Serijski ubica ili serijska dosada?

autor: Sara Sladoje 0

Saga o porodici Adams dobila je novi ugao. Nova Netfliksova serija govori o Sredi Adams (Wednesday Addams) koju smo do sada znali samo kao kćerku Mortiše i Gomeza Adamsa (Morticia and Gomez Addams). U 8 epizoda serije, autori Alfred Gogh (Alfred Gough) i  Majls Miler (Miles Millar) spojili su elemente naučne-fantastike, detektivskih romana, borbe protiv nepravde i kao rezultat dobili priču o djevojčici sa dvije pletenice.

Foto: Pinterest

Džena Ortega (Jenna Ortega) glumi 16-godišnju Sredu Adams koja biva izbačena iz srednje škole i prebačena u Nevrmor akademiju (Nevermore Academy) za odbačene (outcasts), u koju su, nekada, išli i njeni roditelji. Učenici su podjeljeni prema moćima koje imaju, a Sreda tek tada otkriva da ne pripada nijednoj grupi. Osim ovoga, Sredu čeka i borba sa čudovištem koje napada stanovnike u gradiću Džeriko (Jericho), u kom se nalazi i akademija.Pored čudovišta, ona se bori sa prokletstvom porodice Adams i nepravdom koja je načinjena njenom ocu. U pokušaju da pobjegne od naravi svojih roditelja, Sreda shvata da sve više liči na svoju majku Mortišu, koju ovdje glumi Ketrin Džons (Catherine Zeta-Jones). Poput nje, Sredi se javljaju vizije koje će joj kasnije pomoći da rješi sve misterije. Na prilagođavanje novoj školi, uticaće Gvendolin Kristi (Gwendoline Tracey Philippa Christie) koja igra lik Larise Vims (Larissa Weems) direktorice škole. Takođe, kao i svaka tinejdžerka, Sreda upada u prve ljubavne dileme. Za njenu naklonost bore se Zejvier Torp (Xavier Thorpe) kog glumi Persi Vajt (Percy Hynes White), školski drug i drug iz djetinstva i Tajlr Galpin (Tyler Galpin) odnosno Hanter Duhen (Hunter Doohan) konobar iz lokalnog kafića. U rješavanju misterija i opstanku u akademiji, Sredi će pomoći Stvar (Thing), ljudska šaka koja generacijama već šarmira publiku sa „samo“ 5 prstiju. Stvar ovdje nije proizvod kompjuterskih animacija, već je ruku za njega posudio Rumunski mađioničar Viktor Dorobant (Victor Dorobant). U posljednjem filmu, rađenom 1993. godine glumica Kristina Riči (Christine Ricci) upoznala nas je sa Sredom kakvu danas znamo. Ona svoje mjesto pronalazi i u ovoj seriji gdje glumi prvu „normalnu“ (normie) nastavnicu Nevrmor akademije.

Scenario za ovu seriju izgleda kao spoj različitih filmova. Može se opaziti „skubi-du“ (scooby-doo) momenat, kada Sredini školski drugari, koji su i pripadnici tajnog udruženja, pomažu u rješavanju misterije čudovišta. Nalik romanima Agate Kristi, na kraju je krivac uvijek onaj u kog najmanje sumnjate. Poput svakog „poštenog“ zloće, Sredi će se otopiti ledeno srce i „pašće“ na emocije u prelomnom trenutku priče. Dušu će joj razmekšati i cimerka Enid Sinkler (Enid Sinclair) koju glumi Ema Majers (Emma Myers). Enid pripada porodici vukodlaka, i potpuno je suprotna Sredinom karakteru. Sredi, kao i svakom drugom super-heroju, sve polazi za rukom. Ona svira violončelo, priča tečno više jezika, u sekundi rješava decenijama staru zagonetku i sve to dok traga za čudovištem. 

