Kad porastem biću... golman!

autor: Filip Uzelac 0

Rožerio Seni je 123. golom u karijeri doneo svojoj ekipi Sao Paola pobedu protiv Baije (2:1) u 29. kolu brazilske Serije A. Ovaj podatak i ne bi bio toliko čudan da nije reč o golmanu, a ne napadaču jedne fudbalske ekipe. 

foto: wikimedia.org

Rožerio Seni je vlasnik čak tri Ginisova svetska rekorda. Ovaj četrdesetjednogodišnji Brazilac je do početka nove sezone brazilskog šampionata postao igrač sa najviše nastupa za jedan klub, igrač sa najviše utakmica kao kapiten ekipe, kao i golman koji je postigao najviše golova! Sve svoje golove postigao je iz prekida – penala ili slobodnih udaraca, po kojima je i poznat širom sveta. Celu karijeru proveo je u klubu Sao Paolo sa kojim je osvojio Svetsko klupsko prvenstvo 2005. godine, kada je bio i najbolji igrač turnira. Da se sa golmanima nije šaliti, potvrđuje i činjenica da od 1997. godine Seni izvodi sve penale i slobodne udarce, iako su sa njim u timu igrale mnoge zvezde poput Kake ili Pata. Rožerio će svoju karijeru završiti na kraju sezone sa navršene 42 godine.

Pošto se za golmane kaže da su „najluđi” u ekipi, nastavićemo našu listu zanimljivih, ali i ekscentričnih čuvara mreže.

Verovatno najpoznatiji video klip jednog golmana  pripada golmanu Reneu Igiti, čoveku koji je u januaru 2010. tek u 42. godini okončao fudbalsku karijeru. Rene Igita, čuveni Kolumbijac, proslavio se slavnim „škorpionom” na meču protiv Engleza na Vembliju, kada je nogama odbranio udarac. Proslavili su ga i razni kiksevi tokom karijere, kao i povezanost sa narko bosom Pablom Eskobarom i upotreba kokaina tokom 2004. godine. Pored „škorpiona”, njegov zaštitni znak su i ničim neizazvani izleti sa gola i  ubacivanje unapad, ne bi li izvodio trikove koji su ga, zbog strasti fudbalskih fanatika u Kolumbiji, mogli koštati života.

Jens Leman je tokom prebogate karijere bio reprezentativac na tri Mundijala (1998, 2002, 2006), a mnogi ga opisuju kao arogantnog i agresivnog, sa veoma kratkim fitiljem. Poznat je po ogromnim kiksevima na golu, ali i raznim dogodovštinama van terena. Kada se vratio da brani u Nemačku, živeo je sa porodicom u svom rodnom mestu koje je bilo udaljeno 250 km od Štutgarta, gde je trenirao. Pošto je hteo da bude sa porodicom, svakog dana je išao na trening helikopterom. Ukrao je navijaču naočare za sunce, pozajmio pet evra od novinara i nikad ih nije vratio, a vrhunac je bio to što jednom prilikom nije izdržao na utakmici, pa je mokrio iza svog gola. 

Još jedan golman-golgeter bio je i legendarni Hose Luis Čilavert. Golman Paragvaja je igrao za svoju zemlju na Mundijalima 1998. i 2002. godine i postigao je ukupno 62 pogotka iz slobodnjaka i kaznenih udaraca, od čega četiri u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. godine. Osim po fantastičnom izvođenju kaznenih udaraca  i pogotku sa pola terena, bio je poznat i po „vreloj krvi”, pa se pamte i njegov okršaj sa kolumbijskim fudbalerom Aspriljom, ali i pljuvanje Roberta Karlosa nakon utakmice.

foto: top10de.com ( Horhe Kampos )

Iako prilično solidan golman, Meksikanac Horhe Kampos najviše će ostati zapamćen po svojim dresovima. Pošto je bio nezadovoljan onim koji mu je meksička reprezentacija dodelila za Svetsko prvenstvo 1994. godine, odlučio je da sam dizajnira svoj dres. Nakon toga nastao je  ludo šareni „papagajski” dres, a sa ovom praksom nastavio je do kraja karijere, stvorivši novu modu golmanskog odevanja. Kampos je izjavio da je nosio  upadljive dresove da bi prestrašio protivničke napadače i da se posle utakmice niko ne bi menjao s njim.

Nema komentara

Napišite komentar