Problem novosadskih "divljaka"

autor: Tamara Bojić 0

Mnogim Novosađanima se desilo da u žurbi uđu u prvi taksi koje naiđe i da ih, po dolasku na željeno odredište, iznenadi dvostruko ili trostruko viša cena od regularne. Vozila „divljih“ taksi prevoznika neretko su u lošem stanju, a vozači nepouzdani.

foto: novinenovosadske.rs

Ovakvih gradskih taksi prevoznika u samom gradu nema više tako mnogo, ali problem sa kojim ni saobraćajna inspekcija ne može u potpunosti da se izbori jesu „divlji“ linijski taksisti.

Statistika saobraćajne inspekcije govori da je od 2013. godine privremeno oduzeto šest neregistrovanih linijskih vozila koja su taksirala na relacijama od Novog Sada do Beočina, Kaća, Čeneja, Futoga i Temerina, a ukupan broj oduzetih vozila od sredine 2009. godine iznosi 269.

Milena Kovač iz Lipovog gaja kaže da će se uvek radije opredeliti za linijski taksi nego za regularan: „Vožnja od Futoške do ulaza u Lipov gaj me košta 130 dinara, dok bi mi običan taksi uzeo oko 400 dinara, tako da je logično da ću pre ići sa tim ’divljim’. Noću je taj linijski skuplji, ali skuplji je i regularan taksi, pa mi se opet više isplati. Što se tiče autobusa, noću nemam polazak koji meni odgovara kad se vraćam iz grada. Da imam, sigurno bih se onda vraćala autobusom, jer mi i taksi stane na istoj stanici“, kaže naša sagovornica.

Iz GSP-a, ipak, smatraju da učestalost noćnih polazaka nije u vezi sa neregistrovanim taksistima. „Polasci se odnose na organizaciju javnog saobraćaja u gradu, dok rad na ’divlje’ predstavlja problem zbog nepoštovanja zakona i sive ekonomije u ogromnim razmerama, čime se direktno urušava saobraćajni sistem Republike Srbije“, objašnjava portparolka GSP-a Snežana Jaković. 

foto: novinenovosadske.rs

Broj neregistrovanih taksista teško je utvrditi jer oni rade prikriveno, bez obeležja – vozila nemaju postavljenu taksi tablu, ugrađen taksimetar i istaknut cenovnik usluga. „Ovo je najčešći slučaj da se neregistrovani vozači za obavljanje taksi delatnosti prikrivaju skidanjem svih oznaka, što otežava saobraćajnom inspektoru prikupljanje dokaza“, objašnjava glavni saobraćajni inspektor Siniša Vujanović. Dalji problem predstavlja i utvrđivanje prekršaja zbog nesaradnje samih putnika koji ne žele da daju izjave, a kasnije i da svedoče u prekršajnom postupku protiv tih osoba. Međutim, prema rečima Vujinovića, građani često prijavljuju ove taksi prevoznike, a kao razlog navode nezadovoljstvo zbog cena usluga.

Dvadesetšestogodišnji linijski taksista kojeg smo zatekli kod železničke stanice kaže da jeste imao problema i sa policijom, kada je bio kažnjavan zbog svog nelegalnog posla, ali i sa strankama, koje su odbijale da plate vožnju. Međutim, ni o jednom problemu nije želeo detaljnije da govori.

Ovakvo nelegalno poslovanje šteti državi zbog toga što se ne obračunava i ne uplaćuje porez, zatim radnicima jer se ne isplaćuje cena rada i ne plaćaju doprinosi, a na kraju i putnicima jer se ne obezbeđuje adekvatna bezbednost i kvalitet u saobraćaju.

Nema komentara

Napišite komentar