Septembarski omladinski aktivizam u Sremskim Karlovcima

autor: Andrea Knežević 0

Ovogodišnjem konkursu „Šta nam teško" koji omogućava mladima da dobiju podršku za realizaciju ideja koje odgovaraju na potrebe lokalne zajednice se bliži zatvaranje. Međutim, sprovođenje projekata je i dalje u toku i biće sve do 15. novembra, a pojedini su u proteklom periodu održani i u Sremskim Karlovcima.

Foto: Marija Petrović

Mentor ispred Pokreta gorana Vojvodine Marija Petrović kaže da uključenost mladih u lokalnoj zajednici nije nešto što se dešava svaki dan i da ponekad iziskuje aktiviranje istinske potrebe za promenom okoline i društva.

„Često kažu da je nezadovoljstvo pokretačka sila progresa, što je istina, ali je takođe potrebna i ta nit vodilja, odnosno ideja koja nas motiviše da kreiramo lepšu i bezbedniju realnost. Sa dobrom ekipom sve je mnogo lakše, a snovi su ostvarivi", rekla je ona i dodala da se pokazalo da je ovaj konkurs poput odskočne daske, te da postoji deo mladih koji volontiraju po prvi put i na taj način aktivno rade na poboljšanju svog okruženja ali i na ličnim veštinama, a naročito na podsticanju kritičkog razmišljanja i sposobnosti donošenja najboljih odluka.

Konkurs je u Sremskim Karlovcima u prethodnom periodu podstakao mlade da aktivnije učestvuju u životu svoje lokalne zajednice, a među projektima koji su sprovedeni je i akcija Klupe u hladu dajemo gradu koju je organizovala grupa mladih entuzijasta koji su ujedno i članovi inicijative Muralizam. Muralizam već više od godinu dana sprovodi volonterske aktivnosti u vidu oslikavanja i funkcionalnog ulepšavanja javnog prostora u Sremskim Karlovcima.

Cilj akcije je oplemenjivanje i ulepšavanje parka koji je relativno zapušten, odnosno pravljenje, postavljanje i oslikavanje klupa. Lokalno stanovništvo i turisti se često mogu uočiti kako šetaju ovom relacijom ali fali urbani mobilijar koji bi poslužio da se u ovom parku zastane i uživa u hladu lipe, ginka i platana. Iz tog razloga su u parku postavljene klupe od betonskih blokova i drvenih štafli, a kako bi se učinile privlačnijim oslikane su motivima grožđa i vinove loze.

Jedna od predstavnica grupe Muralizam Marija Seder istakla je da je akcija naišla na pozitivnu reakciju i veliku podršku ljudi, a pored toga ističe da su za vreme ovog projekta imali priliku da se druže sa učenicima likovne sekcije iz Osnovne škole „23. oktobar" i da su deca bila vredna i uživala tokom rada.

Foto: Marija Petrović

Pored toga, realizovan je i projekat Japansko dvorište koji je organizovao Sremsko-karlovački omladinski klub. Ovogodišnje Kulturno dvorište je obrađivalo japansku kulturu, a posetioci su mogli da uče o njenoj tradiciji i istoriji kroz različite radionice.

Festival je trajao tri dana i posetilo ga je oko 1200 ljudi, a jedan od njegovih glavnih organizatora Nikola Jovanović objašnjava da su veoma zadovoljni kako je festival protekao i da je broj posetilaca bio najveći do sad. Najveći deo posetilaca su bila deca uzrasta od 8 do 14 godina ali i srednjoškolci, a neke od radionica bile su streličarstvo, kumihimo (japansko pletenje sa vunicom), kaligrafija i origami.

Poslednji u nizu je projekat Filmska mapa Sremskih Karlovaca. Predstavnica grupe Filmadžije Mila Pajić rekla je da je srpska kinematografija, koja je bila svetski poznata, bitna i da verodostojno svedoči o različitim, lepim i manje lepim periodima koji su zahvatili naš narod i koji su ključni u stvaranju poznatog, srčnog, srpskog mentaliteta.

„Zato mi, Filmadžije, želimo da ovekovečimo sve ulice, spomenike, svaki deo kaldrme koji je u Sremskim Karlovcima obeležio srpski film. Prateći mapu, proći ćete kroz decenije koje govore jezikom ljubavi i beleže replike koje se i danas citiraju", zaključila je ona.  

Konkurs „Šta nam teško" u okviru programa „Mladi su zakon” tokom 2021. sprovode Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, CeGraD-om iz Obrenovca, TIM 42 iz Leskovca, GM Optimist iz Gornjeg Milanovca uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Nema komentara

Napišite komentar