"Bindžovanje" umesto izlaska u grad

autor: Dragan Matijević 0

Fenomen koji je doživeo ekspanziju zadnjih nekoliko godina zove se „bindžovanje“ (binge-watching) i predstavlja maratonsko gledanje televizijskog programa odnosno serija, filmova i drugih sadržaja na onlajn servisima kao što su Netflix, HBO Go ili Amazon Prime Video.

Ovi onlajn servisi omogućavaju da za simboličnu sumu, imate pristup velikom broju poznatih serija, filmova i drugih sadržaja putem interneta. Najpopularniji je svakako Netfliks, koji je od prošle godine postao dostupan i na srpskom tržištu. Ono što je ove servise popularizovalo u tolikoj meri je mogućnost gledanja neograničenog broja epizoda popularnih serija, kao što su: Game of Thrones, Daredevil, Breaking Bad… na zahtev. Ovaj kulturni fenomen utiče na naše shvatanje moderne televizijske kulture, jer sada je publika ta koja bira koje će sadržaje da gleda i u kojoj meri.

Mladi ljudi, oni koji najviše i „bindžuju“, žele televizijske sadržaje dostupne odmah, bez čekanja da se snimi sledeća epizoda ili da prođu reklame, sve što je potrebno je računar i pristup internetu. Televizija kao takva prestala je biti značajna kao izvor informacija i sadržaja koji okuplja porodicu na jednom mestu, barem za omladinu, jer je ova navika pomalo izolovana aktivnost, naime, prema istraživanjima 56 odsto ispitanika više voli da sami pogledaju seriju, a 98 odsto najviše voli da gleda kod kuće.

Gledanje serija samo po sebi nije loše, međutim, problem nastaje kada gledanje serija preraste u opsesivno „bindžovanje“, što je, prema istraživanju Netfliksa iz 2014. godine, gledanje od dve do šest epizoda odjednom. Pojedini naučnici tvrde, na osnovu istraživanja grupe mladih od 18 do 29 godina, da su oni koji češće „bindžuju“, usamljeniji i depresivniji.

Docent na odseku psihologije Filozofskog fakulteta Boris Popov tvrdi da neograničeno gledanje televizijskog sadržaja nije zavisnost, osim ako ne utiče na svakodnevne obaveze.

 – Mislim da je to pomalo preterivanje. Zavisnost već spada u poremećaj i ima svoju šifru u šifrarniku mentalnih poremećaja. Preterivanje u nečemu (video-igricama, kockanju, gledanju serija) ne mora nužno značiti i zavisnost. Stoga je važno obratiti pažnju da li osoba zanemaruje druge aspekte svog života – objašnjava Popov.

Student Fakulteta tehničkih nauka Dino Ilić smatra da ne zapostavlja društveni život zbog gledanja serija, naprotiv.

 – Uglavnom preuzimam sa interneta, ali nekada gledam i na HBO servisu. Jednu sezonu serije Prison Break odgledao sam za tri dana, to su 22 epizode. Nije mi bilo naporno, navikao sam. Volim kad se završi serija, da opet odgledam sve odjednom,  tako sam na primer odgledao Game of Thrones i Breaking Bad – kaže Ilić.

Student Pravnog fakulteta Nikola Jovanović zbog obaveza ne stiže da gleda serije onoliko koliko bi želeo, ali tokom vikenda nadoknadi propušteno.

– Serije i filmove preuzimam, ne gledam onlajn. Najbrže odgledam Netfliksove serije, zato što „izbace“ celu sezonu u jednom danu. Uglavnom čekam da se završi sezona i onda je za vikend pogledam – odgovara Jovanović.

Docent Popov upoređuje „bindžovanje“ sa korišćenjem društvenih mreža, tvrdeći da ima mnogo oblika ponašanja i da su neki patološki, ali mnogi nisu, na primer ako individua koristi društvene mreže kako bi pojačala i održala kontakte koje uspešno održava i u stvarnom životu.

Međutim, ako ih koristi kao neku vrstu kompenzacije onda se može govoriti o problemu u socijalnom životu.

–  Što se tiče gledanja serija, moja razmišljanja su slična tome. Ukoliko osoba koristi takav oblik ponašanja radi razonode i relaksacije i to ne ugrožava druge aspekte života, možemo govoriti o psihološki zdravom ponašanju. Međutim, gledanje serija u ogromnim vremenskim intervalima, uz zanemarivanje ostalih oblasti života, može ukazivati na neki oblik psihološkog problema – tvrdi Popov.

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu zaključili su, na osnovu istraživanja, da je „bindžovanje“ usko povezano sa depresijom, usamljenošću i gojaznošću. Za početak višesatno sedenje povećava rizik od dobijanja dijabetesa i srčanih oboljenja. Gledanje omiljenih serija može biti zabavno, ipak većina provede više vremena gledajući neku seriju od planiranog. Stručnjaci preporučuju pravljenje pauza između epizoda i bez konzumiranja grickalica, što može dovesti do nesvesnog prejedanja. Iako mnogi smatraju da je u pitanju bezopasna (ne)aktivnost, ipak bi trebalo uzeti u obzir brojna istraživanja koja ukazuju na suprotno.

Nema komentara

Napišite komentar