Recenzija dokumentarne serije „Beckham“

autor: Nataša Stanojčić 0

Privrženost prema klubu, idealizovanje, favorizovanje i veličanje sportista - za većinu muškaraca sasvim uobičajena i regularna pojava, dok za neke, uglavnom žene, čast izuzecima, neshvatljivi fenomen. Kod pojedinaca se takva ljubav usvaja još od najranijeg doba poput manira, gde se već tada odlučuje kom klubu se biva lojalan i naklonjen. Fudbal, kao najpoznatiji sport širom planete, uživa jedinstvenu popularnost u Evropi, a kada bi se krug suzio, posebna tačka na mapi bi se mogla postaviti u Engleskoj. U toj državi kao da je odanost klubovima i igračima podignuta za par stepeni više nego u ostalim delovima sveta, a njihovi timovi imaju jednu od najrazvijenijih i najorganizovanijih navijačkih mreža. Shodno tome, veliku popularnosti i gledanost beleži Netfliksov četvorodelni dokumentarni serijal o Dejvidu Bekamu, jednom od najproslavljenijih fudbalera koji je svoju karijeru otpočeo u klubu Mančester Junajted 1993. godine.

„Beckham“, kratka dokumentarna serija autora Fišera Stivensa koji je 2009. godine primio Oskara za dokumentarac „The Cove“, izazvala je brojne pozitivne reakcije i simpatije, ne samo kod ostrašćenih poznavalaca života i obožavatelja ovog poznatog sportiste, već i kod onih drugih manje upućenih. Gledaoci su imali priliku da vide detalje iz detinjstva i rane mladosti Bekama, hronološki prikazane uz svedočenje mnogih zanimljivih sagovornika, koji su pored njega, opisali kako je iz njihove perspektive izgledala njegova transformacija od dečaka iz skromne radničke porodice, pa sve do globalno poznatog fudbalera današnjice i svetske marketinške ličnosti. Osim „fudbalske strane priče“ koja prati uspon i karijeru, njegov život predstavlja se i sa aspekta ništa manje bitne ljubavnog i porodičnog narativa koji formiraju njegov privatni život i ličnost, gde reflektor više nije usmeren samo ka njemu, već se glavnoj ulozi priključuje i njegova supruga Viktoria. Najveći fokus postavljen je na Bekamovu karijeru u Mančester Junajtedu i njegov odnos sa trenerom Aleksom Fergusonom, koji je prolazio kroz faze prijateljstva uz bezgraničnu potporu, uz naravno, vrlo strogo i odsečno ponašanje trenera prema fudbaleru, ali i brojne nesuglasice koje su se duboko urezale u karijeru obojici, što je kasnije rezultiralo njegovom napuštanju kluba za koji je mislio da će igrati celu karijeru.

Foto: Pexels

U seriji je poseban akcenat postavljen na njegovu karijeru u ovom klubu, ali i na igru u reprezentaciji Engleske, gde je jedna greška na terenu, dobijeni crveni karton, ostavila „fatalne“ posledice koje su ga pratile godinama. Zbog ispadanja Engleske sa Svetskog prvenstva u utakmici protiv Argentine, susretao se sa rečima mržnje i nekim vidom zlostavljanja, a kao vrlo poznata i istaknuta ličnost, nije izbegao ni linč novinara, ali ne samo medija, već i građana Engleske koji su mu mesecima kasnije negativno skandirali, zviždali i uzvikivali pogrdne reči i psovke. Tu je dominantan jedan kontrast u odnosu na prve dve epizode, gde Dejvid Bekam od miljenika publike postaje najomraženija osoba, zaslužna sa propast jer je onemogućio pobedu svojoj zemlji na ovom prestižnom i najbitnijem takmičenju u svetu fudbala. Pomenuti deo njegovog života u dokumentarcu je prikazan veoma osećajno, autor se trudio da izvuče najdublje emocije kako Bekama, tako i njegovih roditelja, supruge i najbližih saigrača i prijatelja, uz dirljiv opis rođenja njegovog prvog deteta, koje je došlo kao „svetlost“ u njegov život tokom mračnog doba za Bekama.

Česta pojava i smena krupnih kadrovima sagovornika uz zadržavanje na prikazu njihovih lica dok oni direktno gledaju u kameru, pogoduje osećaju intimnosti što kod publike utiče na empatiju i neki vid bliskosti sa glavnim akterima serijala. Arhivski snimci verodostojno prezentuju sve bitne trenutke sa terena, a i iz privatnog života Dejvida Bekama, pažljivo su odabirani, a produkcija je kreairala kadrove tako da u nekim momentima može izgledati kao da su gledaoci stvarno deo svega na tribini. Mnoštvo materijala iz svake epohe njegovog života stvaraju kompletnu sliku o ovom fudbaleru, tako da bi i neko ko prvi put čuje za Bekama, posle ove serije mogao biti upoznat sa velikim delom njegovog života do kraja karijere.

Period nakon prelaska Dejvida Bekama u klub Real Madrid površno je dotaknut u odnosu na prethodni deo karijere, kao i njegove poslednje godine i utakmice pre penzionisanja koje deluju kao da su zbrzane pred kraj, bez produbnije analize. Sa jedne strane se činilo kao da ni Viktoria i Dejvid Bekam o ovom period života nemaju mnogo lepog za reći i da iskustvo u Real Madridu povezuju sa krizom u njihovom braku. Još na samom početku prve epizode gledaoci su imali priliku da vide interesovanja iz privatne sfere života Bekama kao što su pčelarstvo, kuvanje i neke njegove karakteristike poput perfekcionizma koje se prožimaju kroz poneke segmente serije. Dodir sa intimnijom ličnošću fudbalera je možda po mišljenju javnosti mogao biti malo predanije prikazan jer se iz ovog malog osvrta već može zaključiti da je Dejvid Bekam osoba koja ima višestruke kvalitete, nije samo površni fudbaler, željan slave i pažnje.

Nema komentara

Napišite komentar