Novosadska nedelja ponosa - borba se nastavlja

autor: Anđela Arsić 0

„Tražimo usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama kako bi naša ljubav bila zakonom priznata.“

„Tražimo usvajanje Zakona o rodnom identitetu jer naši identiteti nisu bolest koja treba da se leči.“

„Tražimo brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osudu predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTQ+ zajednici jer ovo doživljavamo svakodnevno.“

„Tražimo imenovanje oficira za vezu sa LGBTQ+ populacijom u svakoj policijskoj stanici u Novom Sadu jer želimo da imamo osbe od poverenja u policiji u svakom delu grada.“

„Tražimo obrazovanje i edukaciju mladih Novog Sada o seksualnoj orjentaciji i rodnom identitetu u državnim i obrazovnim institucijama jer smo sada nevidljivi u školskim udžbenicima.“

„Tražimo imenovanje tima za transrodna stanja u zdravstvenim institucijama u Novom Sadu, jer trenutno, transrodne osobe imaju samo po jednog nadležnog doktora u Beogradu za čitavu Srbiju.“

„Tražimo besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu jer je HiV infeckiju lakše i jeftinije sprečiti nego lečiti.“

Čitanjem ovih zakona započeta je Novosadska nedelja ponosa, kao i izložbom "Arkadija - Gde smo bili" koja je održana u ponedeljak, 13. maja, u Omladinskom centru „OPENS“. izložba je služila kao multimedijalna retrospektiva arhivskog materijala LGBTQ+ zajednice Srbije, koji je rezultat istraživanja iz mnogobrojnih novina, kataloga, flajera, pisama, kao i fotografija, pružajući posetiocima jedinstven uvid u istoriju i borbu ove zajednice kroz godine. Posetioci su imali priliku da na izložbi vide kolaže, novinarskih članaka koji su osvetljavali društveni kontekst u kome je LGBTQ+ zajednica živela i borila se za svoja prava, tu su bili i katalozi i flajeri sa različitih događaja i manifestacija koji su dodatno ilustrovali aktivnosti i angažman zajednice kroz vreme. Ova retrospektiva nije samo služila kao prilika za sećanje i razmišljanje o prošlosti, već i za afirmaciju postignutih uspeha i inspiraciju za buduće generacije. A što se tiče samog zaključka izložbe, on je sam po sebi bio više nego jasan – da prošlost treba da bude temelj na kojem se gradi bolja budućnost, a sećanje na pređeni put je od suštinskog značaja za nastavak borbe za ravnopravnost i prava svih članova društva.

Foto: Teodora Lukić

Nakon izložbe u Društvenom Centru „Izađi“ članovi nevladine organizacije TALAS za trans, interpolne i rodjeno varijatne osobe u Srbiji održali su diskusiju o tome kako je to biti trans osoba van Beograda. Tokom ove duskusije posetioci su imali prilike da čuju o dodatnim izazovima sa kojima se transrodne osobe u manjim sredinama često susreću, poput manjka podrške i veće stigmatizacije, kao i neke od ličnih priča o diskriminaciji i borbi za prihvatanje. Takođe, naglašena je i važnost jedinstva i podrške unutar lokalnih zajednica.

Drugi dan nedelje ponosa na početku je obeležio događaj koji je imao namenu da poveže kvir strance i redovne posetioce Društvenog Centra „Izađi“. Ovde je Beogradski centar za ljudska prava predstavio je razne mogućnosti podrške, a događaj je organizovan sa namerom da pruži podršku i informiše LGBTQ+ izbeglice, tražioce azila i migrante o dostupnim resursima i mogućnostima koje mogu koristiti tokom svog boravka u Srbiji.Tokom prezentacije, učesnici su se upoznali sa primerima uspešne podrške koje pruža mreža Rainbow Migration Network i predstavljeni su konkretni primeri uspešne podrške koje ova mreža pruža i kako je uspela da pomogne mnogim kvir strancima da se integrišu u srpsko društvo i prevaziđu izazove sa kojima se suočavaju.

Zatim u večernjim satima u Kulturnoj stanici Eđšeg, posetioci su imali mogućnost da prisustvuju izvedbi predstave „Bilo bi šteta da krepaju“, u produkciji Heartefacta. Posetiocima je ova neobična ljubavna drama, koja je prikazana kroz dve verzije – muško-žensku i muško-mušku, pružila priliku da stvari pogledaju iz dva različita ugla i da ovo na neki način univerzalno iskustvo dožive kroz različite perspektive. Ovaj dvostruki prikaz omogućio je posetiocima da na jedan inovativan način sagledaju emotivnu složenost raskida bez obzira na rodne ili seksualne identitete samih likova.

