Najgledanija serija u 2022. godini: Euforija, ili možda depresija?

autor: Tina Damljanović 0

Američka tinejdž serija Euforija u februaru je oborila sopstveni rekord gledanosti sa šestom epizodom druge sezone koju je istovremeno pratilo više od pet miliona gledalaca na HBO i HBO Maks striming servisu. Takođe, prema procenama magazina Variety, Euforija je serija o kojoj se najviše priča u 2022. godini, a od početka emitovanja nove, druge sezone, Euforija je postala najgledanija serija kako u SAD, tako i u drugim delovima sveta.

Foto: IMDB

Serija je dobila visoke ocene od strane brojnih kritičara, ali je naišla i na jaz i neodobravanje određenog dela publike. Iako trenutno nosi epitet najgledanije serije u 2022. godini, protiv Euforije su svojevremeno bile pokrenute peticije za njeno ukidanje jer su se određene grupe roditelja oštro bunile protiv serije, navodeći da je serija neprimerena i da može loše uticati na mlade.

Savet roditelja za televiziju i medije (Parents Television and Media Council) je upozorio roditelje da je nova sezona još mračnija i šokantnija od prve, te ponovo pozvala roditelje na pobunu protiv serije. „Hitno pozivamo roditelje da preduzmu brze mere kako bi zaštitili svoju decu od ovog izuzetno eksplicitnog programa. Pozivamo i AT&T/HBO da zaustavi Euforiju i druge sadržaje koji ne samo da seksualizuju decu, već ih i seksualno iskorišćavaju“, rekao je direktor PTC-a Tim Vinter.

Euforija ima reputaciju šokantne tinejdžerske serije. Od droge i nasilja do golotinje i scena seksa, serija je prepuna surovih i uznemirujućih scena, te se gledaoci žale da ponekad može biti teška za gledanje. Ipak, ova serija je postala i te kako omiljena publici. Samim time, postavlja se pitanje kako sadržaj koji publika odluči da konzumira može učiniti da se ta publika istovremeno oseća nelagodno i očarano.

Za početak, stručnjaci ističu faktor šoka zbog čega se gledalac kao konzument istovremeno oseća zgađeno, ali i zaintrigirano. Robert Tompson, direktor Blejer centra za televiziju i popularnu kulturu Univerziteta Sirakuz, kaže da Holivud ima istoriju „pokušavanja da privuče publiku šokirajući je“. Međutim, još nekoliko dodatnih faktora izdvojilo je ovu HBO-ovu seriju za mlade, te publika željno iščekuje i njenu treću sezonu.

Kontroverze van ekrana u vezi sa golotinjom serije doprinele su snažnim osećanjima nekih obožavalaca prema seriji, dok se kod drugih stvara osećaj nelagodnosti od same pomisli da je ovo serija o tinejdžerima. Gledaoci koji su objektivno kritički bili nastrojeni prema seriji primetili su razliku u tome koliko se golotinja pojavljuje za različite glumice u emisiji. U intervjuu za The Independent, Kesi koju tumači glumica Sidni Svini izjavila je da je tražila da ostane obučena u određenim scenama bez majice za koje je smatrala da nisu potrebne. Sa druge strane, Zendaja koja tumači glavni lik Ru, pokazala je daleko manju nagost tela, što je navelo neke da se zapitaju da li postoji dinamika moći koja se odigrava iza kulisa.

Foto: IMDB

Radnja serije se odvija u srednjoj školi i sa likovima koji su maloletni, što doprinosi osećaju neprijatnosti prilikom gledanja. Kako su preneli strani mediji, intriga, posebno kod roditelja koji su generacijski odvojeni od glavnih likova u seriji, može da motiviše gledanost, što objašnjava Glen Sparks, profesor na američkom univerzitetu „Purdue”. „Ta intriga kod odraslih izaziva radoznalost prema ovom svetu srednje škole od kojih su sada daleko, i počinju da postavljaju sebi pitanja da li je zaista tako i šta se zaista dešava sa njihovom decom. Kod nekih roditelja ta radoznalost može da se pretvori u brigu. Bez obzira što nečije srednjoškolsko iskustvo nije toliko odražavalo svet droge i seksa ispunjen euforijom, za neke je to realnost”, smatra on.

Prema Nacionalnom centru za statistiku zloupotrebe droga, 62 odsto tinejdžera je u prvom razredu srednje škole konzumiralo alkohol, dok je njih 50 odsto barem probalo drogu. „Svakako mogu da razumem zašto roditelji smatraju da je ova serija alarmantna jer predstavlja primere tinejdžera koji su uzrasta njihove dece, a koji žive živote koji su opasni, brutalni i neispunjeni“, kaže Tompson.

Kako prenose strani mediji, kada je prošlog meseca emitovana druga sezona serije Euforija, Drug Abuse Resistance Education Program (Program edukacije o otpornosti na zloupotrebu droga) izjavio je da serija bira da „veliča i pogrešno prikazuje upotrebu droga od strane učenika srednjih škola, zavisnost, nasilje i druga destruktivna ponašanja kao uobičajena i široko rasprostranjena u današnjem svetu“. Strani mediji dalje prenose da se tvorac serije Sem Levinson pozabavio ovim pitanjima u intervjuu za The Hollywood Reporter jer  se pobuna oko serije podigla još od premijernog emitovanja prve epizode u junu 2019. godine. „Biće roditelja koji će verovatno biti potpuno izbezumljeni. To je dobar uvid u to koliko je teško odrastati u ovom današnjem vremenu. U međuvremenu, neki odrasli gledaoci će se osećati neprijatno zbog pomisli da i deca i tinejdžeri mogu da gledaju seriju”, izjavio je Levinson.

Tompson kaže da je teže odrediti tačnu ciljnu grupu serije, ali priznaje da je tinejdžerima svakako privlačna. Sparks je istakao da će upečatljivi likovi verovatno privući gledaoce, bez obzira na godine. Ako su roditelji zabrinuti zbog konzumiranja teškog, mračnog sadržaja od strane tinejdžera, Sparks im savetuje da saznaju zašto njihova deca gledaju seriju i pokrenu sa svojom decom dijalog o tome. „Prečesto su roditelji samo nesvesni. Kada saznate zašto gledaju Euforiju, iskoristite priliku da razgovarate o nekim problemima koji su prikazani u seriji”, smatra on.

Činjenica jeste da serija sadrži mnogo eksplicitnih i uzmenirujućih scena, i može se postaviti pitanje da li mediji utiču na oblikovanje naše stvarnosti da bude više surova nego što jeste, ili je ta surova stvarnost zapravo glavni preduslov za sadržaje koji mediji oblikuju. Ovakvo pitanje jeste osetljivo i kompleksno, ali kao što kaže poslovica – sve je u oku posmatrača – pa tako i sud gledalaca o tome da li je Euforija toliko relevantna serija za mlade ili ne.

Nema komentara

Napišite komentar