"Ephorus" koristi samo Ekonomski fakultet

autor: Nikola Iličić 0

Na Novosadskom univerzitetu jedino Ekonomski fakultet koristi holandski softver pod nazivom „Ephorus”, koji može da otkrije da li su radovi studenata plagijati ili su zaista autorska dela.

foto: ephorus.com

U poslednje vreme na gotovo svim fakultetima plagiranje je postalo trend. Studenti sve češće sa raznih internet stranica preuzimaju autorska dela, kopiraju sadržaje iz knjiga ili drugih izvora, a zatim ih iskorištavaju u svojim seminarskim radovima, i samim tim dovode u pitanje ispravnost svog dela.

Rektorat Novosadskog univerziteta planirao je još prošle godine da kupi softver za otkrivanje plagijata, ali je plan zbog nezainteresovanosti fakulteta propao. Kako objašnjava Zita Bošnjak, prorektorka za nastavu, fakulteti su prvo bili zainteresovani, ali kada je dogovor trebalo da se sklopi i program plati, fakulteti su polako jedan po jedan – odustajali.

– Neki fakulteti, poput DIF-a i Akademije umetnosti, odmah su rekli da im takav program ne treba jer je on koristan za radove narativnog tipa i njima ne pomaže mnogo. Bilo bi nam daleko jeftinije da smo kupili softver  na nivou Univerziteta nego da ga svaki fakultet kupuje posebno. Međutim, kako su na kraju svi fakulteti odustali, ostalo je na tome da svako nabavi sam – kaže Bošnjakova.

Na kraju, nijedan fakultet osim Ekonomskog, koji je ujedno i prvi probno krenuo u korišćenje holandskog softvera pod nazivom „Ephorus“  i još uvek ga upotrebljava, nije kupio program. Prorektorka kaže da je najveći problem što su moralne vrednosti srozane, pa se danas studenti hvale kako prepisuju, dok se nekad samo zbog varanja na ispitu „letelo“ sa fakulteta, uz zabranu studiranja.

– Mi samo kažemo da se ne sme prepisivati, ali u vezi sa tim ne sprovodimo nikakve rigorozne sankcije. Kada na Zapadu pomenete da studenti kod vas plagiraju radove, gledaju vas kao da ste pali sa Marsa. Prepisivanje je tamo društveno osuđeno u startu. Teško da ćemo samo pomoću softvera sprečiti ovu sve veću pojavu – završava Bošnjakova.

foto: wikimedia.org

Na nekim fakultetima kažu da im je program bio preskup, te da je to jedini razlog što ga nisu kupili. Iz Dekanata Ekonomskog fakulteta saopštili su da ovaj program koriste od 2010. godine po vrlo povoljnim uslovima i da je Univerzitet zbog toga imao dobru ponudu na stolu koju nije uspeo da realizuje.

– Program funkcioniše shodno našim očekivanjima, ali ne može u potpunosti da zameni mentora koji treba da otkrije da li je rad plagijat. Program, prvo, rad upoređuje sa sadržajima na internetu, onda sa našom bazom, gde već sada ima više od 3.000 radova, i na kraju sa drugim bazama na drugim univerzitetima, sa kojima smo povezani i koji koriste isti sistem – kažu na Ekonomskom fakultetu.

Prema pravilniku, plagiranje spada među teže disciplinske povrede, kažnjive strogim ukorom ili privremenim udaljavanjem sa Univerziteta, a svi oni studenti koji pokušaju da na isti način još jednom prevare fakultete, i ako zatim budu uhvaćeni, mogu zauvek biti isključeni sa Univerziteta. 

Pravilnik takođe  predviđa i mogućnost da se diploma magistra, mastera ili doktora nauka proglasi nevažećom ako završni rad sadrži plagijat. Sve u svemu, ovaj program je ipak samo alat u otkrivanju plagijata i od njega samog bi trebalo da je važnija čvrsta rešenost fakulteta, profesora i saradnika da, pre svega, obrazuju studente o pravilima akademskog pisanja, a da tek onda kazne prekršioce. 

Nema komentara

Napišite komentar