Decenija Odseka za medijske studije

autor: Mladen Savatović 0

U godini u kojoj Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu slavi 60 godina postojanja, Odsek za medijske studije ovog fakulteta obeležava svojih prvih deset godina. Studijski program koji ovaj Odsek nudi postao je u relativno kratkom roku veoma prepoznatljiv i jedinstven, zahvaljujući dobroj kombinaciji prakse i teorije sa akcentom na praktičnom iskustvu. 

foto: nowthedetails.blogspot (Ilustracija)

Medijske studije Filozofskog fakulteta specifične su i po tome što pripadnicima nacionalnih manjina nude mogućnost da deo programa prate na svom maternjem jeziku. Nastava je organizovana u obliku predavanja, vežbi, novinarskih radionica i prakse koju studenti pohađaju u štampanim i elektronskim medijima.

Šefica Odseka za medijske studije Dubravka Valić Nedeljković kaže da se posebnost ovog studijskog programa ogleda u tome što su predmeti interdisciplinarni i što vuku potporu sa drugih odseka Filozofskog fakulteta:

- Naš kurikulum je po mnogim aspektima jedinstven u celom okruženju. On uključuje veliki broj izbornih predmeta i oni zaista pokrivaju kompletnu medijsku scenu. Tu je kulturna, verska, sportska, dečja redakcija, bavimo se medijskim zakonodavstvom, debatovanjem, i na taj način spremamo studente za dalju karijeru – rekla je profesorka Valić Nedeljković.

Plan i program ovog odseka rađen je u saradnji sa novinarima i odražava ono što jeste medijska stvarnost danas. Takođe, program ovog odseka nudi mnogo više od sličnih u okruženju, pa studentima, kroz predmete, kakav je, recimo, analiza medijskog diskursa, nudi i dobru teorijsku osnovu za budući istraživački rad.

foto: mc.rs (prof. Dubravka Valić Nedeljković)

Profesorka Valić Nedeljković objašnjava da je, kao i sve što ima veze sa medijima, i program Odseka za medijske studije prošao  mnoge promene u poslednjih deset godina. Sa promenom tehnologije i globalnih trendova radilo se i na tome da se uhvati korak sa vremenom,

- Mi smo prošle godine ozbiljno radili na analizi sopstvenog programa i tada smo uočili koje predmete bi trebalo proširiti, a koje suziti. U tu evaluaciju vrlo ozbiljno smo uključili mišljenja studenata. U medijskom sektoru sve se menja na dnevnom nivou, modernizacija ide veoma brzo. Odsek se razvija kao neki organizam već deset godina i nastavlja sa svojim razvojem, i to je nama veoma važno – zaključuje profesorka. Ona je takođe dodala da modernizaciji veoma doprinose asistenti koji su aktivni u medijskoj sferi, upravo zato da bi trendove medijske industrije preneli studentima. 

Asistentkinja na predmetu televizijsko novinarstvo na Odseku za medijske studije Brankica Drašković naglašava važnost prakse koju ovaj odsek neguje kroz mnoge projekte:

-  Pokrećući najpre magazin „KOD04“ 2006. godine , a potom TV emisiju „Dekodiranje“ sa prvom generacijom studenata žurnalistike zadat je određeni okvir od kojeg se ni danas nije odstupilo ni milimetra. To je razvijanje pozitivnih društvenih i kulturnih vrednosti i borba protiv banalizacije i tabloidizacije medijskih sadržaja kojima mejnstrim mediji guše kritičko mišljenje. Takođe, jedan od važnih ciljeva bilo je podsticanje razmene medijskih sadržaja i umrežavanja sa studentskim medijima u regionu, a to je, čini mi se, svoj pravi oblik dobilo poslednjih pola godine u radu „Univerzitetskog odjeka“ – smatra Draškovićeva.

Zahvaljujući projektima Odseka za medijske studije, u nekim oblastima, kao što je, recimo,  razvijanje međunarodne saradnje sa srodnim fakultetima u regionu, postignuto je mnogo toga. Kao posledica te aktivnosti proizišlo je zaista vredno iskustvo u organizovanju Međunarodne letnje škole „Mostovi medijskog obrazovanja“, nekoliko važnih istraživačkih projekata, naučnih konferencija i Festival kratkih radijskih i televizijskih formi studenata novinarstva „On the Record“.

Reporterka televizije Al Džazira Balkan i studentkinja prve generacije ovog Odseka Nataša Krstin prisetila se samog početka Medijskih studija na Filozofskom fakultetu:

– Imala sam sreće da se Odsek za medijske studije otvorio u Novom Sadu baš te godine kada sam upisivala fakultet. Učili smo i mi i profesori, što je i logično jer smo im bili prva generacija. Ja sam najviše uživala u predavanjima iz života naših profesora – priseća se Nataša Krstin i dodaje da su joj u najlepšem sećanju ostali profesori Dimitrije Boarov i Jan Briza, kao i asistentkinja Brankica Drašković, od koje je najviše naučila.

Student četvrte godine žurnalistike i glavni i odgovorni urednik lista „Žurnalist“ Stefan Janjić ističe da mu se prvenstveno sviđa širina obrazovanja koju studenti stiču ovim programom:

– Filozofski fakultet u Novom Sadu objedinjuje uloge koje u Beogradu imaju Filozofski, Filološki fakultet i Fakultet političkih nauka. Novosadski studenti novinarstva zahvaljujući toj činjenici imaju priliku da usavrše poznavanje maternjeg jezika, da istovremeno uče dva strana, da steknu osnovna znanja o politici i ekonomiji, ali i da već tokom studija naprave prve korake u praksi – smatra Stefan i dodaje da je neophodno uvesti predmet koji bi bio posvećen isključivo pravopisu i jezičkoj kulturi:

– Novinar koji ne vlada dobro svojim jezikom isto je što i pekar bez brašna. Da mogu, uveo bih još predmeta posvećenih politici, a program ekonomije bih u potpunosti promenio i prilagodio potrebama budućih novinara – zaključuje on.

Odsek za medijske studije desetogodišnjicu obeležava danas i sutra Filozofskom fakultetu u Novom Sad i u SKC Fabrika nizom programa. 

Nema komentara

Napišite komentar