Tri basketara

autor: Nikola Jekić 0

Iako su po završetku prošle sezone En-Bi-Ej ligu napustili Ognjen Kuzmić (više igrao u razvojnom timu Golden Stejta) i, posle kraćeg izleta u Milvokiju i Minesoti, Miroslav Raduljica, tereni najjače košarkaške lige na svetu neće ostati uskraćeni za srpske predstavnike.

Foto: denverstiffs.com

Nikola Jokić (20 godina, centar, Denver Nagetsi)

Novi košarkaš Denver Nagetsa se na prvi pogled izdvaja svojim godinama i nedostatkom ozbiljnije evropske karijere (došao je iz Mega Leksa čiji je najveći domet bila regionalna ABA liga), ali na drugi pogled stvari deluju drugačije. Protekle sezone u kojoj je njegov Mega Leks zauzeo deseto mesto u ABA takmičenju, Jokić je proglašen za najboljeg skakača, sa prosečno 9,3 uhvaćene lopte, i najkorisnijeg igrača, koji na samo tri ligaške utakmice nije bio dvocifren u poenima.

Nakon prelaska u Nagetse svima je bilo jasno da se radi o velikom talentu, ali mnogi su bili skeptični kako će donedavni igrač Mege uspeti da se prilagodi novom i zahtevnom okruženju. Trener Nagetsa, Majk Meloun ipak nije bio jedan od tih ljudi i posle nekoliko pohvalnih izjava na Jokićev račun, pruža mu odličnu minutažu. Za 22 minuta na terenu Nikola Jokić beleži 11,7 poena, 5,3 skoka i 1,1 ukradenu loptu, uz 0,5 asistencija i blokada, te najbolji procenat šuta u celoj letnjoj ligi od 73 odsto. Međutim najzapaženije dostignuće predstavlja to što je sa 82 poena proglašen za najboljeg strelca svog tima u predsezoni.

Svojim odličnim partijama na pripremama mladi centar je sebi "kupio" minutažu u regularnoj sezoni. Ima visinu i snagu, odličan je u skoku, igra veoma inteligentno i ima ,,mekanu ruku” što će njegovom timu doneti širinu u napadu. Najveća zamerka je nedostatak eksplozivnosti, ali već godinama gledamo igrače poput Paua Gasola koji osećajem za igru (pogotovo u odbrani) nadoknađuju fizičke slabosti. Nagetsi u predstojećoj sezoni, posle odlazaka nekih od ključnih igrača, nemaju mnogo razloga za optimizam, ali Jokić u tome može videti svoju šansu i više prilike za dokazivanje na terenu.

 

Foto: expressnews.com

Boban Marjanović (27 godina, centar, San Antonio Sparsi)

Gorostasni centar je u proteklih nekoliko sezona vrtoglavo podigao svoju formu i kao kruna toga došao je ugovor sa San Antonio Sparsima. Posle dobrih partija u tadašnjoj Mega Vizuri, stigao je u Crvenu zvezdu gde potvrđuje status odličnog igrača, naročito u prošloj sezoni kada dominira u domaćoj, regionalnoj ali i u Evroligi gde prosečno beleži 16,7 poena, 10,7 skokova (najbolji prosek u ligi) i 0,9 blokada po meču. Osim sjajnih brojki, popularni Bobi je te sezone uspeo da obori i više evroligaških rekorda – za prosečno najviše indeksnih poena po meču (25,7), najviše skokova u sezoni (256) i za najviše "dabl-dablova" u sezoni (16). Uz to je proglašen za najkorisnijeg igrača prve runde Evrolige, najkorisnijeg igrača plej-ofa ABA lige, uvršten je u idealne timove Evrolige i ABA lige, dok se njegova Crvena zvezda popela na tron u Kupu Radivoja Koraća, domaćoj Super ligi i Aba ligi.

U predsezoni En-Bi-Ej lige nije igrao previše, na terenu je provodio oko desetak minuta koje je dobro koristio, naročito u poslednjoj utakmici kada je u pobedi nad Hjuston Roketsima za 12 minuta na terenu postiga 10 poena uz 6 skokova. Korektno je odigrao i protiv Detroit Pistonsa kada je pokupio simpatije navijača sa nekoliko snažnih zakucavanja i dve blokade nad jednim od najboljih centara lige Andreom Dramondom.

Marjanović verovatno neće imati veliku minutažu u narednoj sezoni, ali zato je jedini od naših igrača koji ima realne šanse da osvoji titulu. Svoju priliku će tražiti u tome što San Antonio posle odlaska Tijaga Splitera nema klasičnu peticu u svom sastavu, te će bivši igrač Zvezde biti izuzetno koristan u zatvaranju reketa i direktnom branjenju rivala, naravno pod uslovom da se prilagodi odbrani u kojoj važi pravilo ,,3 sekunde u reketu”. Svakako će pored legendi poput Tima Dankana i Grega Popovića imati od koga da nauči kako se igra kvalitena En-Bi-Ej košarka, zato od ,,Bobinatora” očekujemo zanimljivu sezonu.

 

Foto: Foxsports

Nemanja Bjelica (27 godina, krilni centar, Minesota Timbervulfsi)

Najzvučnije ime sa ove liste je svakako bivši igrač Fenerbahčea, koji je posle izvanrednih klupskih i reprezentativnih partija odlučio da načini najveći korak u svojoj dosadašnjoj karijeri i zaigra “preko bare”. Prethodne sezone je igrao izvanredno u Evroligi gde je beležio 12,1 poena i 8,5 skokova. Njegov klub je zaustavljen na fajnal-foru, ali je Bjelica odličnim partijama uspeo da se izdvoji kao glavni igrač u svom timu, za šta je nagrađen odličjem za najkorisnijeg igrača Evrolige i uvrštanjem u idealan tim tog takmičenja. Bio je zapažen i u dresu reprezentacije, na nedavno okončanom "Evrobasketu".

U letnjoj ligi je pružio nekoliko dobrih partija posebno protiv Čikago Bulsa gde mu je jedan skok falio do dabl-dabl učinka, i u dve utakmice protiv Toronto Reptorsa, gde je u jednoj kao starter postogao 12 poena, a u drugoj bio najbolji skakač svog tima. U proseku je beležio 7,6 poena i 5 skokova po meču, ali ono što ga ja najbolje služilo je šut za 3 poena, gde se istakao kao jedini igrač Timbervulfsa koji je na svakom pripremnom meču postigao barem jednu trojku.

Nemanja Bjelica bi trebalo da ima pristojnu minutažu u predstoječoj sezoni, s obzirom na nedostatak ozbiljnije konkurencije na poziciji krilnog centra i više nego korektnim partijama u predsezoni. Njegov košarkaški arsenal je raznovrstan, veoma je dobar u šutu za tri, odlično skače, ima dobru kontrolu lopte i što je najbitnije ovaj ,,plejmejker zarobljen u telu krilnog centra”, kako ga nazivaju, ima iskustvo u igranju važnih mečeva i pogađanju bitnih šuteva –iskustvo koje je ovom mladom timu sa severa SAD-a preko potrebno. Zbog toga ne bi trebalo da iznenadi ako upravo on iskoči kao “iks faktor” svog tima.

Nema komentara

Napišite komentar