Stef Kari, jednostavno najbolji

autor: Marko Brnjašević 0

Ako je prošle sezone možda i bilo prostora za diskusiju ko je trenutno najbolji košarkaš na svetu, ove nema – to je bez dileme Stef Kari i to nije samo na osnovu "golog oka posmatrača", već  na osnovu toga kako "njegov" Golden Stejt igra i na osnovu svih statističkih parametara koji govore da je Kari, jednostavno najbolji.

Foto: Majk Erman (Mike Ehrmann, Getty Imeages)

Kada neka ekipa u En-Bi-Ej ligi u jednom trenutku ima skor od 24 pobede bez poraza, a vi ste glavni motor te ekipe, onda je svaki dodatni komentar suvišan. Ne želimo da demantujemo onu da „odbrana osvaja titule”, ali košarka je sport koji se voli zbog igre u napadu, jer nema ništa lepše od sjajnog driblinga koji se završava postignutom trojkom ili ulazom. Stef Kari je neko ko potpuno prkosi postulatima „modernog sporta”. Njegova košarka je košarka iz prošlog veka, gde igrači nisu imali ogromne mišiće, “federe” u nogama i sve ostalo. Dajte mu loptu u ruke i gledajte magiju, ali ne magiju snage, nego magiju tehnike. Postoji priča da kada nekog ubedite da je ono što radite na terenu lako, onda vi to radite vrhunski. A kod Karija je mrtva trka da li nas više ubeđuje da je lakše onako nadriblavati i prolaziti pored igrača kao da ih nema ili je možda lakše šutnuti trojku sa osam metara koja ulazi kao kap, sve to dok žvaće onu svoju gumenu zaštitu za zube. Ili je možda najlakše da kad imate situaciju jedan na nula sa košem, umesto da jednostavno položite loptu vi uzmete pa je bacite što više u vis, jer Kari kaže da je lepše kad tako „uđe”. Ne znam, probajte.

Ne postoji dovoljno dobra odbrana koja može da zaustavi dovoljno dobar napad, ali iz odbrane sve kreće i tu dolazimo do Karijevih saigrača. Iznenađujuće deluje kako Kari, koji sa 27 godina liči na dete od 15, uspeva da oko sebe skupi „ratnike” koji ga bez pogovora slušaju i poštuju. Onaj Kari kom do pre nekoliko godina nisu verovali da je punoletan, pa je morao da vadi ličnu kartu da to i dokaže postao je lider. Lider složne ekipe. Nema dileme da jedni druge čine boljima, i da bi Kari igrao slabije bez Tompsona, Tompson bez Grina, Grin bez Igudale, a Igudala bez Boguta i tako sve u krug. Zbog ovoga i ne čudi što je u prošlogodišnjem finalu iskočio Andre Igudala koji je od „šestog igrača” došao do zvanja Em-Vi-Pia. Takođe ne čudi ni što Drejmond Grin ove sezone igra tako da neverovatno podseća na Lebrona Džejmsa. Lako je imati dobru atmosferu kada ekipa ovako pobeđuje, ali sve je to uzročno-posledična veza gde ni tih pobeda ne bi bilo bez te atmosfere.

A šta na sve ovo kažu ljudi sa univerziteta Virdžinija koji su odbili Karijevu prijavu? Ili šest klubova koji su 2009. godine imali priliku da draftuju Karija, ali su se odlučili za neke druge igrače? Prvi mogu da budu ljuti ili na sebe ili na univerzitet Dejvidson, a drugi na sebe ili Golden Stejt. Karijeva familija je kompletno košarkaška, pošto mu je i otac Del bivši En-Bi-Ej košarkaš, dok brat Set trenutno nastupa za Sakramento Kingse, a najveću podršku vidi u svojoj ženi Ajiši, koja je sa njim još od srednjoškolskih dana.

Iako sezona dugo traje, teško je verovati da će neko uspeti da izađe na „crtu” Golden Stejtu, kao i da će neko uspeti da dostigne Karija koji je čovek koji ruši svoje rekorde. Da li čovek može da postigne 28 poena za 12 minuta? Kari govori da je sve u „veri”, čak je i prošle godine citirao delove Biblije kada je bio proglašen za najkorisnijeg igrača lige. Milvoki je doduše ekipa koja je uspela da zaustavi niz Golden Stejta, međutim sada je teško zamisliti da bi neko mogao da ih eliminiše u okršajima koje se igraju na više dobijenih utakmica. Nama je toliko teško da poverujemo u tako nešto, mislite da je sa Karijem drugačije?

A sada da zanemarimo onu da je „statistika kao bikini”, pa da i sa ovog aspekta pokažemo kako igra Stef Kari. On za 35 minuta po meču u proseku beleži skoro 32 poena (52 odsto šut iz igre uz deset pogođenih šuteva u proseku, 46 odsto za tri poena uz pet pogođenih trojki po meču), uz šest asistencija i pet skokova. Po broju poena, na drugom mestu je Džejms Harden koji za 38 minuta u proseku beleži 28 poena, uz dosta slabije procente (41 odsto iz igre, 33 odsto za tri poena). U prevodu, mnogo daleko od Karija, ne samo on, već i ostatak lige.

Nema komentara

Napišite komentar