TIJANA KOZARČIĆ: Istrajnost u vežbanju i ljubav prema instrumentu su najbitniji za uspeh

autor: Jovana Banić 0

Mlada harfistkinja Tijana Kozarčić održala je prošlog četvrtka u okviru manifestacije „Muzičke večeri u staroj streljani – Eđšeg 2015“ u Novom Sadu prvi profesionalni koncert. Publika je uživala u njenom izvođenju kompozicija domaćih i stranih kompozitora kao što su Bah, Hindemit i drugi.

 Tijana Kozarčić je osnovno i srednjoškolsko muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi “Isidor Bajić” , a diplomirala je nedavno na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih svetskih harfista, a prošle godine nastupila je i na 12. Svetskom kongresu harfista u Sidneju.

Koliko vam znače nastupi u rodnom gradu ?

Nastupi u Novom Sadu mi puno znače, jer prepoznajem lica u publici. Svaki put sam obradovana dobrom posećenošću, a narednih dana posle koncerta i pozitivnim komentarima.

Zašto je baš harfa bila vaš izbor?

Harfu sam počela da sviram sasvim slučajno. Izbor je pao na polaganju prijemnog ispita. Inicijalno sam bila prijavljena za gitaru.Međutim kad je tata, koji je išao sa mnom, u jednom trenutku čitajući ostale instrumente za koje sam mogla da polažem prijemni izgovorio "harfa" odlučila sam se nju i nisam popuštala.

Imate samo 23 godine, a primili ste puno nagrada. Koja vam je najdraža?

Iako sve predstavljaju značajna iskustva, najdraža mi je prva nagrada koju sam dobila na Vojvođanskom festivalu harfe zbog činjenice da su se tada okupile skoro sve harfiskinje  iz Vojvodine. Iako je festival bio takmičarskog karaktera, među nama nije bilo nikakvog animoziteta, naprotiv, svi smo podržavali jedni druge pokušavajući da što bolje odsviramo i tako unapredimo sopstveni nivo sviranja.

Prošle godine ste učestvovali na Svetskom kongresu harfi u Sidneju. Bili ste jedna od 24 izabranih harfista iz celog sveta. Šta vam je sledeći cilj?

Težim da uvek pomeram granice svog profesionalnog života, tako da i kada ostvarim svoje želje, ja već zamislim sledeću. Htela bih da odem u Brizbejn na Master studije i sada trenutno radim na ostvarivanju toga.

Trenutno ste na master studijama na Fakultetu muzičke umetnosti. Da li smatrate da je za uspešnog muzičara dovoljan samo talenat ili mora  konstantno da se edukujue?

Za muzičara talenat nije najbitniji za napredak, već vežbanje i posvećenost, bilo ono u sklopu zvaničnog obrazovanja ili samostalnog rada. Naravno, uz bolje obrazovanje i profesore, umetnik će brže napredovati, ali istrajnost u vežbanju i ljubav prema instrumentu i muzici su najbitniji za uspešnost.

U našoj zemlji ne postoji velika zainteresovanost za klasičnu muziku. Šta bi ste vi promenili da možete?

Zainteresovanost postoji iako nije baš toliko očigledna kao za neka druga dešavanja. Više bih ulagala u mlade muzičare i u muzičke projekte. U inostranstvu je samo kvantitativno više koncerata i dobrih svirača, ali se u našoj državi nalazi jako puno sjajnih muzičara čiji se talenat ne vrednuje dovoljno i koji nemaju puno šansi da ga pokažu.

Čije kompozicije najviše volite da svirate i da li vas intersuje komponovanje?

Nemam omiljenog kompozitora i nikad nisam pokušala da komponujem, više mi se sviđa interpretiranje.

Može li se u Srbiji živeti od muziciranja harfe?

Većina harfistkinja koje poznajem ima dva ili tri različita angažmana, pa, bih rekla da može.

Za umetnike često kažu da žive u svom svetu. Kako bi ste vi opisali vaš?

Po mom mišljenju nema neke razlike u poimanju sveta, jedino što mi muzičari svakodnevno stvaramo muziku koja dočarava neki drugi svet.

 

Nema komentara

  • Gravatar Image

    Слушао сам Тијану. Сјајно је свирала. Једино ми смета што је новинарка потпуно неписмена (би сте).

Napišite komentar