Trećeg dana održana je još jedna značajna diskusija u Drušvenom Centru, a ovog puta je gostovala grupa Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, koja je posetiocima predstavila svoje grupe podrške duginih porodica, a to su porodice, koje su sastavljene od pojedinaca koji žive sa svojim partnerima, sa ili bez dece. Jedan od ključnih ciljeva ove inicijative jeste uključivanje u zagovarački proces za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, čime bi se duginim porodicama omogućilo priznanje pred zakonom. Tokom diskusije, istaknute su različite prepreke i predrasude sa kojima se takve porodice suočavaju, kao i ono što ih podržava i osnažuje.

Nakon diskusije o duginim porodicama, na istom mestu održana je još jedna važna tribina koju je organizovao Centar za društveni napredak. Ova tribina bila je posvećena ekonomskom položaju LGBTQ+ osoba, s posebnim naglaskom na mlade koji su često ugroženiji u poređenju s opštom populacijom.Tokom tribine istaknuti su brojni izazovi s kojima se LGBTQ+ mladi suočavaju na tržištu rada i u ostvarivanju svojih osnovnih prava. A ključna poruka same tribine bila je potreba za sistemskim promenama i inkluzivnim politikama koje će osigurati da LGBTQ+ osobe imaju jednake šanse i pristup resursima kao i ostali članovi društva.

Za vreme četvrtog dana nedelje ponosa, grupa „Izađi“ u saradnji sa partnerima Impact Hub Beograd i Vega IT održala je događaj koji je bio posvećen podršci preduzetništvu mladih LGBTQ+ osoba i predstavljanju uspešnih preduzetničkih priča u okviru projekta „Radimo zajedno“. Tokom događaja, učesnici su imali priliku da saznaju više o različitim mogućnostima podrške koje su dostupne mladim LGBTQ+ preduzetnicima, kao i da čuju inspirativne priče onih koji su već uspeli da započnu i razviju svoje poslovne ideje. Događaj je bio platforma za razmenu iskustava, ideja i resursa među učesnicima, s ciljem osnaživanja mladihosoba da preuzmu inicijativu i razvijaju svoje preduzetničke veštine.

Nešto kasnije, u Kreativnom centru „Prostor“ održana je još jedna multimedijalna izložba pod nazivom „KINK OFF – Social dilemma“. Ova izložba, sa sobom otvara problematiku transrodnih ljudi i seks radnika/ca, fokusirajući se na objektifikaciju njihovih tela u svrhe seksualnog zadovoljstva i na jedan kreativan način istražuje pitanja koja se tiču privatnosti na internetu, eksploatacije i stigmatizacije. Uz interaktivne instalacije, posetioci su imali priliku da se suoče sa problemima vezanim za zaštitu privatnosti u digitalnom dobu, posebno u kontekstu deljenja i zloupotrebe intimnih sadržaja bez pristanka.

Peti dan obeležila je još jedna izložba, a ovog puta je to bila izložba „Nevidljiva bol“. Radovi ove izložbe postavljeni su u Omladinskom centru CK13 predstavljaju treće samostalno izlaganje radova iz koncepta „Nevidljiva bol“ trans aktiviste Vasila Vida Pašanjskog. Pašanjski, kroz svoje radove, nastoji da osvetli emocionalne i psihološke aspekte života transrodnih ljudi, pružajući posetiocima uvid u iskustva koja su često većini nepoznata.

Nakon izložbe „Nevidljiva bol“, isti prostor bio je domaćin panela o lezbejskoj egzistenciji, koji je organizovalo udruženje L*-Communio.Ovaj panel služio je kao prilika za pripadnice ove zajednice da podele svoja iskustva, izazove s kojima se suočavaju i svoje perspektive na aktuelne teme vezane za samu zajednicu.Tokom događaja, učesnice su imale priliku da otvoreno podele svoja iskustva i da se povežu sa drugim članicama zajednice, takođe se govorilo o društvenoj vidljivosti, pravima, izazovima mentalnog zdravlja, kao i o potrebi za inkluzivnošću i podrškom unutar društva.

Nakon panela, došao je i najiščekivaniji događaj celokupne nedelje ponosa, a to je „Kvritura“ koju sa Društvenim centrom „Izađi.“ godinama unazad organizuje Kul.t. Ovo je prilika za svakog ko možda nije imao prilike da ode na maturu ili se jednostavno nije dobro osećao na njoj, da ponovo dožive tu posebnu atmosferu na jedan zanimljiv i drugačiji način. Ove godine, tema „Kvriture“ bila je cveće, pa su se većina posetilaca shodno tome i pojavila u raznolikim cvetnim dezenima, a jedan posebno upečatljiv deo jeste bio i muzički program koji je uključivao muziku LGBT+ izvođača, samim tim doprinoseći atmosferi slavlja različitosti i zajedništva pa je„Kvritura“ i ove godine bila događaj koji je opet uspeo da spoji ljude različitih pozadina i identiteta.

