,,Bolje da me nema! A zašto da me nema?” poslednje veče festivala ,,Upad” i predstava ,,Major i Helena”

autor: Marija Bulić 0

,,Major i Helena” predstava koja je zatvorila ovogodišnji, peti po redu, pozorišni festival ,,Upad”.

Komad je rađen po istinitoj priči Helene Vuković, nekadašnjeg Majora Vojske Srbije i transrodnoj ženi. Predstava prati priču od prvih znakova da se on oseća kao ona u patrijarhalnoj porodici čija je glava porodice, Helenin otac, Vojno lice, preko brojnih potiskivanja, skrivanja i zataškivanja sopstvenog identiteta zarad mira u konzervativnom društvu, razvodu od voljene žene, procesa tranzicije, pa sve do sadašnjosti i momenta kada je zaista postala ONA kako se ceo život i osećala. 

Foto: Marija Bulić

Glumac koji u nekim momentima na komičan, ali i emotivan način donosi priču o unutrašnjoj borbi i na kraju konačnom oslobađanju od svega. Postavlja se i pitanje kolika žrtva i hrabrost nam je potrebna da budemo ono što zaista jesmo u društvu u kom živimo? 

Ova monodrama autorski je projekat mladog glumca Alekse Jovčića, rađen po istoimenoj knjizi Maje Bekčić Petrović. Dramatizaciju knjige radila je Divna Stojanov u produkciji Pozorišta „Promena" i „Oblak" produkcije, dok je Igor Greksa zaslužan za scenski pokret neizostavni deo predstave. ,,Glasovi iz unutrašnjosti” je bend koji kroz čitavu predstavu dobro poznatim numerama prati ovu nesvakidašnju priču.

Foto: Marija Bulić

Nakon predstave održan je i razgovor sa publikom u kom su učestvovali glumac Aleksa Jovčić, Helena i spisateljica romana. Ovom predstavom šalje se glasna poruka društvu i pojedincima da je u redu osećati se drugačije, ali da je isto tako edukacija jako bitan faktor kada je u pitanju ova tema.

Foto: Marija Bulić

 

O razgovoru sa dramaturškinjom dela Divnom Stojanov više možete pročitati na sledećem linku. 

https://www.univerzitetskiodjek.com/intervju/pozoriste/intervju-divna-stojanov-dramaturskinja-dela-major-i-helena

 

 

 

Nema komentara

Napišite komentar