Otvorena izložba "Istraživanje prostora događaja" na FTN-u

autor: Valentina Sigeti 0

Izložba radova studenata Scenske arhitekture, tehnike i dizajna otvorena je juče u galeriji „Đura Kojić“ na Fakultetu tehničkih nauka. Tema i naziv izložbe je „Istraživanje prostora događaja“. 

foto: Tanja Žarić

U holu svoga fakulteta studenti su predstavili radove koje su radili na predmetu Dizajn scene prošlog semestra. Izložbu čine crteži, akvareli, kolaži i prostorni modeli, od kojih je 23 ramova i 15 maketa.

Izložbu je otvorio prof. mr Darko Nedeljković koji je istakao da je vrlo ponosan i zadovoljan radom prve generacije studenata scenske arhitekture ali i radom njihovih asistentkinja.

Profesor Nedeljković je objasnio da su ovom izložbom hteli da pokažu ozbiljnost studenata i asistenata u procesu nastave:

– Odlučili smo se da izložimo radove studenata jer postoji galerijski prostor na našem fakultetu za to, a smatramo i da imamo šta da pokažemo. Naši studenti su vrlo vredni i daroviti mladi ljudi – rekao je profesor na ovom predmetu dodajući da se nada da će ovo biti praksa i ubuduće.

Posetioci ove izložbe mogu da vide kako su se studenti snašli u svojim zadacima na temu pozorišnog prostora kroz istoriju, moj trg i moja soba:

– U prvom zadatku studenti su trebali prikažu svoj omiljen period razvoja scenskog prostora – rekla je asistentkinja Dragana Vilotić, objašnjavajući da je scenski prostor doživeo mnoge promene od antičke Grčke u kojoj je postojao amfiteatar od kružne orkestre i gledalaca, elizabetanskog doba u kome se prvi put grade objekti i renesanse gde se pojavljuje prostor scene koji se naziva scenska kutija a čiji je naziv inspirisan osećajem koji gledaoci imaju dok gledaju predstavu. Ovakav prostor se u suštini zadržao i danas.

foto: Tanja Žarić

U drugom i trećem zadatku studenti su se upoznavali sa eksterijerom predstavljajući trg na način na kojeg ga oni vide, i enterijerom prikazujući svoj doživljaj i osećanja koje imaju prema svojoj sobi, najpre crtežom (2D), a zatim i prostornim modelom (3D).

Prilikom pravljenja makete sobe i trga studenti su koristili razne, katkad i neobične materijale. Stanko Gagrčin, jedan od studenata izlagača je rekao da su njemu i sami materijali bili inspiracija za njegove prostorne modele:

– Kada sam radio maketu svoje sobe, hteo samo malo da eksperimentišem sa materijalom pa sam koristio staklo za one predmete koji su inače od drveta, a ono što mi je u sobi u stvarnosti od stakla, napravio sam od drveta. To je zadržalo konfiguraciju sobe, a obrćući materijale, stvorio sam novu vrednost prostora.

Na pitanje šta je želeo da kaže svojom maketom trga, u kojoj statuta Miletića leži na betonu, odgovorio je da bi to bila nekakva, apokaliptična verzija trga ali i da bi želeo da, gledajući njegove radove, svako interpretira na svoj način, odnosno da radovi „govore za sebe“.

Jelena Stojkečić, studentkinja čiji su radovi takođe prikazani na ovoj izložbi, kaže da joj je srednji vek bio najinteresantniji period razvoja pozorišne scene:

– Srednji vek mi je privukao pažnju zato što su se tada u pozorištu obrađivale religijske teme, pa mi je bio izazov da priču o Adamu i Evi predstavim na malo brutalniji način u vizuelnom smislu.

Takođe, ova studentkinja je u svojim maketama koristila žicu, vosak, lomljeno staklo i plavu providnu foliju.

– U trećem zadatku koji se zove „Moj trg“ trebalo je da predstavimo Trg slobode na način na koji ga mi doživljavamo. Kada sam radila maketu za ovaj zadatak, lomila sam ogledalo i lepila ga na plavu providnu foliju. Time sam želela da predstavim otvoren prostor okružen nebom i refleksiju zato što smo u javnom prostoru izloženi – rekla je Stojkečićeva.

Ovu zanimljivu postavku radova studenata Scenske arhitekture svi zainteresovani mogu da pogledaju do 14. aprila, na četvrtom spratu Fakulteta tehničkih nauka.

Nema komentara

Napišite komentar