Teniserka među trkačima

autor: Milana Maričić 0

Osma teniserka sveta Karolina Voznijacki postala je prva aktivna profesionalna sportistkinja, ne računajući atletičare, koja je učestvovala na nekoj trci, kada je uspešno istrčala Njujorški maraton za humanitarnu organizaciju Tim za decu.

foto: wtatennis.com

Iako je Karolina poznata kao jedna od fizički najbolje pripremljenih teniserki, ideja da trči maraton u krajnju ruku je neobična – naime, ona nikada ni na jednom treningu nije trčala više od 21 km, dok je na ulicama Njujorka morala da pretrči čitava 42! Treninzi za tenisere i atletičare dugoprugaše potpuno su različiti – dok se u maratonu zahteva višesatno trčanje izjednačenog ritma, tenis podrazumeva mnoštvo kraćih sprintova, nagle promene pravca i eksplozivnost.

Pa ipak, dvadestčetvorogodišnja Dankinja poreklom iz Poljske uspela je da pronađe vezu između ova dva sporta:

„Tenis je vrsta mentalne borbe – ponekad u meču prosto udariš u zid i onda treba da se koncentrišeš i da ideš poen po poen dok ne preokreneš stvari u svoju korist; isto je i sa trčanjem maratona – odjednom se sudariš sa zidom, i onda moraš ići korak po korak da bi prešao liniju cilja.”

Kako je nekoliko dana uoči Trke izjavila za tok-šou na američkoj televiziji Ej-Bi-Si, pripremanjem za maraton poboljšala je i kondiciju za naporne teniske mečeve:

„Znam da mogu igrati satima i da se ne umorim. To je već psihološka prednost i ostale devojke na WTA turu znaju: ona će trčati Maraton, sigurno se neće tako brzo umoriti.”, rekla je Voznijacka uz svoj prepoznatljiv širok osmeh.

Međutim, Njujorški maraton je ubačen u njen gust raspored posve iznenada i neočekivano. Početkom godine, novembar je bio rezervisan za venčanje sa jednim najboljih golfera na svetu Rorijem Mekilrojem. Samo četiri meseca kasnije, ovaj par, oduvek praćen znatiželjom svetske javnosti, rastao se, a Karolina se potpuno posvetila sportskoj karijeri. Nije da je ranije bila manje predana – od svoje 20. godine čitavih 67 nedelja provela je na prvom mestu WTA rang liste – ali je nakon dve godine za njen standard prosečnih rezultata i ispadanja top 10 teniserki sveta, uspela da se vrati na osmo mesto WTA liste. Zapravo, u drugoj polovini godine njena karijera je ponovo procvetala. Osvojila je titulu u Istanbulu, igrala je finale Ju-Es opena, a od jula do kraja sezone zabeležila je samo osam poraza, od toga polovinu od prve teniserke sveta Serene Vilijams.

foto: wtatennis.com

Međutim, što je još važnije, uspela je da poboljša svoju igru, i tako postane i jedna od favoritkinja za osvajanje najprestižnijih grend slemova turnira. Prethodnih godina mnogi su je kritikovali upravo zbog toga što kao prva teniserka sveta nema osvojen jedan od četiri najveća turnira. U međuvremenu je Voznijacka, često poznata kao „živi zid”, o koji su se odbijale sve loptice protivnica, postala odlučnija u poenima, igrajući agresivnije tačno onda kad treba i ne odstupajući radikalno od svoje prirodne defanzivne igre.

Karolina Voznijacki je rođena u porodici profesionalnih sportista – majka joj je bila odbojkašica, brat fudbaler, a otac takođe fudbaler, zbog čije se karijere porodica Voznijacki i preselila u Odense u Danskoj. Karo, kako joj je nadimak, počela je da trenira tenis sa sedam godina:

„Roditelji i brat su igrali tenis kao hobi, ali meni nisu dali da igram. Uvek sam ih gledala sa strane. Ali pošto sam jako želela da igram, dali su mi da udaram u zid. I tako sam vežbala sama 2-3 sata dnevno jer sam htela da budem bolja od njih.”

Ubrzo je u tome i uspela, kada je sa devet godina prvi put pobedila četiri godine starijeg brata Patrika, on je shvatio da je vreme da završi svoju tenisku karijeru. Od tada je trenira otac, a Voznijacka postaje jedna od najboljih mladih teniserki na svetu, osvojivši juniorski Vimbldon sa 16 godina. Budući da je bila najuspešnija teniserka u istoriji svoje zemlje, Karo Voznijacki je postala sportska miljenica u Danskoj, ali ubrzo i miljenica svetske javnosti. Visoka, duge talasaste plave kose i uvek nasmejana i harizmatična, Dankinja je uvek privlačila obožavaoce, ali i moćne sponzore. Milionski ugovori sa Adidasom, Roleksom i proizvođačem reketa Babola doveli su je do sedmog mesta na Forbsovoj listi najplaćenijih sportistkinja ove godine. Ali to što je postala svetski sportski brend ne duguje samo „prijatnom izgledu”. Karolina govori osam jezika, od toga tečno poljski, danski i engleski, a uvek je sa lakoćom obavljala sve obaveze prema sponzorima i medijima. Kada je imala svega deset godina, sama je zvala nemačkog sportskog giganta Adidas i na svom savršenom engleskom zaključila prvi ugovor.

Osim što je sa preko 700.000 pratilaca na Tviteru jedna od najpopularnijih sportistkinja, Karo je jednako omiljena i među teniserkama. Često se druži sa Serenom Vilijams, koja je nedavno izjavila da Dankinju doživljava kao mlađu sestru. Prateći svetske trendove, kao i mnogi mladi širom sveta, i one kače na društvene mreže takozvane selfije sa koncerata, večera i utakmica koje su zajedno posetile. Vesele prirode, Karolina neretko zabavlja i svoje koleginice sa WTA tura – bilo kad pokušava da probuši balon iznad glave Marije Šarapove, ili kada je, uguravši peškire u haljinicu, imitirala upravo svoju drugaricu Viljamsovu. Za razliku od mnogih drugih teniserki, Karolina na kraju mečeva srdačno čestita protivnici, često je i zagrli, bez obzira na to da li pobedi ili izgubi.

Kako kaže, kada je u julu odlučila da će trčati Maraton, njen otac i trener Pjotr Voznijacki joj je rekao da je luda. Međutim, kasnije je je prihvatio njenu odluku,  budući da je želela da trči za humanitarnu organizaciju.

„Borac sam, i ako bude trebalo, puziću do ciljne linije”, rekla je pre Maratona Voznijacka.

Nema komentara

Napišite komentar