerka u „Leopoldu I“, Ana Savić.

Foto: Danilo Krnjaić

Srbija je zbog ovog vida sive ekonomije rešila da pokrene projekat elektronske prijave turista i paušalnog oporezivanja. Kako navode iz Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, aktivno rade na projektu „e-Turist“, gde će voditi elektronsku prijavu i odjavu stranih i domaćih turista.

U Amsterdamu je nakon žestokih kritika i protesta od strane amsterdamskih hotelijera i ugostitelja,  još 2015. godine sajt „Airbnb“ počeo sa naplatom taksi od vlasnika stanova i kuća koje se u ovom gradu iznajmljuju putem ovog sajta. Ugovorom koji je potpisan između američke kompanije „Airbnb“ i gradskih vlasti Amsterdama, prihod ostvaren kroz naplatu ovih taksi biće uplaćen u gradsku kasu, baš kao što su to obavezni da rade svi hotelijeri i vlasnici registrovanih privatnih pansiona.

Nema komentara

Napišite komentar