Recenzija filma “Rekla je” (She said)

autor: Ivana Krkljuš 0

“Ja sam dvadesetosmogodišnja  žena, pokušavam da stvorim život i karijeru. Harvi Vajnstajn je šezdesetčetvorogodišnji u svetu poznat čovek i ovo je njegova kompanija. Balans moći za mene je 0, Harvi Vajnstajn 10.” (Laura Okonor- memoari)

Foto: Google Images

Među filmovima koji su se ovog meseca našli na bioskopskom reportoaru nalazi se i film režiserke Marije Šreder- “Rekla je” koji obrađuje jednu od najkontroverznijih i najvažnijih tema današnjice- seksualno nasilje, a koji je nastao  po istoimenoj knjizi koju su objavile novinarke Njujork Tajmsa, Džodi Kantor i Megan Tui.

“Rekla je” prati rad istraživačkih novinarki Njujork Tajmsa koje su uspele da razotkriju seksualno nasilje u Holivudu, nakon čega je nastao pokret #MeToo čiji je cilj razbijanje barijera i gušenje decenija ćutanja o seksualnom nasilju.

Njujork Tajms 2016. godine objavljuje tekst u kome se nalaze optužbe za silovanje na račun predsedničkog kandidata (ispostaviće se budućeg predsednika) SAD-a, Donalda Trampa. Ovaj tekst bio je pokretač za istraživanje seksualnog nasilja i u drugim sferama, te su tako novinarke Džodi Kantor (koju tumači Zoi Kazan) i Megan Tui (koju tumači Keri Maligan) počele da istražuju prijave za seksualno nasilje u Holivudu. Holivudski producent Harvi Vajnstajn optužen je za seksualno nasilje nad glumicama i asistentkinjama.

Film pokazuje izazove sa kojima su se suočile novinarke koje su, kako bi priča bila uverljiva i potkrepljena dokazima, morale da dođu do makar jednog priznanja koje će biti potpisano imenom i prezimenom. Tada se ispostavlja da su neke od tih žena bile primorane da potpišu ugovor kojim bi se zavetovale na ćutanje, a druge su pak bile u strahu da progovore znajući da ih moćna figura kakav je producent Vajnstajn posmatra i nadgleda svaki njihov korak.

Strah za goli život, mogućnost ostvarenja izrečenih pretnji, osećaj stida i mogućnost nastanka stigme i diskriminacije  žrtava, samo su neke od stvari koje prate ceo ovaj film. 

Odvažne, a sa druge strane postiđene žene odlučile su da dignu svoj glas i na taj način razotkriju ono što je u holivudskim krugovima javna tajna, a za običnog čoveka samo tajna o kojoj ni ne sluti. 

Epilog filma govori da je odluka da žene ipak progovore bila ispravna, jer je Harvi Vajnstajn dobio 23 godine zatvora, a takva presuda uticala je pokretanje #MeToo pokreta koji je podstakao žene da ne ćute o nasilju koje proživljavaju, jer na taj način mogu da spreče zlostavljača da ponavlja zločin.

Nema komentara

Napišite komentar