Doping ili prehlada?

autor: Nikola Jekić 0

Marija Šarapova je početkom meseca objavila da je pozitivna na doping testu i tako je, osim što je dovela nastavak svoje karijere u pitanje, produbila probleme koji, posle afere sa nameštanjima na Australijan openu, duboko potresaju svetski tenis.

Foto: Marija Šarapova na konferenciji (Robin Bek)

Marija nije htela da čeka zvaničnu izjavu Svetske antidoping organizacije,već je na konferenciji za novinare u Los Anđelesu sama obavestila javnost o pozitivnom ishodu doping testa. Javno se pokajala, prihvatila odgovornost, iskazala želju da ovo ne bude kraj njene sportske karijere i pružila prilično neubedljivo objašnjenje da je pozitivna jer je slučajno propustila da otvori mejl u kome je obaveštavaju da se lek meldonijum, zbog koga je pala na testu, od početka 2016. nalazi na listi zabranjenih supstanci. Takođe je naglasila da je jako bitno da pomenuti lek uzima već deset godina, po preporuci ličnog lekara, kako ne bi bila prehlađena svakih par nedelja. Oglasili su se i proizvođači spornog leka i naveli kako bi samo lud čovek koristio meldonijum deset godina, jer se on pije od četiri do šest nedelja, najviše tri puta godišnje i to u slučaju ako su terapije veoma agresivne, čime su dodatno podgrejali kontraverze oko ovog slučaja, ali sa druge strane naglasili da bi potpuna zabrana ovog leka značila da sportisti kojima je potreban ne bi bili potpuno zaštićeni, što bi moglo dovesti čak  i do iznenadnih smrti na terenu. Marija je od 12. marta i zvanično suspendovana iz tenisa dok se ne završi čitav process.

 

Šta je meldonijum?

Meldonijum je lek koji je dugi niz godina proizvodi u Letoniji i široko je rasprostranjen u Rusiji i bivšim zemljama Sovjetskog Saveza, ali nije odobren u Sjedinjenim Američkim Državama. Lek pre svega povećava kontranciju srčanog i ostalih mišića, kao i iskorišćenost energije na nivou same ćelije, širi krvne sudove, povećava protok kiseonika pa samim tim obezbeđuje veću snagu i izdržljivost na terenu. Marijin slučaj nije usamljen. Od početka godine nekoliko sportista (većinom ruskih) je bilo pozitivno na ovaj lek, a među njima su i svetska šampionka na 1500 metara Abeba Aregavi, ruska umetnička klizačica Jekatarina Bobrova i ruska plivačica Julija Efimova, dok se zna da su još 13 osvajača medalja na prošlogodišnjim Evropskim igrama u Bakuu koristili ovaj lek.

 

Foto: Šarapova na terenu (Getty Images)

Izvan terena

Slučaj Marije Šarapove je u svakom smislu polarizovao javnost. Sa jedne strane je osuđuju i nazivaju varalicom, gde je najglasnija bila francuska teniserka našeg porekla Kristina Mladenović, koja je na društvenim mrežama rekla kako Šarapova nije ni fina i ljubazna i dodala da su kolege teniseri već  dugo sumnjali da se ona koristi nedozvoljenim sredstvima, a da je ovo samo potvrda njihovih sumnji. Američki sponzori joj redom okreću leđa, ,,Najki” i ,,Porše” su suspendovali sponzorske ugovore dok je švajcarski proizvođač satova „Tag Hoer” odbio da produži saradnju. Povodom takvih odluka sponzora atmosferu je dodatno zagrejala i britanska atletičarka Keli Soterton izjavivši: Najki je suspendovao Šarapovu, a i dalje podržava doping-prevaranta Getlina. Kakvi dvostruki aršini!.

Sa druge strane Marijina popularnost u Rusiji je nikada veća. Tamošnje kompanije joj redom nude sponzorske ugovore dok je Ruska teniska federacija izjavila kako će do kraja podržavati Šarapovu i da veruju da će uspeti da izboksuju njeno učešće na Olimpijskim igrama u Riju ovog leta. Oglasio se čak i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i naveo kako je skorašnja situacija „veoma čudna” jer su se zbog ove odluke na udaru našli mnogi poznati i uspešni ruski sportiti.

Epilog ovog događaja će doći u narednom periodu kada Svetska antidoping organizacija donese odluku o kazni Mariji Šarapove. Zaprećeno je od jedne do četiri godine zabrane igranja, ali s obzirom na to da je predsednik pomenute organizacije Krejg Ridi nagovestio da svakog sportistu koji je pozitivan na meldonijum očekuje uglavnom jedna godina neigranja, a i zbog činjenice da se oko njenog imena vrti previše novca, gotovo je sigurno da ćemo kroz neko vreme ponovo gledati lepu Mašu na plavim, narandžastim i zelenim terenima.

Nema komentara

Napišite komentar