Deset najboljih filmova 2017. godine

autor: Gojko Dimić 0

2017. je bila veoma uspešna filmska godina. Imali smo kvalitetne nezavisne filmove sa američkog kontinenta i filmove raznovrsnih evropskih stvaralaca koji su uspeli da skrenu fokus sa konvencionalnog holivudskog repertoara.

1. CALL ME BY YOUR NAME

Najnoviji film italijanskog režisera Luke Gvadanjina je adaptacija istoimene knjige Adrea Asimana o prvoj letnjoj ljubavi, a adaptirao ju je čuveni režiser i scenarista Džejms Ajvori. Film na jedan veoma iskren i dirljiv način prikazuje proces zaljubljivanja i otkrivanja sebe u nekom drugom, što ga čini pravim osveženjem u godini prepunoj tmurnih tema. Režiser filma uspešno izbegava svaki kliše ljubavnih i LGBT filmova.

 

2. THE KILLING OF A SACRED DEER

Drugo mesto na ovoj listi je i drugi film na engleskom jeziku koji je snimio grčki režiser Jorgos Lantimos. Film je fantastično jeziva interpretacija grčkog mita o Ifigeniji. Od svog grčkog filma koji ga je bacio u svetske vode „Dogtooth“, pa sve do mejnstrim hitova kao što su „The Lobster“ i „The Killing of a Sacred Deer“, Jorgos je izgradio poseban imidž filmskog stvaraoca koji voli da šokira.

3. HAPPY END

Na trećem mestu nalazi se film austrijskog buntovnika Mihaela Haneke. Iako u svojoj 75. godini života, Haneke ne prestaje da snima filmove koji se ljudima zavlače pod kožu. U potpunosti upućen u mehanizme modernog sveta, Haneke je režiser kome se okrećete ako želite da vidite najiskreniji prikaz ljudi. On je režiser kome je jedina agenda da uz pomoć te „laži“, kako on drugačije naziva film, prikaže istinu. Šta je ovaj put na njegovom planu? Pa u pitanju je njegova omiljena tema, „nepažnja, nemoralnost i licemerje zapadne evrope“. Iako je obrađivao ovu temu više puta s različitim žanrsovskim inspiracijama, poput istorijske drame „Bela traka“ (The White Ribbon), psihološkog trilera „Skriveno“ (Caché), drama „Sedmi kontinent“ (The Seventh Continent) i „Nepoznati kod“ (Code Unknown), ovaj put je kao inspiraciju uzeo komediju, tačnije crnu komediju.

4. LOVELESS

Ruski film u komje režiser Andrej Zvjagincev istražio komplikovani odnos jedne savremene ruske porodice. Glavni likovi su muž i žena, usred procesa razvoda, koji moraju da ostave sve druge stvari oko sebe kako bi zajedno pronašli svog dvanaestogodišnjeg sina koji je nestao. Da li je kidnapovan ili sam pobegao od kuće?

5. THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

Martin Mekdona, režiser ovog filma, poznat je po svom radu u pozorištu. U svet filma je kročio 2008. godine sa filmom „In Bruges“ koji je ubrzo postao moderni klasik. Svoj uspeh je nastavio 2012. sa filmom „Seven Psychopaths“. Oba filma su bile crne komedije, čuvene po svojim nepredvidivim, originalnim scenarijima i obeležile su ga kao jednog od najintrigantnijih filmskih stvaralaca današnjice. Tu dolazi i Mekdonino treće ostvarenje, napeta drama o majci koja traži pravdu za ubistvo njene ćerke.

6. MOTHER!

Ovo je film koji retko koga može da ostavi ravnodušnim. Režiser filma Daren Aronofski ga je s tom namerom i napisao, želeći da isprovocira publiku. Nakon što je svoju devojku, poznatu glumicu Dženifer Lorens, ubedio da glumi glavnu ulogu, uspeo je da dobije dovoljno novca da snimi svoj film. Jedan od onih filmova koji velike holivudske produkcijske kuće nikad ne snimaju. Mnogi su rekli kako je ovaj film direktna kritika Boga i religije, međutim priča poput ove nikada nije tako jednostavna.

7. THE MEYEROWITZ STORIES

Noa Bombah predstavio se kao jedan od najuzbudljivijih režisera nezavisnih američkih filmova. Dijalozi u njegovim filmovima podsećaju na Vudi Alena, jer su puni života i raznoraznih karaktera koji lutaju po Njujorškoj metropoli u potrazi za boljim životom. Ovog puta, priča ili „priče“ prate 4 glavna lika. Na prvi pogled ovaj film izgleda kao još jedna prosečna komedija s Ben Stilerom i Adamom Sendlerom. Međutim, „The Meyerowitz Stories“ je film tako dobro napisan i odglumljen da ove glumce pokazuje u totalno novom svetlu. Ko bi rekao da će Dastin Hofman, Adam Sendler i Ben Stiler uspešno proći kao stvari članovi porodice?

8. BLADE RUNNER 2049

Blokbasteri mogu nečemu da nas nauče? Ma šta kažeš! Dugoočekivani nastavak kultnog klasika iz 80ih, koji je odobrio prvobitni režiser Ridli Skot, nije prošao onako kako se očekivalo. Kritičari su ga slavili, dok je moderna publika koja nije bila upoznata s Blejd Raner svetom dobila možda više nego što je želela. Bilo da je to minutaža filma koja spada na skoro 3 sata, žanr filma koji zahvaljujući svojim specifičnim karakteristikama nije univerzalno voljen ili njegov R rejting. Bilo kako bilo, film je ovaj put režirao kanadski filmski titan Deni Vilnev, poznat po mešanju dve vrste filma koje na prvi pogled ne idu rame uz rame – umetničkog (autorskog) filma i američkih blokbastera.

9. GOOD TIME

Ovo je film za koji ljudi nisu imali puno očekivanja, delom zato što njegovi režiseri, braća Beni i Džoš Safdi, imaju samo jedan dugometražni film iza sebe, a drugim delom zbog glavnog glumca Roberta Patinsona, koji daje sve od sebe da se odalji od Tvajlajt filmova „Good Time“ je film pun ambicije, mladosti, energije i jedan je od retkih koji se usuđuje da okrene žanr „neuspele pljačke“ naopačke. Ovakva vrsta filma se retko snima, i što je još važnije – retko se snime dobro.

10. GET OUT

Na listi se morao naći ovaj satirični horor film koji je izašao u kritičnom trenutku u američkoj istoriji. „Get Out“ je prvi debitantski film crnačkog režisera koji je uspeo da zaradi preko 100 miliona dolara na američkom tržištu. Čovek koji je napisao i režirao film je Džordan Pil (Jordan Peele), poznat po svojoj komičnoj skeč seriji „Key & Peele“ koju je radio sa svojim saradnikom Majkl Kiom (Keegan-Michael Key) na Comedy Central-u. Živac koji je Pil pogodio svojim filmom je strah i anksioznost koju oseća najveća rasna manjina u americi.

Nema komentara

Napišite komentar