Bokserske ili prosjačke rukavice?

autor: Radovan Ciganović 0

Student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i reprezentativac Srbije u amaterskom boksu, Dositej Todorovski, bio je prinuđen, kako nadležne organizacije nemaju dovoljno sredstava u svom budžetu, da uputi javni poziv svima koji su u mogućnosti da pomognu kako bi prikupio 100 hiljada dinara, koliko mu je potrebno da bi predstavljao Srbiju na Svetskom studentskom prventsvu u boksu koje se održava od 3. do 8. oktobra na Tajlandu.

Todorovski se svojim rezultatima u prethodnom periodu kvalifikovao za ovaj turnir, te je Univerzitetski sportski savez Srbije (USSS) bio u obavezi da prijavi njegovo učešće. Međutim, USSS, pod čijim okriljem bi Todorovski trebalo i da otputuje, izdao je saopštenje u kom se navodi da ova organizacija nema dovoljno finansijskih sredstava u svom budžetu kako bi platila troškove učešća na turniru svom reprezentativcu.

(Dositej Todorovski)

Nakon ovog saopštenja, u kom i sam USSS poziva sve da finansijski pomognu, Dositej Todorovski je odlučio da se putem medija obrati za pomoć. Za Univerzitetski odjek Todorovski objašnjava novonastalu situaciju.

– Na turnir bi trebalo da idem potpuno sam, dakle bez trenera ili bilo koga u svom timu. Trenutno skupljam novac, sve plaćam sam. I ranije sam uglavnom svako učešće na turnirima i pripreme plaćao sam, odnosno plaćao ih je moj otac. Ovim javnim pozivom želim da pokušam da makar malo pomognem njemu, ali i skrenem pažnju na loše stanje u institucijama koje bi trebalo da vode računa o svojim sportistima, a u ovom trenutku to nisu u stanju da ispune. Želim da pokažem da ako vam drugi okrenu leđa, možda možete i sami nešto da učinite– kaže Todorovski i dodaje da je on samo običan čovek koji juri svoj san.

(Saopštenje USSS)

Povodom ovog pitanja i sam Bokserski savez Srbije izdao je saopštenje, slično onom USSS-a, u kom se navodi da BSS ima vrlo skroman budžet i da nažalost nije u mogućnosti da finansira odlazak reprezentativca. U svom saopštenju su se osvrnuli na najveća dostignuća ovog mladića, državnog prvaka, kao što je osvajanje prestižnog međunarodnog turnira „Zlatna rukavica” i učešće na kvalifikacionom turniru za OI, a posebno su ukazali na činjenicu da je pored ovih uspeha Todorovski i odličan student.

Todorovski bi na turnir treblao da otputuje 29. septembra, a tada ćemo i znati da li će se (još jednom) odigrati scenario po kom će zbog nekih drugih, sistemskih, a ne sportskih faktora, neki naš sportista biti oštećen, a njegov rad nenagrađen.

Nema komentara

Napišite komentar