Glinene posude i figurice životinja – svedočanstvo detinjstva u praistoriji

autor: Marija Grbić 0

Predavanje o odrastanju dece u praistoriji i njihovim igračkama na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu  održala je kustoskinja Muzeja Vojvodine Lidija Balj u okviru ciklusa predavanja „Mesec arheologije na Filozofskom”.

Foto: Marija Grbić

Govoreći o svom istraživanju istakla je da je na arheološkim lokalitetima Gomolava i Feudvar  pronađeno nekoliko stotina figura minijaturnih posuda, životinja, alatki, zvečaka koje na osnovu mesta na kojima su pronađene i otisaka prstiju ukazuju da su bile dečje igračke.

– Minijaturni predmeti su pravljeni od gline, a njihova starost seže i do 7000 godina. Najčešće su nalaženi u blizini naselja, u kućama, pored peći, na podu. Ovo nam govori da su bili u svakodnevnoj upotrebi, te da nisu bili u vezi sa ritualnom praksom. U uslovima naše klime malo je tragova ostalo i dugo se smatralo da jedino dečji grobovi svedoče o odrastanju dece u praistoriji– rekla je Balj i dodala da pronađeni predmeti svedoče o materijalnoj kulturi, zanatskim veštinama i različitim dostignućima drevnih naroda.

Ona je posebno istakla figuru koja podseća na mladunče medveda , jer su na njoj sačuvani dokazi koji ukazuju da je pripadala detetu.

– Na osnovu otisaka pristiju koji su ostali prilikomom izrade, forenzičkom analizom je utvrđeno da je figuru najverovatnije pravilo desetogodišnje dete. Vešto je urađena, sa naglašenim anatomskim karakteristikama četvoronožne životinje. Ova figurica je prava retkost, jer od više stotina predmeta koji su bili obuhvaćeni istraživanjem svega tri, četiri imaju dobro sačuvane otiske– navela je Balj ističući svoje primere koji ukazuju da je reč o dečjim igračkama, iako brojni arheolozi smatraju da su imali drugu namenu.

Govoreći o minijaturnoj figuri pronađenoj na lokalitu Feudvar istakla je detalje koji ukazuju da je takođe korišćena kao igračka, najverovatnije zvečka.

– Izrađena je od dve polovine naknadno spojene sa malim kuglicama koje proizvode zvuk. Na vrhu je probušena rupa što svedoči o tome da je mogla biti nošena oko vrata– rekla je Balj.

Ciklus predavanja „Mesec arheologije na Filozofskom” organizovao je Filozofski fakultet i Odsek za istoriju sa ciljem da odgovori na pitanja šta je arheologija, čemu ona služi, kakva su arheološka istraživanja vršena u Novom Sadu i drugim mestima. Sledeće predavanje biće održano na temu arheološkog nalazišta Kale u Kruševcu, 24. maja u 18.00.

Nema komentara

Napišite komentar