Alice In Chains: Za Lejna, Majka i sve nas sada

autor: Branislava Kolarov 0

Članovi sastava Alice In Chains nosioci su ovogodišnje Founders Award nagrade Muzeja pop kulture u Sijetlu koja im je dodeljena trideset godina od izdavanja debitantskog studijskog albuma „Facelift“. Zbog pandemijske situacije i privremenog zatvaranja sijetlskog Muzeja pop kulture dodela nagrada obeležena je lajvstrim emisijom, objedinjujući muzički događaj, posetu muzeju i prikupljanje sredstava potrebnih za nesmetani rad ustanove.

Foto: Rollingstone

Dvoipočasovni lajvstrim događaj u čast benda okupio je svetske rok i metal velikane koji su uručili čestitke pionirima sijetlske grandž scene i sproveli gledaoce i slušaoce kroz njihovu diskografiju. Tokom programa odsvirane su ukupno dvadeset i četiri numere koje su obeležile karijeru benda, od kojih dvadeset i dve čine tribjut izvođenja i obrade. Grupe Metallica i Korn, Kori Tejlor i En Vilson samo su neki od zastupljenih izvođača, dok su svoje impresije o bendu podelili i članovi benda Pearl Jam i porodica nekadašnjeg frontmena grupa Audioslave i Soundgarden Krisa Kornela, čija je ćerka Lili Kornel Silver na ovom događaju izvela numeru „Black gives way to blue“. Glumac Robert Dauni Junior govori o bendu opisujući njihov doprinos i stvaralaštvo: „Mračne, raskošne harmonije, tekstovi koji te teraju da razmišljaš i osećaš, muzički su čin na višem nivou; Alice in Chains spasili su planetu od mediokriteta“, rekao je glumac.

Pored samih nastupa, gledaoci su imali priliku da se sa članovima grupe Alice in Chains prošetaju pored „Tornada gitara“ u glavnom holu muzeja, uđu u sobu Džimija Hendriksa i čuju priče o izloženoj gitari Džerija Kantrela, jednog od osnivača benda. Publiku je tokom izvođenja pesme „Drone“ kroz hodnike sećanja sproveo i basista grupe Nirvana Krist Novoselić, osvrćući se kroz izložene predmete na nekadašnju karijeru benda. O dvadesetogodišnjoj istoriji muzeja, događajima koji se u njemu organizuju i njegovom značaju govorili su osnivači muzeja, kustosi i umetnici koji su u njemu izlagali ili nastupali.

Foto: Džeri Kantrel odmerava svoju gitaru izloženu u MoPOP muzeju (Alan Berner; The Seattle Times)

Virtuelno muzičko putovanje započinje autorskom izvedbom pesme „Your decision“ sa četvrtog studijskog albuma „Black gives way to blue“ (2009), a završava singlom „No excuses“ koji grupu Alice in Chains 1994. godine prvi put postavlja na mesto broj jedan Bilbordove „Mainstrim Rock Tracks“ liste. 

Dok su pojedini nastupi snimani u samom muzeju, uključujući Liv Vorfild sa obradom pesme „Put you down“ i pesmu „Drone“ uz lid gitaru Kima Tejla (Soundgarden) i bas Krista Novoselića (Nirvana), gledaocima je pružena i prilika da „zavire“ u lični prostor i kućne studije članova bendova Metallica i Korn, kao i da čuju njihove verzije pesme „Would“. Grupa Korn se ovim povodom okupila u studiju u punom sastavu, dok je izvedba benda Metallica snimljena na daljinu, ali se može pohvaliti Hetfildovim ubedljivim vokalnim nastupom i ništa slabijom gitarskom solažom Kirka Hameta. 

Pesme „Dam that river“, „Swing on this“, „Your decision“ i „All I am“ obradili su mladi neafirmisani muzičari, istaknuti takmičari MoPOP-ovog programa „Sound off!“ kojima je pružena prilika da dele virtuelnu binu sa svetskim imenima.

Arhivski snimci samih početaka benda iz studija, sa koncerata i turneja emisiji daju tešku notu, stvarajući osećaj prisustva preminulog pevača Lejna Stejlija i basiste Majka Stara. Nostalgiju i melanholiju produbljuje Mark Lanegan koji je sredinom devedesetih sa Stejlijem sarađivao na sijetlskom grandž projektu Mad Season. Lanegan najpre sa Nensi Vilson i Liv Vorfild izvodi numeru „Brother“, nakon čega otvara in memoriam blok prototipom grandža devedesetih, pesmom „Nutshell“ koju bend na svojim nastupima religiozno posvećuje preminulim članovima, a čiji je tekstopisac upravo Lejn Stejli. Dok se tekstovi benda Alice in Chains nikada nisu udaljavali od sumorne stvarnosti Lejnovog odnosa sa drogom, stih „If I can’t be my own, I’d feel better dead“, ispevan od strane njemu nekad bliskog prijatelja i kolege, ostavlja gorak ukus u ustima, podsećajući na pevačevu izgubljenu borbu sa zavisnošću. O usponima i padovima, uspesima i gubicima govorila je i menadžerka benda Suzan Silver koja sastav prati od prvog dana, dok su članovi benda posetili i uručili nagrade i porodicama Stejli i Star. U izjavi za magazin RollingStone koja je prethodila emisiji sijetlskog Muzeja pop kulture, bubnjar Šon Kini objašnjava da su članovi benda kao braća „sa svim ludilom koje uz to ide“, pozdravljajući dobijenu nagradu rečima „za Lejna, Majka i sve nas sada“.

Nema komentara

Napišite komentar