Pretnje smrću novinarima Magločistača

autor: Cenzolvka 103 pregleda 0

Subotičkom portalu Magločistač upućene su pretnje smrću: „evo vam ja matere sa postenim covekom se zezate, KLACEMO VAS GO ZECEVE GOVNA JEDNA SUBOTICKA“, napisao je neko ko se predstavio kao „Mario“.

Foto: Maglocistac.rs

U drugom, nepotpisanom komentaru stoji: „doćiće dan kada ćes sam pratiti čizme naše po tvom krajniku ai ovi tvoji na sajtu. live FOREVER SERBIA jebo vas SOROS I ZA KOGA PISETE“. (Citirano u originalu, bez ispravljanja slovnih i gramatičkih grešaka), prenosi Cenzolovka.

Komentari su u vezi sa tekstom koji se bavio jezivim pretnjama subotičkog gradonačelnika Bogdana Labana upućenim njegovom stranačkom kolegi, profesoru Vladimiru Polovini, koji je tom prilikom i fizički napadnut.

Magločistač je, uz pomoć Nezavisnog društva novinara Vojvodine, pretnje prijavio Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije.

Novinarska i medijska udruženja: Sankcionisati pretnje smrću

Novinarska i medijska udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres) najoštrije osuđuju pretnje smrću koje su upućene subotičkom portalu Magločistač i zahtevaju od nadležnih državnih organa da reaguju u skladu sa zakonom i u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, te po hitnom postupku pronađu i primereno sankcionišu one koji stoje iza ovih pretnji.

Portalu Magločistač su, putem interneta, pristigle eksplicitne pretnje smrću u kojima se, između ostalog, navodi da će biti „zaklani kao zečevi“ i da će „čizmama gaziti“ po njihovim „krajnicima“. Povod za pretnje je tekst „Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani“, objavljen 4. septembra ove godine, a koji se bavi upravo pretnjama smrću koje je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio svom stranačkom kolegi iz SNS-a Vladimiru Polovini.

Novinarska i medijska udruženja izražavaju veliku zabrinutost zbog konstantnih pretnji kojima su dugo već izloženi novinari i mediji koji nisu bliski vlasti, kao i zbog normalizacije diskursa pretnji, poziva na likvidaciju i vulgarnosti svake vrste u javnom govoru.

Novinarska i medijska udruženja i ovom prilikom sa žalošću konstatuju da Sporazum o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, koje su potpisali Republičko javno tužilaštvo, Policija i novinarske i medijske organizacije, do sada nije imao očekivane pozitivne posledice, kaže se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres.

Nema komentara

Napišite komentar


;