Završna izložba studenata Akademije umetnosti: psihološki portret generacije

autor: Darija Stjepić 0

U toku je završna izložba radova studenata četvrte godine Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti koja traje od 25. juna do 7. jula u Galeriji Matice srpske. Za diplomce je ova izložba važna jer predstavlja kraj jednog životnog doba i momenat kada zastanu da bi se osvrnuli na ono što su do sada uradili.

 

Photo: Jovan Popović

 

Kada se skulpture očiste od prašine, izbace iz radionice i ubace u jednu sterilnu prostoriju, možemo najbolje videti ko je šta uradio, ko je koliko napredovao, ko se koliko posvetio svom radu... To je prilika da radove pokažemo pred većim auditorijumom, da čujemo komentare i vidimo reakcije – navodi Jovan Ranković koji diplomira na smeru Vajarstvo, dok Konstantin Đuričković sa modula Novi likovni mediji kao najvažniji ishod studija vidi sklopljena prijateljstva.

 

Konačno imate priliku da se udaljite par koraka unazad i shvatite da su suštinski, glavni produkt tog procesa bili upravo ti ljudi koje gledate kao najbližu porodicu – navodi Konstantin i dodaje da je ova postavka psihološki portret jedne generacije. Nikola Popović završava studije Grafičkog dizajna i ponosan je što su ove godine „iskočili“ izvan formata i napravili postavku koja mami gledaoca da ne bude samo pasivan posmatrač već i sudeluje u otkrivanju svih „malih tajni dela“.

 

Iako ova izložba ima i generacijsku notu i posebnu simboliku, mnogi i tokom studija imaju priliku da izlažu grupno i samostalno, kako u državi tako i u inostranstvu, a Akademija podržava takav angažman studenata.

 

Pojedini studenti već na prvoj ili drugoj godini studija imaju jasnu i konkretnu predstavu o tome šta će istraživati u svom umetničkom radu, dok je nekima potrebno više vremena da prepoznaju svoj izvor inspiracije – navodi Ljiljana Božić sa modula Likovna grafika i dodaje da je zato dobro što izlaganje tokom studija nije obavezno, a Jovana pohvaljuje podršku koju imaju od Akademije.

 

Umetnost u Srbiji na veštačkim plućima, krivac opšta nemaština

 

Prema podacima Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz 2015. godine, gledanje televizije je omiljeni način provođenja vremena, a emisije iz kulture gleda 45 procenata građana, dok muzeje i galerije voli i posećuje 23 odsto građana. Nekvalitetan program u medijima, pogotovo na nacionalnim frekvencijama Ljiljana vidi kao jedan od razloga zašto kultura i umetnost ostaju oštećeni, dok se Jovana Milosavljević sa Slikarstva, pita šta će se dogoditi ako u takvim uslovima umetnost prestane da postoji?

 

Umetnost u Srbiji je u komi i živi na veštačkim plućima, samo se čeka trenutak kad će neko pritisnuti veliko crveno dugme i ugasiti aparat koji umetnost u Srbiji drži u životu – pesimističan je Jovan Ranković, ali ipak veruje da dolaze nove kvalitetne generacije umetnika koje će, ukoliko im se pruži šansa, imati šta da pokažu. Da nemamo čega da se plašimo uz buduće generacije siguran je i Nikola Popović.

 

Smatram da je umetnost u Srbiji vrlo živa, iako je istina da su materijalni uslovi njenog podsticanja izuzetno skromni. Ipak, ako smo u takvim uslovima uspeli da uzgajimo kvalitet, mislim da će budućnost ipak biti svetla, ali ćemo se za nju još kako morati boriti – procenjuje on i dodaje da umetnost u Srbiji možda jeste podstanar, ali da razlog za to nije nezainteresovanost za umetnost nego opšti rezultat nemaštine kojom je umanjen kvalitet svakog rada u državi.

 

Photo: Jovan Popović

 

U Galeriji Matice (Trg galerija 1) su izloženi završni radovi studenata sa modula Vajarstvo, Slikarstvo, Likovna grafika, Grafički dizajn, Fotografija i Novi likovni mediji. Informacije o ostalim grupnim i samostalnim izložbama studenata Akademije, nalaze se na njihovom sajtu. Oni koji ne posećuju izložbe, treba samo da naprave korak ka umetnosti, da joj priđu čak i ako je ne razumeju” i sigurno će pronaći nešto što im se sviđa, savetuju diplomci.

Nema komentara

Napišite komentar