Treću blokadu izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu obeležili fizički napadi i incidenti

autor: Teodora Lukić 0

Izbori za studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu blokirani su po treći put.Tokom blokade došlo je do fizičkih incidenata nakon čega je glasanje prekinuto. Prisutne su bile i policija i hitna pomoć.

Foto: 021

Prilikom blokade kutije za glasanje došlo je do incidenta kada je član izborne komisije Aleksandar Gajić odgurnuo studentkinju Milu Pajić, ali i predsednicu parlamenta Ivanu Macak, koja je prilikom guranja pala na zemlju. Nakon toga, po nju je došla hitna pomoć i odvezla je. Još jedan od incidenata koji se desio tokom blokade izbora bio je kada je Aleksandar Gajić izneo kutiju za glasanje, potom je vratio, nakon čega je napao studenta Lazara Dinića.

Podsetimo, studenti i studentkinje neformalne grupe studenata STAV nezadovoljni činjenicom da se na glasačkom listiću nalazi samo jedna lista, blokirali su izbore 16. aprila. Blokada izbora održala se i prošle nedelje na ponovljenim izborima, 14. maja nakon čega je saopšteno da izbori moraju da se ponove za sedam dana, to jest da se održi drugi krug. Prema pravilniku ako se u drugom krugu izbora u glasačku kutiju ubaci i samo jedan glas, to je dovoljno da bi se izbori proglasili kao validni i uspešni.

Studentkinja Mila Pajić kaže da u pravilniku nema treći krug zato što je drugi krug gotovo nemoguće ne održati i dodaje „mi nemamo propisano šta se dešava nakon ovakve situacije i ja sad ne mogu da kažem šta će biti dalje, ono što mi sigurno znamo je da nećemo odustati od Parlamenta i od promene uslova za kandidovanje dok se ne ispune naši zahtevi i dok se pod tim novim zahtevima ne raspiše novi izborni ciklus.“

Predsednik izborne komisije, profesor Milan Ajdžanović smatra da u ovoj situaciji postoje dve strane i da odgovornost leži na obema. On kaže da se nada da će se strasti smiriti i da „će ovaj proces konačno biti dovršen kada usledi neka vrsta dogovora jer se sada, očigledno, nalazimo u slepoj ulici.“ Ajdžanović dodaje i da će se lično zalagati da se naredni izbori održe na jesen ili kasnije.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta odbio je da odgovori na pitanja povodom ovih događaja.

Profesori i zaposleni na ovom fakultetu uputili su apel koji broji preko 100 potpisnika i potpisnica koji zahtevaju da se sankcionišu oni koji su juče, tokom izbora, fizički napali studente i studentkinje koji su pokušali da blokiraju glasačke kutije.

Nema komentara

Napišite komentar