Ortega je tokom snimanja provela 8 mjeseci u Rumuniji i za potrebe serije trenirala mačevanje, učila da priča njemački jezik i svira violončelo. Tim Barton (Tim Burton) producent prve 4 epizode, tražio je od glumiceda ne trepćeu seriji. Ortega je, uz njegovo rediteljstvo, na platno donijela „ažuriranu“ verziju Srede, u skladu sa novom generacijom Z. Nalik serijskim ubicama, Sreda proždire pogledom, živi za pravdu i privlači nevolju. Konfliktne situacije rješava spontano, puštanjem pirana u školski bazen tokom treninga vaterpolo tima. Do sada smo je znali samo kao djevojčicu koja na bratu testira mogućnosti električne stolice. Zbog dječije nevinosti, opraštale su joj se sve „mračne“ stvari koje je izgovarala i radila. U ovoj adaptaciji, ona je tinejdžerka i situacija postaje ozbiljnija. Tako je prvi put vidimo kao jedinku, a ne kao kćerku porodice Adams. Prvu emociju, iskrene suze, i potpuno drugo lice, publika je vidjela u sceni kada je Stvar ranjen. Sekunda između života i smrti, podsjetila nas je da je Sreda, kao i ostatak porodice Adams, spremna da uradi sve za one koje voli. Ortega je, za potrebe ove scene, skinula masku bezdušnosti i obukla emocije, a publiku natjerala da zaboravi što su, do tada, zamjerili scenariju. 

Društvena mreža Tik Tok danima priča o Sredinom plesu na Rejvn školskom balu (Rave N dance). Glumica je imala zadatak da samostalno osmisli koreografiju za ples i inspiracija su joj bili plesni pokreti u gotik kulturi. U 4. epizodi serije, pjesma za ples je „Gu gu Mask“ (Goo Goo Muck) od benda Kremps (The Cramps), dok je viralna postala verzija koreografije sa pjesmom „Bladi Meri“ (Bloody Mary) od Lejdi Gage (Lady Gaga). Ortega glumi i Sredinu dvojnicu iz prošlosti Gudi Adams (Goody Addams), djevojčicu koju Sreda viđa u svojim vizijama. Za ove uloge, Ortega nosi dizajnerske modne komade kao i specijalne kostime. Tako za razliku od ostalih učenika Nevrmor akademije, jedino je Sreda imala crno-sivu uniformu u kojoj je i najčešće viđamo. Opravdanje za ovo bile su Mortišine riječi: „Sreda je alergična na boje“, a za kostimeje bila zadužena Kolin Atvud (Colleen Atwood), dugogodišnja Bartonova saradnica.

Još od 1938. kada je porodica Adams stvorena od strane Čarlsa Adamsa (Charles Addams), prošla je mnoge adaptacije i o njoj je napravljeno preko 5 filmova i serija. Iako naslov jasno kaže „Sreda“, publika se nadala da će i u ovom dijelu pronaći porodicu Adams. Mortiša i Gomez Adams publici su poznati kao srodne duše. Ovdje ih viđamo kao epizodne likove, ali i to je dovoljno da vidimo da je hemija između njih izostala. Zapravo je izostala ta morbidna, sablasna ljubav po kojoj ih znamo. Čudno je kako smo porodici Adams oprostili ubistva, oružje, nasilničke namjere, kiseline i otrove, igre zakopavanja živih, jer se to, do sada, činilo nerealnim. Sebična ljubav prema njima samima i jednih prema drugima, svaki put nas natjera da im oprostimo sve ono što ne bismo nikada nikome. Tako su Adamsovi u svakom novom ostvarenju prilagođeni vremenu stvaranja. Promjenile su se generacije i generacije, glumci i shvatanja, ali je svaki put ostao motiv žrtvovanja svijeta za porodicu. Njihova gotička kultura, u crno zavijena otvorena želja za smrću, iskliznula nam je ispred očiju, pa tako milioni koji podržavaju kensl (cancel) kulturu, zaboravljaju ovaj fenomen. Serija okarakterisana kao horor komedija, kreacija je generacije Z koja poput ove, stvara čitav niz hibridnih žanrova. Zato je ova Netfliksova serija oborila rekord gledanosti u jednoj nedelji koji je postavila serija Strejndžr Tings (Stranger Things) takođe poznata kao horor serija. 

Kraj prve sezone serije je osmislen kao uvertira za nastavak priče. Očekivanja su bila velika za samu prvu sezonu, pa su s pravom još veća za sljedeću. Na sajtu za ocjenjivanje filmova Roten Tomejto (Rotten Tomato) je dobila ocjenu 4.3, a ovo je opravdano komentarom da bi serija bila samo još jedna u nizu naučno-fantastičnih drama, da glavnu ulogu nije ponijela glumica Džena Ortega. Bilo kako bilo, porodica Adams se još jednom uselila u našu svakodnevnicu. Pobrala simpatije ili kritike, niko ne može tvrditi da nas nije držala prikovane za televizor ili laptop, pa smo kraj svake epizode, nastavljali početkom sljedeće. Gledajući iz tog ugla, misija uspjela. 

Nema komentara

Napišite komentar