Sportski odjek meseca: Viktor Troicki

autor: Milana Maričić 0

Iako u protekloj sezoni nije osvojio nijedan turnir niti je zabeležio najbolji renking u karijeri, u 2014. ostvario je sportski rezultat vredan pomena. Viktor Troicki je godinu završio na 101. mestu ATP liste, „preletvši“ skoro 750 mesta za samo nekoliko meseci, zbog čega je izabran za Sportski odjek poslednjeg meseca godine za nama.

foto: performgroup.com

Nakon jednogodišnje suspenzije zbog kršenja antidoping pravila, u julu je opet počeo da se takmiči. Time je delimično završen, kako je govorio, „najteži period“ u njegovoj karijeri. Na redovnoj doping kontroli u maju 2013. godine, dao je uzorak krvi dan kasnije jer se osećao loše, a to mu je dozvolila zvaničnica Svetske teniske federacije (ITF), tvrdio je Troicki. Tada je suspendovan na 18 meseci, a nakon žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, kazna mu je smanjena na jednogodišnju zabranu takmičenja. Budući da je za to vreme spao na 847. mesto na ATP listi, Troicki je po povratku letos mogao je da igra samo manje turnire – čelindžere, da se nada da će dobiti vajld karte za učešće na turnirima četvrtog nivoa na ATP turu ili da učestvuje na kvalifikacijama. Posle godina takmičenja sa najboljim teniserima na svetu i učešća na najprestižnijim turnirima, vratio se na samo podnožje teniskog sveta, tamo odakle je počinjao kao junior. „Pre devet godina sam rekao da ću ponovo doći u Banjaluku i došao sam”, rekao je letos na dodeli pehara za pobednika na čelindžera u Banjaluci, gde je 2005. iz kvalifikacija stigao do finala. Mnogi su sumnjali da će se vratiti „od nule“ i da će opet igrati vrhunski tenis, a tabloidi su dodatno dramatizovali situaciju natpisima da se Troicki nakon suspenzija „napio sa drugarima u klubu“ i „da je zamenio treninge žurkama do zore“.

Pored toga što je ispao iz takmičarske forme, Troicki je morao da se nosi i sa bremenom frustracija. Tvrdio je da je nevin, ali njegovom greškom ili ne, za prekršaj antidoping pravila ITF-a kazna je neizbežna. Tokom suspenzije, Troicki se pripremao sa prijateljem i saigračem Novakom Đokovićem, koji mu je omogućio da trenira sa njegovim timom. Zbog toga će ITF od ove godine uvesti novi antidoping kodeks, kojim se aktivnim igračima zabranjuje bilo kakva saradnja sa suspedovanim teniserom. I druge odluke Međunarodne teniske asocijacije selektor Bogdan Obradović i ostali igrači okarakterisali su kao preterane, poput one od prošle godine, kada je Troickom zabranjeno da i kao gledalac prisustvuje Dejvis kup meču Srbije i Kanade.

foto: tenisuzivo.com

„Sa mentalnog aspekta bilo je teško nositi se sa svim tim, ali kako je vreme prolazilo, počeo sam da vežbam i da treniram i bio sam koncentrisan na svoj povratak i na novi početak”, rekao je nekadašnji 12. igrač sveta u intervjuu Si-En-Enu u julu. Sudeći po dosadašnjem uspehu, čini se da je uspešno prevazišao ovu krizu u karijeri, ne trošeći energiju na uzaludna nerviranja i pretpostavke šta bi bilo kad bilo. Pa ipak, tokom ovih godinu dana nije mogao da uopšte ne razmišlja o iskušenju u kome se zadesio: „Mislim mnogo o tome, ne mogu poricati. Ja prosto osećam nepravdu zato što znam šta se zaista desilo tog dana. Znam da nikad nisam želeo da varam. Na kraju krajeva, bio sam potpuno ̓ čist ̓ (na kontroli narednog dana), i zbog toga me najviše boli”, kazao je u pomenutom intervjuu.

Ova neočekivana i neželjena pauza mogli bi mu pomoći da pronađe novu motivaciju i novu strast u igri, da nauči više da ceni svaki trenutak na terenu. Toga je svestan i sam Troicki: „Bio je to prvi put da sam razmišljao o tome šta ću sa sobom nakon teniske karijere, jer sam prestao da se bavim onim što volim, i odjednom nisam ništa imao”, rekao je on.

Troicki je počeo da trenira tenis sa pet godina, a takođe je igrao i fudbal. Kasnije se ipak opredelio za tenis, pa je tako već sa 13 godina otišao na Floridu da trenira. Najveće uspehe ostvario je 2010. godine kada je pobedio u odlučujućem meču finala Dejvis kupa protiv Francuske. Bliskost i prijateljstvo saigrača iz reprezentacije bilo je očito i tokom ove krize u Viktorovoj karijeri, kad su mu pružili podršku i Novak Đoković i Janko Tipsarević. Te iste 2010. Troicki je osvojio i za sada jedinu ATP titulu na Kupu Kremlja u Rusiji, odakle potiču njegovi baba i deda po ocu, koji su 1917. emigrirali u Srbiju. Troicki je sada u Australiji, gde se sprema za prvi grend slem sezone, a trenutno je drugi nosilac u kvalifikacijama za turnir u Brizbejnu.

slajder: Florian Heer

Nema komentara

Napišite komentar