Studentima iz Niša srebro, slede Univerzijada i studentski basket 3 na 3

autor: Milana Maričić 0

Studenti Univerziteta u Nišu osvojili su srebrnu medalju na Evropskom univerzitetskom šampionatu u košarci koje je održano u primorskom slovenačkom gradu Koperu. Oni su u finalu izgubili od ekipe turskog univerziteta „Fatih“ sa 73:66.

Moglo bi se reći da je ovakv ishod deža vi – i prošle godine predstavnici Srbije na završnom evropskom takmičenju bili su košarkaši iz Niša, kada su opet u završnici turnira izgubili od tima Fatih univerziteta, samo što su u pitanju bile Evropske univerzitetske igre, a Nišlije su tada od košarkaša iz Turske poraženi u polufinalu. Ipak, ako se nastavi niz – 2014. bronza, 2015. srebro – sledeća godina biće još uspešnija. Za one sujeverne, koš-razlika u korist protivnika bila je duplo manja ove godine, te i to daje razloga za optimizam.

Možda nije baš za utehu već više za blago žaljenje, ali studentska ekipa iz Niša je na ovogodišnjem šampionatu već pobedila košarkaše Fatih univerziteta, samo što je to bilo u grupnoj fazi takmičenja (74:72), koju su završili sa sve tri pobede. Zatim su u narednoj fazi prilično ubedljivo savladali ekipu iz Estonije (89:62), a potom i domaće košarkaše Univerziteta iz Ljubljane (75:70), plasiravši se u finale gde su doživeli jedini poraz.

Evropski šampionati se održavaju u različitim gradovima za svaki sport pojedinačno na svake dve godine, dok se svake parne godine u jednom gradu održavaju Evropske univerzitetske igre. Naredne će biti u Rijeci i Zagrebu 2016. godine.

Košarkaši iz Niša i basketaši jedini su koji će ove godine učestvovati na studentskim evropskim prvenstvima, dok za učestvovanje takmičara iz ostalih sportova nije bilo dovoljno novca. Evropsko studentsko prvenstvo u basketu 3 na 3 biće održano u Kragujevcu od 23. do 26. jula. U Univerzitetskom sportskom savezu Novog Sada kažu da je ove godine prioritet bila Letnja univerzijada u Koreji, koja počinje 3. jula, a na kojoj će se takmičiti 120 sportista iz Srbije.

Nema komentara

Napišite komentar