Vek jednog fudbalskog kluba

autor: Milana Maričić 0

Godina 2014. je godina značajnih jubileja. Obeležava se 100. godišnjica od početka Prvog svetskog rata, a takođe se navršava i dva veka od kako je Vuk Karadžić objavio zbirku pesama Pjesnaricu i Pismenicu, svoju prvu gramatiku. U 2014. domaći fudbalski poštovaoci  proslavljaju svoju važnu godišnjicu, 100 godina od osnivanja fudbalskog kluba Vojvodina.

                      foto: fkvojvodina.rs

Dana 6. marta, grupa novosadskih mladića, mahom studenata, osnovala je fudbalski klub Vojvodina, čije je ime bilo znak sećanja na teritorijalnu jedinicu Vojvodstvo Srbije i Tamiški Banat. Leta iste godine, mladi igrači Vojvodine odigrali su prvu utakmicu sa Šajkašem iz Kovilja u kojoj su i pobedili (5:0). Međutim, važniji od samog rezultata bili su polet i želja Novosađana koji su se, kao što su i otišli, sa utakmice vratili peške. Osim za prevoz, sami su se pobrinuli i za dresove: sašila ih je majka jednog od igrača. Od obuće je nosio šta je ko imao, pozajmljeno, novo ili su čak igrali bosi! Uzbudljivu avanturu studenata-fudbalera prekinuo je rat.

Godine 1919. novi studenti entuzijasti opet pokreću klub, ali ovoga puta organizacija je nešto ozbiljnija. Vojvodina dobija prvog predsednika i klupskog sekretara, a za igrače su dopremljeni crveno-beli dresovi FK Slavije iz Praga. Počinju da se razvijaju planovi i o finansiranju kluba, te redovni članovi Vojvodine plaćaju članarine. Izgradnju stadiona „Karađorđe”, jednog od zaštitnih znakova današnjeg FK Vojvodina, zajednički su finansirali mesni rivali Vojvodina i Makabi, a igralište je završeno 1924. godine.

Novosađani su u međuratnom periodu igrali u novoformiranoj ligi tadašnje Novosadske župe, zajedno sa drugim klubovima iz Inđije, Sremske Mitrovice i Bačke Palanke. Za pokretanje ove lige u velikoj meri je zaslužan i dr Kosta Hadži, prvi trener, tehnički rukovodilac i glavni organizator Vojvodine, i jedna od legendi u istoriji kluba. U ovom periodu Vojvodina je iznedrila i svog prvog reprezentativca, Abrahama Saraza Eugena, koji je u prvom meču za tim Jugoslavije postigao dva gola. Godine uspeha opet prekida rat u kome stradaju i mnogi prvotimci kluba.

Pedesetih godina prošlog veka Vojvodina se nadmetala sa najboljim timovima tadašnje Jugoslavije, i mada ih je često i pobeđivala, titula šampiona države je izmicala. Rezultate vredne pamćenja novosadski klub zabeležio je na međunarodnoj sceni, gde u preteči današnjeg kupa UEFA pobeđuje čuvenu Romu. Nakon skoro pola veka od svog osnivanja, Vojvodina dolazi do najvećeg uspeha u istoriji kluba, do titule prvaka Jugoslavije u sezoni 1965/66 u ligi koja je tada bila jedna od najjačih u Evropi. Smena generacija nekoliko godina pre šampionske titule dovela je do ovog dostignuća, kada je u timu okupljena zlatna generacija:  Pantelić, Vučinić, Radović, Nikolić, Brzić, Sekereš, Takač, Savić, Pavlić, Pušibrk, Trivić, Radosav, Lambi, Veljković, Rajko i Veljko Aleksić, Surdučki, Stamevski i Marinković, predvođeni trenerom Brankom Stankovićem.

                                    Pobednički tim iz 1989. godine

Naredne decenije, FK Vojvodina se ustalio u vrhu jugoslovenskog fudbala, a u kratkotrajnu krizu klub zapada 80-ih godina, kada pada u niži rang takmičenja i dobija za rivale klubove iz druge lige. Ipak, neuspeh je relativno brzo prevaziđen, a rekonstruisani tim Vojvodine  osvojio je drugu titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1988/89, čime su Novosađani postali jedan od poslednjih osvajača fudbalskog prvenstva tadašnje velike države.

Poslednja decenija 20. veka za FK Vojvodinu ostaće zapamćena po neuspesima i krizama. Jedini svetao trenutak iz tih godina bilo je finale Intertoto kupa koje su Novosađani igrali 1999. godine. Iz kluba je otišlo na stotine fudbalera, što je takođe bilo praćeno i čestim smenama trenera i predsednika. Situacija se donekle popravila 2006. godine, od kada Vojvodina konstantno postiže dobre rezultate u prvenstvu i nalazi se pri vrhu tabele, mada uvek iza ekipa Zvezde i Partizana. Ipak, pravi pokazatelj stanja i (ne)mogućnosti novosadskog kluba jesu evropska takmičenja poput Kupa UEFA, u kojima su fudbaleri Vojvodine neretko gubili  u kvalifikacijama, i to od manje poznatih klubova nedostižnih renomea FK Vojvodine.

Proslava 100. rođendana, koju organizuje uprava kluba, počeće u četvrtak i trajaće cele godine uz mnoštvo manifestacija. Ipak, mnogi navijači kluba sa stadiona „Karađorđe” ne smatraju da je proslava adekvatna reč, budući da je više u pitanju prisećanje na nekadašnju slavu u sumornim momentima, kad se grupe tobožnjih navijača sukobljavaju međusobno, zatim i sa upravom, kada se igrači prodaju kako bi klub finansijski opstao i kada se iza svega nalaze ozbiljniji društveni problemi.

Nema komentara

Napišite komentar