Recenzija serije „The Walking Dead: Daryl Dixon“

autor: Danijela Polimac 0

Najnoviji spin-off „The Walking Dead“ serijala prati avanture jednog od omiljenih junaka Deril Diksona (Norman Reedus) koji se iznenadno našao u Francuskoj, hiljadama kilometara daleko od kuće. Izmeštanje radnje ove franšize iz Ohaja i Džordžije u Francusku donosi potpuno novi doživljaj post-apokaliptičnog sveta i preživljavanja. Matična serija, u produkciji AMC-a, a rađena po stripu Robert Krkmana (Robert Kirkmann), tokom 12 godina svog emitovanja postala je sinonim zombi žanra i isti je dovela u mejnstrim, pa je zaista teško naći osobu koja nije makar čula za ovaj serijal. Ipak, svojim završetkom 2022, priči nije bio kraj, te je „TWD: Daryl Dixon“ samo jedna u nizu spin-off serija koje bi konačno trebalo da zaključe celu priču.

Foto: AkiTheFull on devinantart

U prvoj epizodi Deril se budi na plaži u Francuskoj, a misterija kako je uopšte dospeo na to mesto će nastaviti da intrigira gledaoce sve do kraja šeste epizode. Njegovo putovanje publici prikazuje idilične seoske krajeve Francuske, koji su procvetali bez ljudskog uticaja, kao i napuštene gradove, ne toliko pune zombija koliko bismo očekivali. Zanimljivo je videti ovog klasičnog američkog „redneka“, odnosno seljaka, kako se snalazi u zemlji čiji jezik i kulturu ne poznaje, pa serija na momente deluje i komično. On se susreće sa monahinjama, paravojnim grupama, i slučajnim prolaznicima na putu do Pariza, i polako upoznaje post-apokaliptični svet Francuske, a iz sećanja svih tih ljudi saznaje i kako je izgledao sam početak apokalipse.

Produkcijski tim je mahom ostao u istom sastavu kao i u matičnoj seriji, pa su tu već dobro poznati Anđela Kang (Angela Kang), Skot Gimpl (Scott M. Gimple), Dejvid Alpert (David Alpert), sam autor serijala Robert Krkman (Robert Kirkmann), a jedino novo lice je Dejvid Zabel (David Zabel), koji je dobio funkciju scenariste, i vrlo dobro je uradio svoj posao. Priča je kohezivna, svi likovi su veoma dobro razrađeni, bez preteranih nelogičnosti. Posebno bih pohvalila izbor francuskih glumaca poput Izabel (Clémence Poésy), dečaka Lorana (Louis Puech Scigliuzzi), madam Žene (Anne Charrier), i Stefana Kodrona (Romain Levi) kojima je francuski maternji jezik i koji su zaista odlično uradili svoj posao. Na specijalnim efektima i kostimima radio je poznati Greg Nikotero (Greg Nicotero), koji je već godinama član ovog univerzuma i poptuno je dočarao razlike između Francuske i SAD-a kroz svoje kostime, samim tim pretvorivši američkog „redneka“ u francuskog seljaka.

Bitno je napomenuti da je ovaj serijal notoran zbog toga što „neće da umre“, pa je upravo zbog toga izgubio veliki broj fanova, što produkcijski tim pokušava da reši pravljenjem više različitih serija, drugačijeg formata od matične serije, zadržavajući se na samo 6 epizoda po sezoni. Cilj ovog pristupa je unošenje dinamike i vraćanja dela publike kome je dosadio ustaljeni ritam i reciklirana priča; glavni junaci se susreću sa neprijateljskom grupom koju moraju da eliminišu.

Sigurno je da je ova serija donela mnogo novosti u „The Walking Dead“ univerzum, sa novom, svežom pričom i novim, opasnijim varijantama zombija. Kritičari su je ocenili veoma visoko, a mnogi su je nazvali i najboljim materijalom koji je izašao iz ove franžize godinama unazad. Svakako vredna gledanja, ova serija ima posebnu preporuku za ljude koji su pratili originalnu seriju, ali su davno odustali zbog gore pomenutih razloga, jer je zaista nešto potpuno novo, sveže i odličan je način da se vratite u ovaj univerzum, bez mnogo utrošenog vremena, jer za sada ima samo 6 epizoda.

Nema komentara

Napišite komentar