Nezaustavljivi trio koji ispisuje stranice fudbalske istorije

autor: Marko Brnjašević 0

Možete da ih volite ili mrzite, ali ne možete da ignorišete ono što Mesi, Suarez i Nejmar rade na terenu. A ako probate da ih "ignorišete", završićete kao Real Madrid, potpuno nadigrani sa četiri gola u vašoj mreži pred vašim navijačima, a ako ste im "simpatični", možda Mesi počne i sa klupe.

Foto: Albert Hea (Albert Gea - Reuters)

Graničilo bi se sa čudom da se ponovi prošla sezona kada je ovaj trio kombinovano postigao 122 gola, ali ništa nije nemoguće. Ipak, najveći "protivnik" ove sezone je povreda Mesija koja ga je odvojila skoro mesec dana sa terena, tako da je ovaj trojac za sada na 43 postignuta gola, iako još uvek nije ni polovina sezone. Možda je malo pretenciozno reći da se Mesijevo odsustvo nije primetilo, ali su Nejmar i Suarez dali sve od sebe da Barselona pobeđuje i bez uslovno rečeno, "prve zvezde tima". Iako je Mesi (uz Ronalda) donekle i postao sinonim za "El Klasiko", ovaj put čuveni španski derbi počinjao je bez njega. Najbolji strelac i asistent u istoriji "El Klasika" ušao je u igru u 58. minutu, a rezultat na Santiago Bernabeu u tom trenutku bio je 0:3 (Suarez, Nejmar, Iniesta), a tačku je stavio Luis Suarez svojim drugim pogotkom na meču. Ne sećaju se ni navijači Reala kada su zadnji put bili ovako poniženi.

Ono što je zajedničkom svim napadačkim trojcima Barselone, a bilo ih je, svakako je Lionel Mesi. Ipak, ovaj trio i na "papiru" i na terenu, zvuči i izgleda mnogo bolje od svakog prethodnog, te uopšte ne čudi što su baš njih trojica do pre neliko dana bili u najužem izboru za osvajanje "Zlatne lopte" za najboljeg igrača na svetu u 2015. godini, s tim da je Suarez ispao iz trke. Recimo, u sezoni 2008/09, Mesi, Anri i Eto postigli  su 100 golova, što je za 22 manje od prošlosezonskog rekorda, i što složićete se, nije baš mala razlika, a isti broj golova postigla je i trojka Mesi, Aleksis i Pedro u sezoni 2011/12. Zanimljivo je da su sva trojica Južnoamerikanci te da je možda i tačna ona nepopularna za ovo podneblje "da Evropa nikad neće znati da igra fudbal kao Južna Amerika, a košarku kao Severna". O atmosferi u ekipi, verovatno najbolje govori izjava "problematičnog", a za neke i suviše egoističnog Luisa Suareza. "Nejmar je drugi najbolji igrač na svetu, odmah iza Mesija", ponosno je nekoliko dana pre čuvenog derbija sa Realom govorio Suarez.

Ako govorimo iz ugla novca, Mesi je produkt čuvene La Masije (koja je Barselonina škola fudbala) tako da je u Barselonu stigao još kao tinejdžer. Suarez je prema podacima koji su se pri prelasku pojavljivali, stigao iz Liverpula za 80 miliona evra nakon jedne fantastične sezone i suspenzije zbog čuvenog ujeda, dok je Nejmarov transfer jedna posebna priča. Naime, klub je pri dolasku Nejmara iz Santosa obavestio javnost da je mladi fudbaler plaćen 57 miliona evra, međutim kasnijom istragom se pokazalo da je Brazilac plaćen skoro 95 miliona evra, što je dovelo do toga da tadašnji predsednik kluba Sandro Rosel podnese ostavku. Rosel je doduše svojevremeno izjavljivao da ne razume politiku Reala koji toliko plaća za igrače. "Nikada ne bismo platili igrača 100 miliona evra kao što je Real platio Bejla, pa ljudi bi poludeli ovde da se tako nešto desi", naveo je tadašnji predsednik Barselone. Međutim sad mu preti i zatvor zbog cele ove priče u čijem je centru Brazilac koji "izmišlja driblinge".

Sasvim legitimno pitanje glasi i kako bi ovaj trio izgledao bez Andresa Inieste iza? Koliko je važan igrač za tim pokazao je na "El Klasiku", kada je uz pogodak zabeležio i neverovatnu asistenciju za Nejmara i podsetio kakva "izumiruća vrsta" su ovakvi fudbalski majstori. Jedan od tih "izumirućih" je i Ćavi koji ove sezone nastupa za katarski Al Sad. Iako nije na terenu, i dalje je uz klub u kom je proveo 26 godina (računajući i staž u juniorima), a njegov utisak je da ova generacija Barselone može da uradi nešto što nije nijedna do sad. "Mislim da ova generacija Barselone može da odbrani titulu u Ligi Šampiona i tako ispiše istoriju. Mesi, Suarez i Nejmar su u ovom trenutku najbolji igrači na svetu, a ne treba zaboraviti ni Iniestu, Busketsa i Rakitića. Barsa je jednostavno najbolja", rekao je Ćavi nedavno za katarske medije. Sve ovo "gura" Barselonu u sam vrh fudbala. U ovom trenutku, oni su prvi favoriti za osvajanje Lige Šampiona i Primere, a njihova dvojica igrača su prvi favoriti za "Zlatnu loptu". Malo li je?

Nema komentara

Napišite komentar