Sportski odjek meseca - Miloš Pavlović

autor: Filip Uzelac 0

Srpski automobilista Miloš Pavlović trijumfovao je na Svetskom finalu „Lambordžini super trofeja” održanom u Maleziji i u tandemu sa italijanskim automobilistom Edoardom Piskopom osvojio je titulu prvaka sveta u ovom prestižnom šampionatu. 

foto: milanpavlovic.com

Ovaj tandem je jedini uspeo da se domogne postolja na sve četiri trke i da tako posle titule u evropskom takmičenju stigne i do zvanja svetskog šampiona.

Super trofej se vozi u Evropi, Aziji i Severnoj Americi, a kalendar evropskih trka za 2014. godinu čini pet trkačkih vikenda – osim u Monci, po dve trke od po 50 minuta vozile su se i u Silverstonu (Velika Britanija), Pol Rikaru (Francuska), Spa-Frankoršampu (Belgija) i Nirburgringu (Nemačka).

Ovaj tridesetdvogodišnji Beograđanin jedini je Srbin koji ima licencu za Formulu 1. Karijeru u autobilizmu je započeo sa devet godina, kao i svi vrhunski vozači, u karting seriji, i već u prvoj godini bavljenja ovim sportom postao je prvak Jugoslavije. Kasnije, trofeji su se samo ređali, a među njima i njemu najdraži iz tog perioda –  trofej Ajrton Sena, koji je osvojio 1996. godine.

– Idol je samo jedan, Ajrton Sena i on je za mene bio i ostaće jedini. Da, velika mi je čast što sam osvojio trofej koji nosi njegovo ime. Sećam se vrlo dobro 1994. godine i njegovog udesa, koji je za mene bio prva prava trauma mog sporta.

Miloš je svoj talenat pokazao kasnije na stazama širom Evrope, vozeći skoro sve vrste bolida.  U periodu od 1997. do 2000. godine vozio je u britanskoj i evropskoj Formuli 3. Kasnije prelazi u italijansku Formulu 3, gde je i osvojio šampionat. Osvajanjem ovog šampionata Pavlović je dobio licencu za Formulu 1 i od tada je jedini Srbin, ali i čovek sa prostora zemalja bivše Jugoslavije koji ima pravo da vozi u najbržem karavanu sveta.

foto: motosport.com

Posle Italije, vozi u šampionatu svetske serije Nisan lajt (World series light championship), gde je 2004. postao prvak. Kasnije se trka u svetskoj Reno seriji (World series by Renault) gde u drugoj godini zauzima treće mesto i iza sebe ostavlja kasnijeg šampiona Formule 1 Sebastijana Fetela. Najbliži tome da se oproba u F1 bio je 2010. godine, kada je potpisao ugovor sa američkim timom US F1, koji je trebalo da bude deo svetskog šampionata Formule 1, ali je otkazano učešće iz finansijskih razloga. Čini se da upravo ti finansijski razlozi sprečavaju ovog trofejnog momka da se dokopa one najkvalitetnije scene, što i sam potvrđuje: – Nemam najdražeg rivala, ali najteži protivnik mi je sponzor. Nemam pravu podršku svoje zemlje, a samim tim nemam ni sponzora za F1. Kod nas još uvek misle da su trenutni (a i svi prethodni) vozači F1 tamo postavljeni od strane Boga, a ne njihovih država i sponzora.

Uprkos ovim problemima, Miloš Pavlović i dalje vozi i uživa u adrenalinu dok neverovatnom brzinom juri stazom. On ne odudara mnogo od neustrašivih momaka, koji svakim ulaskom u kokpit automobila rizikuju svoj život, jureći za medaljama. Najbolje se oseća u svom trkačkom odelu, vezan sa sedište i sa volanom u rukama. Kao i svaki istinski ljubitelj sporta i takmičarskog duha, misli da se prevelike količine novca, koje se danas ulažu, mogu negativno odraziti na takmičenje: – Periodi u kojima su vozili, na primer, Stirling Mos, Hant i Stjuart, autentična su prošlost. Oni su, kao i svi ostali iz tih vremena, uglavnom bili pravi džentlmeni, hrabri momci i svoj posao su i pored velikog rizika obavljali sa puno stila. Danas, tačnije od kada je u auto-sportu počeo da se koristi kevlar, otporno sintetičko vlakno, sve se promenilo. Auto-sport više nije opasan sport, sve je manje džentlmena i hrabrih momaka, a sve više bogatih tatinih sinova. Drugim rečima, novac je postao mnogo važniji od stila vožnje.

 

Nema komentara

Napišite komentar