Bokura, emotivno iskustvo za dvoje

autor: Anđela Arsić 0

Bokura je nezavisna kooperativna platformerska video igra, objavljena avgusta 2023. godine, svojim jedinstvenim stilom igračima nudi duboko, jedinstveno i emocionalno iskustvo. Ipak, oni koji žele da se oprobaju u ovoj igri to neće moći da urade bez prijatelja. Programirana je od strane Tokoron Yoria (ところにょり) nezavisnog programera igara koji je Osim Bokure, 2016. godine napravio Hitoribocchi Vakusei (Lonely Planet) koja je takođe dobila odlične ocene od strane korisnika.

Foto: Anđela Arsić, screenshot (Bokura)

Ono što izdvaja Bokuru je njen inovativni pristup igri, gde dva igrača različito doživljavaju svet igre, dok jedan igrač vidi životinjski svet koji podseća na onaj iz dečijih slikovnica, drugi ga doživljava kao postapokaliptičnu deponiju robota. Svaki igrač prisustvuje različitim elementima, zagonetkama i okruženjima, podstičući poboljšanje međusobnih odnosa i zahteva konstantno sarađivanje i efikasno komuniciranje da bi napredovali. Ovaj izbor dizajna stvara dinamiku u kojoj se oba igrača oslanjaju na perspektive jedni drugih, čineći komunikaciju ključnim elementom za uspeh.

Dok se mnoge kooperativne igre fokusiraju na akciju ili zagonetke, Bokura se ističe stavljajući naglasak na nijansirane interakcije između igrača. Ističe značaj komunikacije, empatije i međusobnog razumevanja u negovanju značajnih odnosa. Ne radi se samo o prenošenju informacija, radi se o razumevanju i tumačenju gledišta drugog igrača. Ovaj jedinstveni pristup podstiče igrače da prilagode način na koji komuniciraju.

Dizajn igre namerno stvara situacije u kojima se igrači moraju oslanjati na zapažanja jedni drugih, podstičući osećaj međuzavisnosti. Ovo oslanjanje jedno na drugo gaji vezu koja prevazilazi puku igru, jača međuljudsku vezu između samih igrača.

Takođe sam kraj igre, kulminacija zajedničnog napora, emocija i saradnje igrača sa sigurnošću se može reći da je zaključak lepa i iskrena isplata, ostavljajući trajan uticaj na one koji ga iskuse. Sam kraj služi kao svedočanstvo ulaganja napora igrača tokom celokupnog trajanja ove igre, naglašavajući važnost timskog rada i razumevanja.

Dakle, Bokura nije svakidašnja video igra, njena inovativna mehanika igranja i dirljiva priča čine je istaknutim naslovom na indi gejming sceni, ostavljajući trajan utisak na one koji zajedno kreću na ovo nezaboravno iskustvo.

 

Nema komentara

Napišite komentar