„Na litici” mentalnog zdravlja

autor: Teodora Ćulibrk 0

Predstavu Na litici”  gledali smo četvrti dan Upad festivala”, u režiji Zorana Zarubića. Ova izvedba je adaptacija dramskog komada Norveška danas”  pisca Igora Bauersimea i temelji se na stvarnoj priči o dvoje mladih ljudi koji zajedno donosi odluku o okončanju svog života. Julija (Maja Šuša), u internet čet sobi izražava svoju odluku da ne želi da se suoči s tim samostalno, a Avgust (Nikola Pavlović), odlučuje da podrži njen plan.

Foto: Teodora Ćulibrk

Radnja predstave nas odvodi na liticu duž obale norveškog fjorda, na kojoj se Julija i Avgust suočavaju sa osećajem besmisla i donose odluku da okončaju sopstveni život. Na samom rubu litice, dok se pripremaju za ovaj čin, postepeno se zbližavaju.

U toku jednosatnog izvođenja, predstava istražuje suštinske teme ljudskih unutrašnjih svetova, dotičući se pitanja mentalnog zdravlja, ljubavi i traganja za istinskom srećom. Sve to iznosi na scenu kroz šarmantan, duhovit i istovremeno ciničan pristup, održavajući publiku potpuno zainteresovanom od početka do kraja. Dok publika, zajedno s glumcima, proživljava emocionalni rolerkoster, dva lika ove priče, neprimetno se zaljubljuju jedno u drugo.

Foto: Teodora Ćulibrk

Nakon izvođenja predstave, održan je razgovor posvećena mentalnim problemima mladih. Tokom razgovora, glumci su otvoreno razgovarali s publikom o važnosti mentalnog zdravlja, porukama koje je predstava prenosila i kako okolina može podržati one koji se suočavaju s mentalnim izazovima.

Prema istraživanju Svetske zdrastvene organizacije samoubistvo je drugi vodeći uzrok smrti među mladima u dobi od 15 do 29 godina, a većina adolescenata koji su izgubili život na ovaj način (90%) potiče iz zemalja sa nižim ili srednjim prihodima, uključujući Srbiju.

Ciljna publika ovog projekta obuhvata mlade osobe u Srbiji u dobi od 15 do 29 godina, posebno u gradovima gde je pozorišna scena manje razvijena. Ovaj projekat se usmerava prema srednjoškolcima, studentima i mladima iz različitih profesija, nezavisno od pola. Realizaciju predstave podržava Kultura za demokratiju (CfD), projekat finansiran od strane švajcarske vlade i sproveden od strane Hartefakt Fonda iz Beograda.

Foto: Teodora Ćulibrk

Na večerašnjem programu Upad festivala”, publika će imati priliku da pogleda izvođenje predstave Major i Helena”  s početkom u 20 časova.

 

Ukoliko vam je neophodna podrška, obratite se:

Nacionalnoj SOS liniji za sprečavanje samoubistva na broj 011/7777-000,

Nacionalnoj liniji za psihosocijalnu podršku u vreme epidemije na besplatan broj 0800-309-309,

SOS liniji eCentra Srce na besplatan broj 0800 300 303, koja je otvorena svaki dan od 14h do 23h.

Nema komentara

Napišite komentar