„Emili u Parizu“ kao Keri Bredšo novog doba

autor: Emina Miletić 0

Spoiler alert!

Malo je ljudi koji nikada nisu čuli za Darena Stara, budući da se radi o kreatoru planetarno popularne serije Seks i grad, koja decenijama unazad zauzima počasno mesto na televizijskim ekranima, a njene junakinje glavne su predstavnice glamuroznog Njujorškog života devedesetih. Ime ovog umetnika pojavljuje se tokom uvodne špice serije Emily in Paris, koja se od početka oktobra nalazi na striming platformi Netfliks, a koju je Daren Star kreirao sa namerom da jednoj potpuno novoj generaciji gledalaca podari njihovu sopstvenu Keri Bredšo.

Foto: Netflix, Lily Collins

Emili u Parizu je televizijska serija najavljivana kao komedija sa dosta zanimljivih zapleta i dramatičnih odnosa među likovima. Kreatoru se na ovom projektu pridružila dugogodišnja saradnica iz serije Seks i grad, stoga glavnu junakinju Emili „oblači“ ista kostimografkinja koja je nekoliko decenija ranije birala kostime legendaroj Keri. Već iz te informacije bilo je jasno da će serija biti prava pravcata modna bajka i oda legendarnim ikonama stila.

U prvoj epizodi protogonistkinja Emili Kuper (Lili Kolins) radi u marketinškoj agenciji u Čikagu, u stabilnoj je ljubavnoj vezi i nada se unapređenju na poslu, jer se sprema da šeficu isprati na put u Pariz. Nakon iznenadne trudnoće šefice, firma odlučuje da Emili pošalje u francusku prestonicu, na jednogodišnji rad u prestižnoj pariškoj firmi, u kojoj će Emilin zadatak biti da francuske kolege upozna sa američkim gledištima i načinima poslovanja. 

Emili pakuje svoj život u kofere nabrekle od markirane garderobe i domaćih namirnica čiji će joj ukus u tuđini umanjiti nostalgiju za domom, rešena da oberučke prihvati novu, zanimljivu avanturu. Čim kroči na pariško tlo, postaje opijena vanvremenošću grada, njegovom arhitekturom i ulicama na kojima se odigravala istorija. Useljuje se u stan koji se nalazi u staroj zgradi u kojoj tuševi ponekad ne rade, a lift ne postoji, ali kroz čiji se prozor pomalja bajkovit predeo grada. Ovaj prizor Emili odmah uslikava i objavljuje fotografiju na novootvorenom instagram nalogu, na kojem planira da nastavi da prikazuje zanimljivosti života u Francuskoj.

Kada se prvog dana na poslu bude pojavila u novoj firmi, shvatiće da će se savršeni mehur od sapunice, u kojem je živela od kada je saznala za selidbu u Evropu, upravo probušiti i početi da se razliva poput šlaga na rođendanskoj torti. Budući da ne zna francuski jezik, ne poznaje radnu normu niti delikatne navike svakodnevnice kojima su privrženi Parižani, postaće autsajder u firmi i otisnuti se na put koji će se sastojati od dokazivanja, savladavanja jezika i pokušaja zbližavanja sa kolegama.

Foto: Netflix

U prilagođavaju načinu života u „Gradu svetlosti“ pomoći će joj privlačni komšija Gabrijel (Lukas Bravo), koji će joj isprva poželeti dobrodošlicu, popravljati tuš u stanu i prevoditi lokalne francuske fraze, a zatim joj dozvoliti prodor u ostale delove njegovog života. Članovi centralnog ljubavnog trougla u seriji biće upravo Emili i Gabrijel, kao i njegova devojka Kamil (Kamil Razat), koja će postati Emilina prijateljica, zbog čega će zaljubljivanje u Gabrijela znatno uticati na raspoloženje mlade amerikanke.

Zahvaljujući raznolikim zapletima i mnogobrojnim likovima, među kojima su zajedljiva šefica sa posla, drugarica sa muzičkim aspiracijama, giganti iz sveta mode i mogući ljubavnici, serija tokom deset epizoda ispisuje emotivno ljubavno pismo namenjeno najromantičnijem gradu na svetu. U stilu oblačenja kojim Emili izražava svoj senzibilitet, opaziće se esencija televizijskih modnih heroina. Na ekranu će se osetiti prisustvo Bler i Serene iz serije Tračara, čuvene Samante Džouns iz Seksa i grada, a kao inspiracija za možda i najlepši kostim u seriji poslužila je ikona starog Holivuda Odri Hepbern čiji će se duh nakratko pojaviti na ekranu, pre nego što se vrati u besmrtnost.

Iako je serija doživela ogromnu popularnost, a dobiće i drugu sezonu koja se već uveliko snima, najveći broj negativnih kritika stiže upravo od samih Parižana koji svoj dom ne vide na isti način kao kreator serije, i zameraju mu na velikom broju stereotipa, neprikazivanju egzistencijalnih problema života u metropoli i preuveličavanju lepote modne prestonice koja u stvarnosti ne izgleda kao na turističkim brošurama. Na kritike Daren Star odgovara tako što objašnjava da njegovu seriju sa nadrealnim prikazom Pariza gledaoci treba da posmatraju isključivo kao zanimljivu fantaziju i toplu, dirljivu ljubavnu priču, koja će im na nekoliko sati ponuditi beg od stvarnosti i omogućiti koračanje po toplom pariškom asfaltu. 

Nema komentara

Napišite komentar