Ivana Španović - kraljica srpske "kraljice sportova"

autor: Radovan Ciganović 0

Nedavno ju je po ko zna koji put sportski komentator Duško Korać nazvao „srpskom Isinbajevom“, ali ne zbog discipline u kojoj se takmiči već zbog uspeha koje sve češće postiže. Ona je – Ivana Španović.

foto: hotsport.com

Njen poslednji uspeh, ujedno i najveći, koji je obeležio ne samo mart već i ovu kalendarsku godinu, jeste zlato u skoku u dalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu u atletici održanom u Pragu.

Skokom od šest metara i 98 centimetara u trećoj seriji Španovićeva je u glavnom gradu Češke postavila novi nacionalni rekord Srbije, popravivši prethodni, takođe u njenom vlasništvu, za šest centimetara. Ova skromna devojka je nakon velike pobede istakla samo to da je ovaj rezultat proizvod dugogodišnjeg napornog rada i da je ponosna na njega, ali i da je sigurna da će u budućnosti skakati još bolje. Samopouzdanja očigledno ne manjka, a i zašto bi, kada Španovićeva proživljava najlepše trenutke u karijeri.

A nije uvek sve bilo tako bajno za najbolju srpsku atletičarku i osvajačicu prve medalje u istoriji Srbije na svetskim prvenstvima u atletici. Nakon izuzetne juniorske karijere Španovićeva je imala mnogo problema prilikom ulaska u „seniorske vode“. Dvogodišnji period između 2011. i 2013. bio je obeležen povredama, nešto slabijim rezultatima, a i medijskom linču kojem je Ivana Španović bila izložena. Najpre su je povrede sprečile da se pojavi na dva velika takmičenja, a onda su usledile Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Ivana je na Igrama plenila svojim zanimljivim stajlingom i modnim detaljima – pre svega sada već legendarnim veštačkim noktima – po mišljenju nekih više nego prikazanom formom. Iako je ušla u finale, njen nastup „sporstki stručnjaci“ okarakterisali su kao neuspešan, a atletičarki je zakačena etiketa neozbiljne sportistkinje koja više brine o svom izgledu nego o treningu i koja samo želi medijsku pažnju.

Povodom ovoga Španovićeva je imala zanimljivu izjavu datu u intervjuu za RTS, u kojoj je navela da ne vidi čemu toliko pompe oko njenog fizičkog izgleda, kada se ona, poput svih devojaka, samo trudi da izgleda lepo. Takođe je dodala da su poređenja njenog izgleda i njenih rezultata potpuno besmislena, kao i da nipošto ne zanemaruje trening i pripremu za takmičenja zarad dobijanja medijske pažnje, čime je valjda jednom za svagda prekinula dalja naglabanja na tu temu.

foto: wikimedia.org

Nakon Olimpijskih igara u Londonu i svega što je morala da trpi, Španovićeva je konačno ućutkala kritičare na Svetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine, kada je skokom od šest metara i 82 centimetra osvojila bronzu – ujedno i prvu, već pomenutu medalju za Srbiju na svetskim prvenstvima. Taj skok je promenio dalji tok njene karijere. Kako to već ide sa uspehom, dojučerašnji kritičari nizali su hvalospeve na račun lepe atletičarke, a fizički izgled, frizura, nokti, tetovaže, odjednom su postali nebitni. Poučena ovim iskustvom Ivana Španović zna kako da se nosi sa pritiscima medija, ali je, kako je u više navrata isticala, ona sebi samoj najveći kritičar i najveći pritisak dolazi iz njene ogromne želje za uspehom. Stoga radi na sebi neprestano, ne obazirući se više na trivijalne komentare, fokusirana je samo na usavršavanje svoje tehnike i mentalne snage. Njen naredni cilj, koji, stiče se utisak, negde iza ćočka čeka svoje ispunjenje, jeste da preskoči „magičnih“ sedam metara.

Nakon uspeha u Moskvi usledile su i bronza na Svetskom prvenstvu u dvorani u poljskom Sopotu, kao i srebro na Evropskom prvenstvu u Cirihu, a kao kruna svega došlo je evropsko zlato u dvorani pre nekoliko nedelja. U međuvremenu, Španovićeva je postala jedna od najpopularnijih sportistkinja u Srbiji, a njena medijska eksponiranost nikoga više ne intrigira, iako je i dalje jednako lepa i ekscentrična kao što je i bila. Valjda joj je sada, s obzirom na to da je uspešna, to i „dozvoljeno“.
 

FOTO SLAJDER: Srna

Nema komentara

Napišite komentar