Plava budućnost

autor: Marko Brnjašević 0

I dok Liga šampiona za seniore polako ulazi u foto-finiš, ovo takmičenje za igrače do 19 godina upravo je završeno, a na tronu su kao i prošle godine – omladinci Čelsija.

(chelseanews24.com)

Bez obzira na sve nedaće koje su se dešavale seniorskom timu „Plavacaˮ iz Londona i koje su se reflektovale kroz smenu „nedodirljivogˮ Murinja, kao i kroz poražavajuće rezultate, što u Ligi šampiona, što u Premijer ligi, iz ugla omladinske ekipe, ova sezona je savršena, reklo bi se, ništa manje u odnosu na prethodnu. U neizvesnom finalu koje je odigrano u Nionu, omladinci Čelsija savladali su ekipu PSŽ-a rezultatom 2:1. Odnos snaga na terenu ipak je bio u korist francuskog tima što se ogleda i po svim statističkim parametrima, no, iskustvo koje je nosila ova ekipa Čelsija čiji su vodeći igrači i prošle sezone osetili „barutˮ ovog takmičenja, bilo je od presudnog značaja.

Budućnost ekipe koju već nekoliko sezona trenira Adrijan Vivaš ogleda se u nekolicini igrača koji su pravili jasnu razliku na terenu tokom čitavog takmičenja, a posebno treba apostrofirati Kejsija Palmera, mladića koji je preko Čarltona stigao do omladinskog tima Čelsija, koji je dao pobednički gol u ovom finalu i koji čitave sezone nosi epitet najvećeg talenta ovog takmičenja. Kapitensku traku na ruci i lidersku crtu u karakteru pokazao je Čarli Kolket, koji je takođe pristigao iz akademije Čarltona i koga su mediji jedva dočekali da uporede sa novopečenom zvezdom Evertona, ali i engleskog fudbala – Rosom Barklijem. Tami Abraham se isticao golovima čitave sezone, ali ostao je za dva gola „kratakˮ u odnosu na Roberta Njunjeza iz madridskog Atletika koji je sa devet golova poneo epitet najboljeg strelca.

Skauting mreža Čelsija proteže se od „Tokija do Milvokijaˮ, tako da iznenađenje zbog ogromnog broja internacionalaca ne treba da postoji. Pažnju treba fokusirati na Fikaja Tomorija, strelca prvog gola u nedavno odigranom finalu u Nionu. Reč je o defanzivacu rođenom u Kanadi, odraslom u Engleskoj, a korene vuče iz Nigerije. U timu je i mladić sa ovog podneblja koji se pak nije našao u protokolu za finalni meč, a u pitanju je Adi Suljić, momak koji još uvek nije „prelomioˮ da li će nastupati za Švedsku u kojoj je rođen ili za Bosnu i Hercegovinu odakle su njegovi roditelji.

Budućnost Čelsija je obećavajuća, ali da li će znati da iskoriste potencijale na pravi način? Kao što je već rečeno i prošle sezone su omladinci „Plavacaˮ bili šampioni Evrope, ali nijedan igrač iz tog tima nije ubačen u prvi tim. Jednostavno, filozofija tima iz Londona je takva da se traže instant rezultati, a i Murinjo koji je tada bio šef struke nije poznat kao trener koji će od mladog igrača da napravi svetsku zvezdu. I to zaista nije dobro za ove momke, koji su u godinama kada su im utakmice neophodne, a zbog nedostatka istih, oni se jednostavno gube i karijere im odlaze u suprotnom smeru. Konkretno, Ajzea Braun koji je bio zvezda prošlogodišnjeg finala kada je savladan Šahtjor 3:2, prosleđen je na pozajmicu u holandski Vitese, gde ima solidnu, ali opet nedovoljnu minutažu, a nešto bolja situacije ja sa Dominikom Solankeom koji je takođe nezamenjiv deo holandskog tima, ali opet miljama daleko od Čelsija.

Imajući sve ovo u vidu moramo se zapitati kakva je budućnost, svetla ili tamna, ne samo igrača koji niču u ovakvim ekipama, već i samih ekipa? Koji je poslednji igrač koga je Čelsijeva akademija napravila, a koji je dobio šansu u prvom timu? Niko se ne seća. Čelsijeva budućnost, i budućnost ovih mladih igrača, jeste plava, samo je pitanje da li nebesko-plava ili 20 hiljada milja pod morem-plava.

 

Šta je Omladinska liga šampiona?

Ovo takmičenje je kod svih vodećih skauta podvučeno kao važnije od seniorskog, s obzirom da predstavlja najveću klupsku smotru u Evropi i mesto gde su skupljeni najtalentovaniji igrači koji „učeˮ fudbal u nekim od najvećih klubova koji postoje. „Next Genˮ je nekadašnje ime današnje „Omladinske UEFA lige šampionaˮ, a kada je došlo do reforme takmičenja pre dve godine, ono se podiglo na viši nivo. Sistem takmičenja je takav da je turnir podeljen u dva „kosturaˮ. Prvi čine 32 omladinske ekipe čiji su seniorski timovi obezbedili plasman u Ligu šampiona, a drugu čine ekipe koje su šampioni svojih zemalja u omladinskoj konkurenciji. Do ukrštanja dolazi kada u obe konkurencije ostane po osam ekipa i onda se igra po principu „nokautˮ faze. Našu zemlju ove godine predstavljala je ekipa Rada koja je ispala od švedskog Elfsborga daleko pre završne faze. Takimčenje iz godine u godinu privlači sve veći broj sponzora, a samim tim i pažnju javnosti, a koja kompanija ne bi želela da bude sponzor takmičenja koje će iznedriti neku novu zvezdu fudbala.

Nema komentara

Napišite komentar