Fakultetski sport povezao zemlje bivše Jugoslavije

autor: Milana Maričić 0

Početkom ovog meseca najbolje studentske košarkaške selekcije okupile su se u Novom Sadu, gde su odigrale prve utakmice nove Regionalne studentske košarkaške ISBL lige (International Student Basketball League). Najuspešnije su bile ekipe Univerziteta u Novom Sadu i Beogradskog univerziteta koje su nadigrale košarkaše Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Crne Gore. 

foto: isblbasket (Sa utakmice Novosadskog univerziteta i Sveučilista u Mostaru)

Ova međunarodna liga je početak ostvarenja ideje o regionalnom studentskom sportu, koja se javila još u septembru prošle godine.

Tada je hrvatski ministar nauke, prosvete i sporta Željko Jovanović na sastanku u Beogradu predložio ministru sporta i omladine Srbije Vanji Udovičiću formiranje regionalne sportske lige univerziteta, što je Udovičić i podržao. O ovoj saradnji su potom u oktobru pregovarali predstavnici univerzitetskih sportskih saveza Srbije i Hrvatske u Rijeci i Zagrebu. Tri meseca kasnije, ministri sporta Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije potpisali su u Rijeci sporazum o međudržavnoj saradnji u oblasti studentskog sporta. Potpisana povelja je veliki korak ka ostvarivanju cilja - formiranja međunarodne studentske sportske lige, budući da iza nje stoje najvažnije sportske institucije ovih zemalja. Kako je na konferenciji u Rijeci rekao Vanja Udovičić, univerzitetska sportska liga doprinela bi razvoju takmičarskog duha i jačanju konkurencije, čime će se iznedriti i neki novi vrhunski sportisti.

Da je fakultetska sportska liga - pre svega u košarci - već izuzetno kvalitetna, dokazuje i činjenica je da su u četvrtfinalu ovogodišnjeg Kupa Koraća igrala petorica košarkaša iz fakultetskih selekcija. Sa ovakvom konkurencijom, regionalna liga bi bila veoma uzbudljiva, smatra i urednik studentskog sportskog portala „Sportindeks” Nenad Ružić.

Ministar Udovičič takođe je istakao da bi se ovakvim studentskim sportskim takmičenjima postigli i optimalni uslovi za zdrav život studenata, kao i za omasovljenje akademskog sporta u regionu. Ovo potvrđuje i Ružić na primeru košarkaške ISBL lige: „Međunarodna studentska košarkaška liga izmenila bi lični opis studentskog sporta. On bi regionalizacijom dobio značajan prostor u medijima, a samim tim privukao bi sponzore i više ljudi, što posmatrača - što budućih sportista. To bi moglo da ima za posledicu i pokretanje društvenog dijaloga o značaju fizičkog vaspitanja za studente”, rekao je Nenad Ružić.

Studenti koji se takmiče za svoje fakultetske selekcije u međunarodnim ligama vide i priliku za druženje sa kolegama iz regiona, što naglašava i košarkaš tima Novosadskog univerziteta i student Fakulteta tehničkih nauka Stefan Šajin: „Pre svega upoznajemo nove ljude, sportiste, a samo takmičenje predstavlja lepu sportsku manifestaciju. On je takođe dodao da kalendar takmičenja i putovanja na utakmice nisu naporni, kao i da za sada uspeva da uskladi sve obaveze.

 

Nema komentara

Napišite komentar