Sekvence grada: Novosadska izložba oduševila posetioce Subinog platoa

autor: Milica Milošević 0

U okviru obeležavanja Dana grada Novog Sada, na Subinom platou je postavljena izložba zastava, koja nosi naziv „Sekvence grada“. Impozantna postavka na 49 jarbola, privlači brojne posetioce koji imaju mogućnost da uživaju u neobičnom prizoru i umetničkim delima inspirisanim novosadskim motivima.

Izložba „Sekvence grada“, okupila je umetnike različitih stilova, kako iz Novog Sada, tako i iz ostatka zemlje, a oni su kroz svoje interpretacije predstavili urbane simbole, ornamente i sekvence grada.

Čitavu postavku realizovala je galerija „BelArt“, a ona uključuje 49 jarbola sa zastavama na kojima je predstavljeno savremeno vizuelno stvaralaštvo.
Galerija na otvorenom proseže se u sklopu 40 hiljada kvadratnih metara, u sklopu projekata Evropske prestonice kulture. Iako je godina prestonice za nama, ideje i duh koje je donela gradu, aktuelni su i dalje.

- Ideje za zastave su počele da se rađaju onog momenta kada sam prihvatio poziv da učestvujem na izložbi. To je ujedno i prilika da se izađe iz ustaljenog razmišljanja u okviru slike na platnu, koja je i najčešći medij u kome se izražavam. Inače je moj rad zasnovan na likovnom jeziku popularne kulture, reklamnim panoima i vizuelnim signalizacijama kojima smo okruženi – izjavio je Danijel Babić, jedan od osmoro učesnika, čijih se čak sedam zastava našlo na izložbi. Foto: Danijel Babić

Pored Danijela, svoj umetnički odraz predstavili su i Goran Despotovski, Mileta Poštić, Stefan Lukić, Nemanja Lađić, Ivan Šuletić, kao i umetnička grupa „Distruktura“. Osim vizuelnog aspekta, izložba je pružila priliku umetnicima da se izraze kroz različite teme i koncepte, poput identiteta i promene u urbanom okruženju grada Novog Sada. Posetioci ne kriju oduševljenje izložbom, a naročito ističu njenu originalnost i sposobnost umetničkih radova da dočaraju grad na poseban način.

- Prvi put prisustvujem ovakvoj izložbi. Retke su postavke na otvorenom, a umetnost je sloboda, pa kompletan koncept dobija potpuni smisao – istakla je jedna od posetiteljki Subinog platoa.
Ceo projekat je deo aplikacione knjige iz 2016. godine, na osnovu koje se grad kandidovao za Evropsku prestonicu kulture, dok je „BelArt“ galerija, inspiraciju pronašla na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka, projektovane još 2005. godine, od strane arhitekte Save Forkapića.

 

Nema komentara

Napišite komentar