DEJAN MAJSTOROVIĆ: Trojkom do pobede

autor: Darija Živković 0

Naši sportisti ne prestaju da nas iznenađuju dobrim rezultatima, pa se tako još jednom potvrdilo da je Srbija zemlja košarke. Novosadski basketaši su u Kini na Svetskom prvenstvu u basketu tri na tri uspeli da se popnu na najviše postolje.

Marko Savić, Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović i Marko Ždero savladali su reprezentaciju Amerike, i tako osvojili zlatnu medalju.

O poslednju uspehu basketanera razgovarali smo sa Dejanom Majstorovićem, momkom kojeg su svi upamtili po preciznim šutevima za dva poena, i potezima koji podsećaju na one koje je nekada izvodio Dejan Bodiroga. Majstorović je rođen u Beogradu, a živi u Starim Banovcima. Pored toga što je član reprezentacije, nastupa i za košarkaški klub „Dunav“ iz Starih Banovaca. Košarkom se bavi od svoje trinaeste godine, i kako sam kaže uživa u svakoj sekundi provedenoj na terenu. Timu se priključio 2014.godine, a  prvi turnir koji je odigrao sa novosadskim basketašima bio je Svetsko prvenstvo u Moskvi, i već tada se videlo da ovaj momak ulazi na velika vrata 3x3 basketa.

Koliko dugo i na koji način ste se pripremali za ovo Svetsko prvenstvo?

– Nama je sezona počela još u maju, možda smo imali ukupno dva vikenda slobodna do Svetskog prvenstva, što znači da smo se za turnir pripremali ukupno pet meseci. To je dosta dug period, naravno nikad nije dosta pripreme za ovako veliko takmičenje, ali pet meseci je bilo sasvim dovoljno da se pripremimo kako treba. Uglavnom smo ujutru radili u teretani i vežbali šut, a popodne smo igrali basket. Mogu reći da nam  je najveća priprema bila na turnirima koje smo igrali pre prvenstva, jer se na takvim utakmicama tim najbolje uigrava.

Kakva je atmosfera vladala u timu, mislite li da je to jedan od ključnih segmenata za postizanje dobrih rezultata?

Atmosfera u timu je odlična. Mi se svi družimo i van terena, mnogo vremena provodimo zajedno, odlično se poznajemo i naravno da sve to mnogo utiče na postizanje dobrih rezultata. Već dugo se bavim košarkom, i iz iskustva mogu da kažem da dobri odnosi između igrača jesu jedan od bitnijih segmenata.

Koliki motiv vam je predstavljalo to što vam je titula izmakla pre dve godine u Moskvi?

Veliki motiv nam je bio to što nam je na četiri takmičenja zaredom sa reprezentacijom izmakla zlatna medalja. Prvo Moskva gde smo osvojili srebro, Evropsko prvenstvo takođe pre dve godine gde smo ispali u četvrtfinalu, prošle godine Evropske Olimpijske igre gde smo osvojili bronzu, ove godine srebro na Evropskom prvenstvu, jednostavno bilo je vreme da u Kini  uzmemo zlato.

Odigrali ste sedam utakmica bez poraza, za koju možete reći da vam je bila najteža?

Mislim da smo protiv Italije u grupi imali najveci problem. Nismo ušli koncentrisano i sa energijom u tu utakmicu, tokom cele utakmice smo gubili, i tek trideset sekundi pred kraj prvi put smo poveli i pobedili.

Poznato nam je kakvi su Amerikanci u ovom sportu, kakav je osećaj pobediti baš njih u finalu Svetskog prvenstva?

Nema reči kojima bih opisao kako sam se osećao posle pobede nad Amerikancima, to mi je oduvek bio san, vratili smo im za poraz košarkasa u finalu OI u Riju. Mislim da je to što smo pobedili Amerikance još više uveličalo našu pobedu, naravno mnogo jače odjekne kada pobediš Ameriku, nego da smo pobedili recimo Sloveniju. Sve ovo se previše brzo odigralo, do pre dve godine nisam ni sanjao da ću biti u ovoj situaciji, da mi je neko tada rekao da cu igrati sa ovim sjajnim momcima i pobediti Amerikance verovatno bih se lepo ismejao.

Šta da očekujemo u nastavku vaše karijere?

 – Ostao nam je još jedan turnir do kraja sezone u Dohi All Stars 18.novembra. Kod nas nece biti nikakvih promena, dali smo sebi malo oduška i proslavili titulu koja će nas naravno  motivisati da u nastavku sezone budemo još bolji.

Foto: Fiba

Nema komentara

Napišite komentar