Luka Mitrović - sadašnji oslonac Zvezde i budući oslonac reprezentacije

autor: Filip Uzelac 0

Pažnja sportske javnosti u Srbiji ovog februara bila je usmerena na košarku. Nacionalni kup Srbije ove godine igrao se u Nišu, a trofej je treći put uzastopno osvojila Crvena zvezda. 

foto: mojacrvenazvezda.net

Košarkaš Crvene zvezde Luka Mitrović obeležio je finale Kupa Radivoja Koraća i uz nagradu za najveći broj poena u finalu dobio i tutulu najkorisnijeg igrača finalne utakmice (MVP). Takođe, njegov gest posle utakmice oduševio je mnoge. Naime, u finalnoj utakmici Nenad Miljenović, igrač poražene Mege, ubacio je isti broj poena kao i Luka, ali u ovim situacijama titula ide igraču čija je ekipa pobedila. Za to kapiten Zvezde nije mario, pa je pozvao svog kolegu iz mlade reprezentacije da zajedno preuzmu nagradu. Eto dokaza da fer plej ipak nije umro na našim terenima.

Ovaj mladi Novosađanin je rođen 21. marta 1993. godine. Za razvoj Lukinog talenta zaslužni su i njegovi roditelji, koji su se takođe bavili košarkom i odveli ga na prvi trening KK „Kadet“ iz Novog Sada kada je imao samo osam godina. Njegov talenat primetili su u Hemofarmu gde je u prvom timu debitovao već sa 17 godina. Za Vrščane je potpisao i prvi profesionalni ugovor gde je tri godine zaredom igrao finale juniorskog šampionata Srbije, da bi 2011. osvojio zlato. U prvoj sezoni sa Crvenom zvezdom Telekom osvojio je prvi seniorski trofej namenjen osvajaču Kupa Radivoja Koraća, a kasnije je vezao još dva.

 Dosta uspeha Luka Mitrović je imao u mlađim reprezentacijama – od kadetske bronze 2009. godine na Evropskom, do juniorske srebrne medalje prvo na  Svetskom, a odmah potom i na Evropskom prventvu 2011. godine. Uvršten je na širi spisak seniorske reprezentacije Srbije 2013. i 2014. godine, ali se nije izborio za mesto u prvih 12, uglavnom je prolazio samo pripreme.

LUKA KAPITEN

Nakon što je Marko Simonović napustio Zvezdu, bilo je jasno da crveno-beli dobijaju novog kapitena. Dvoumljenja kao da i nije bilo, već na prvom treningu trener Dejan Radonjić saopštio je da će kapiten biti Luka Mitrović.

Luka je već neko vreme u procesu i sistemu kluba i od njega se u narednom periodu mnogo očekuje. On poseduje velike kvalitete koje smo mi prepoznali i na osnovu tih stvari doneli odluku da kao kapiten predvodi ekipu naredne sezone. Osim tendencija da ekipa bude mlada i ostale okolnosti su imala uticaja u ovakvoj odluci“,  istakao je Radonjić.

Ovom uspehu je verovatno najviše doprinela Lukina neverovatna požrtvovanost i borbenost na terenu. Navijači su bili oduševljeni kada je na utakmici sa Galatasarajem Mitroviću pukla patika od siline duela i truda koji kapiten Zvezde ulaže u svakom napadu.

foto: derbi.rs

REKORDER EVROLIGE

Na utakmici Zvezde protiv Galatasaraja 25. novembra prošle godine Luka je ušao u odabrano društvo Evrolige. Kapiten crveno-belih je postao tek četvrti igrač koji je postigao 30 i više poena na jednoj utakmici, a da nije navršio 22 godine.

Pre njega to je pošlo za rukom samo trojici igrača – Zoranu Planiniću, Ersanu Iljasovi i Milošu Vujaniću. Planinić je postigao 30 poena u dresu Cibone 2001. godine i to protiv Partizana,  a Iljasova je 2009. to uradio kao igrač Barselone. Bivši igrač Partizana Miloš Vujanić je to uradio u dresu crno-belih protiv Slaska. Mitrović se našao u ovom društvu pošto je za 33. minuta dao 30 koševa uz šut 9/14.

Trenutno Mitrović igra jako dobro i verovatno da će na leto opet biti pozvan da nastupi za reprezentaciju. Prošle godine je otpao sa spiska zbog, kako kaže Aleksandar Đorđević, pravljenja tima prema sastavima protivnika, a ne zbog nedostatka kvaliteta. Štaviše, selektor Đorđević je izjavio da će Mitrović verovatno biti glavni igrač reprezentacije u budućnosti.

Zbog fer igre, sportskog ponašanja i ogromnog talenta koji poseduje, Luka Mitrović sigurno mnogo obećava ljubiteljima ovog sporta. Budućnost zemlje košarke umnogome zavisi od ovog sjajnog mladića, čiji još veći napredak svi jedva čekamo da vidimo.

Nema komentara

Napišite komentar