Je l’ to „sport” priznao Kosovo ili smo ponovo kiksnuli?

autor: Marko Brnjašević 0

Nakon što je početkom meseca na kongresu u Budimpešti Kosovo primljeno u UEFA (Ujedinjena evropska fudbalska asocijacija), 13. maja u Meksiko Sitiju je odobrena aplikacija i za prijem u Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA), što u praksi znači da će reprezentacija, kao i klubovi sa Kosova u narednom periodu igrati zvanične utakmice, što do sada nije bio slučaj.

(fifa.com)

Ono što je moglo da se očekuje i što se škakljivo najavljivalo ne samo prethodnih meseci, već i prethodnih godina, dobilo je svoj epilog – Kosovo je priznato i od strane „sporta”. Ili ipak stvari treba drugačije postaviti? Naime, najviše iznenađeni ovom odlukom bili su ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije čiji je zapravo zadatak bio da učine sve što je u njihovoj moći da do prijema ne dođe. Te se sad postavlja pitanje da li je „sport” priznao Kosovo ili je ovo još jedan kiks „reprezentacije Srbije”, ali ovaj put ne Ivanovića i ekipe, već onih iznad njih.

Reakcija onih koji su trebali da se oglase bila je mlaka, toliko da je jači utisak ostavljen na prijateljskoj utakmici Crvene zvezde i Olimpijakosa kada je raširen transparent „UEFA podržava terorizam”. Ipak, Fudbalski savez Srbije najavljuje da će pravdu potražiti pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani, pre svega pozivajući se na to da je u Rezoluciji saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pod brojem 1244.  Kosovo i Metohija i dalje deo Srbije, te da su klubovi na toj teritoriji i dalje pod nadležnošću saveza Srbije. Ipak reklo bi se, kako kaže stara narodna, da „kasno Marko na Kosovo stiže”. Neubedljivo je Tomislav Karadžić čitao sa papira da fudbal ne sme da pređe liniju i prekraja granice bilo koje države. Nije to potreslo Fadilja Vokrija koji je kao predsednik Fudbalskog saveza Kosova isticao kako je njegova država ovo dugo čekala, ne skidavši osmeh s lica.

(cdm.me)

Albanski mediji jureći senzacionalizam, a srpski „pecajući” se na to, objavili su informaciju kako je Dejan Savićević kao predstavnik Crne Gore glasao za prijem Kosova u UEFA, što je legendarni fudbaler Crvene zvezde brzo demantovao, ali spinovanje je već napravilo svoju štetu. Da li slučajno ili ne, ali o krivici i odgovornosti, upravo krivih i odgovornih – nije bilo puno reči, već su se stvari postavljale u kontekstu: kako je moguće da bi nam Dejo to uradio? Činjenica je da malo šta sada može da se uradi po pitanju ovoga, i dok jedni gledaju ka uzroku i činjenici da ovo nije sprečeno, drugi se mire sa činjenicom znajući da je do ovoga moralo da dođe.

Kosovo već ima svoju fudbalsku ligu, koja je do sada bila nezvanična i šampion sem lične satisfakcije nije ništa dobijao, međutim od naredne sezone, pobednik će ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, što znači da će se i reprezentacija Kosova naći u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje se održava u Rusiji 2018. godine. Odnos glasova kada je u pitanju UEFA bio je 28 za, 24 protiv uz dva nevažeća, dok je za FIFU bio takav da je 141 nacija glasala za prijem, dok su 23 bile protiv. Predlog za prijem Kosova stigao je odavno od Veća FIFA, uz poruku da je to u interesu fudbala, iako postoje veliki problemi na toj teritoriji, a uz slično obrazloženje primljen je i Gibraltar.

A fer-plej Srbiji ostaje da vidi da li će ponovo neki dron, i čiji, da zaluta na stadione, naravno, u interesu fudbala.

Nema komentara

Napišite komentar