Foto: Teodora Lukić

U subotu, šestog dana novosadske nedelje ponosa, manifestaciju su prvi započeli članovi STAV- a (Studenti protiv autoritarne vlasti) panelom Zastupljenost LGBTQ+ osoba u politici u Omladinskom centru CK13. Tokom panela, diskutovano je o izazovima s kojima se LGBTQ+ osobe suočavaju u političkom angažmanu, uključujući predrasude, diskriminaciju i nedostatak institucionalne podrške.

Zatim, u Društvenom Centru „Izađi“ Nikola Paković i Anđela Đukić iz Udruženja Crvene Linije održali su edukativno predavanje na temu „Da ti HIV ne bude PrEPreka“ gde su posetioci imali prilike da čuju nešto o samom nastajanju HIV-a, lečenju, zaštiti kao i najadektavnijoj prevenciji.

Nakon toga, Omladinski centar CK13 postao je epicentar kreativnosti i zabave jer je upravo ovde održan ovogodišnji dreg nastup, na kojem su nastupale novosadske kraljice, a osim njihovih nastupa posetioci su imali prilike da prisustvujui nastupima beogradskih dreg kraljica. Učesnice i učesnici drega su veče započeli izvanrednim performansima, a onda nakon nastupa u omladinskom centru nastavila se žurka. Redakcija Odjeka uspela je da zabeleži izjave nekoliko dreg kraljica, koje su istakle važnost drega kao umetničkog izraza i platforme za promociju prihvatanja i razumevanja različitosti:

„Dreg je vid umetničke eskpresije koja najčešće služi kao odraz zajednice u kojoj se nalazimo, pretežno uloge roda i pola u zajednici, ali ne uvek to, može da bude milion stvari, ali za mene lično je samo vid mog izražavanja.“ rekla je za Odjek Star Big Heart.

Foto: Teodora Lukić

A nešto o tome kako je to biti trans osoba koja se takođe i bavi dregom govori Nokia Fox: „Dreg je zapravo neko ispoljavanje onoga što krijemo duboko u sebi, na primer ja kao trans devojka koja još uvek nije na hormonskoj terapiji, meni sve ovo pomaže da ispoljavam sve što jesam.“

Foto: Teodora Lukić

Poslednji dan nedelje ponosa započeo je radionicom LGBTQ+ Soundscapes, koji je održao Kolektiv MANA u prostoru Društvenog Centra „Izađi“. Učesnici su ovde imali priliku da se upoznaju sa tehnikama stvaranja zvučnih pejzaža, kao i da svoje individualne perspektive i priče zatim i sami pretoče u zvuk.

Zatim, po završetku radionice organizovana je pojekcija filma „Parada“ premijerno prikazanog 2011. godine, koji je privukao pažnju publike svojom tematikom i provokativnim pristupom istoj. Nakon projekcije održana je i disukusija o narativnoj strukturi, sociopolitičke implikacije i načinu prikazivanja LGBT+ populacije u domaćoj kinematorafiji.

Posle filma u Omladinskom centru CK13 usledio je razgovor sa zajednicom o bezbednosti LGBT+ mladih, gde su iz organizacije Da Se Zna! razgovarali o slučajevima policijske brutalnosti u preteklih nekoliko meseci i kako su ovi slučajevi su izazvali oštre reakcije javnosti i apel za veću odgovornost i transparentnost unutar policijskih struktura. Ovaj razgovor služio je kao sveobuhvatan uvid u trenutne izazove i napredak u zaštiti prava LGBT+ osoba u Srbiji.

I na samom kraju, na istoj lokaciji održana je Transmena. Ona je prvenstveno namenjena trans osobama koje iz ovih ili onih razloga ne mogu da pronađu odeću za sebe, funkcioniše kao besplatna radnja, gde svako može da donese stvari koje mu više nisu potrebne i da uzme ono što mu odgovara. Cilj Transmene je stvoriti sigurno i podržavajuće okruženje gde trans osobe mogu slobodno birati odeću, bez straha od osude ili diskriminacije. Ova inicijativa se pokazala kao neophodna i dragocena za mnoge, nudeći praktično rešenje za problem pristupa odgovarajućoj odeći. Svaki posetilac je imao priliku da bez pritiska i u prijateljskoj atmosferi bira ono što mu najviše odgovara, a oslobađajući faktor jeste bila činjenica što je sve to moglo da se obavi i bez finansijskog opterećenja.

Foto: Teodora Lukić

Novosadska nedelja ponosa bila je bogata događajima koji su osvetljavali izazove i potrebe LGBTQ+ zajednice, naglašavajući važnost pravne zaštite, podrške, i edukacije. Ova manifestacija pružila je platformu za razmenu iskustava, osnaživanje, i povezivanje članova zajednice kako na edukativan tako i na zabavan način.

Nema komentara

Napišite komentar