Oprostiće ti Đura što te tukao: Odbačene krivične prijave za napade na novinare

autor: Z. Strika 167 pregleda 0

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave za napade na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.


Foto: YouTube/ Printscreen

Incidenti su se dogodili ispred Doma Narodne skupštine 31. maja ove godine, kada je zabeleženo nekoliko napada. Tužilaštvo je nakon napisa u medijima pokrenulo postupak.

Takođe, u saopštenju se navodi da je utvrđen identitet osoba koje su učestvovale u incidentima, kao i da su uzete izjave od svih lica koja su smatrala da su oštećena.

– Iz izjava građana svedoka očevidaca koji su dana 31.05.2017. godine bili ispred Doma Narodne Skupštine kako bi prisustvovali svečanom polaganju zakletve novog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, proizilazi da su tom prilikom videli događaje koji su se desili i to one koji se tiču izvođenja pojedinih novinara iz mase, te su svi izjavili da bi došlo do mnogo većih incidenata i „linča“, samim tim i težeg telesnog povređivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase, a da su se pritom lica koja su učestovala u tome, ponašala pristojno, da nikome nisu pretili, da su upućivali molbe da se prestane sa provokacijama - stoji u saopštenju.

Na osnovu toga tužilaštvo je odlučilo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično delo Ugrožavanje sigurnosti ili Nasilničko ponašanje, kao niti bilo koje drugo delo koje se preduzima po službenoj dužnosti.

– Imajući u vidu sve navedeno ovo tužilaštvo je donelo rešenje kojim su odbačene predmetne krivične prijave, o čemu je podnosiocima istih upućeno obaveštenja sa poukom o pravu na prigovor – dodaje se.

NUNS i NDNV: Sramna odluka Tužilaštva o odbacivanju krivičnih prijava protiv napadača na novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine poručili su da je odluka “Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića sramna i da predstavlja još jedan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom već isključivo interesima vlasti i vladajućih stranaka”.

– Obrazloženje odluke Tužilaštva predstavlja poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama koje su prikazali nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića 31. maja 2017. godine. NUNS i NDNV će posle ove odluke Tužilaštva razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, pošto se ozbiljno postavlja pitanje smisla njegovog postojanja s obzirom na poražavajuće rezultate nadležnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara – navode NUNS i NDNV u saopštenju.

UNS: Neprihvatljiva odluka Tužilaštva da odbaci krivične prijave za napad na novinare

Udruženje novinara Srbije navodi da to što je Ministarstvu unutrašnjih poslova naloženo da protiv učesnika podnese prekršajne prijave potvrđuje da je bilo remećenja javnog reda i mira, ali da Tužilaštvo nije objasnilo zašto očigledno nasilje nad novinarima nije kvalifikovano kao krivično delo, već eventualni prekršaj.

– UNS ukazuje na činjenicu da je Tužilaštvo napad na novinarke TV Pink kvalifikovalo kao nasilje na osnovu video snimka, a da u slučaju nasilnog uklanjanja novinara sa javnog događaja, za koje postoji fotodokumentacija, tužilaštvo smatra da nije bilo nasilja – zaključuju u UNS-u.

Nema komentara

Napišite komentar