U tišini zaborava

autor: Ivana Karamarković 0

Druga tematska izložba autorke Aleksandre Grbović, koja nosi naziv „U tišini zaborava“, otvorena je sinoć u Kulturnom centru Novog Sada (Tribina mladih). Postavka će trajati do 26. februara.

Grbovićevoj je kao inspiracija za izložene radove poslužila Novosadska racija iz 1942. godine. Ona  je učestvovala u prošlogodišnjem projektu „Ledena tišina“, u okviru trodnevnog obeležavanja 72. godišnjice Novosadske racije, a ove godine je odlučila da nastavi u tom pravcu i napravi drugu tematsku izložbu.

„Cilj mi je da skrenem pažnju  publici na ove teške istorijske momente, ali i da kroz likovni prikaz pokažem svoje emotivno shvatanje tih događaja. Iako ovaj koncept u sebi nosi strahovitu priču razaranja i patnje, kao umetnik želim da kod gledalaca probudim osećanje empatije i uputim na važnost oprosta.” - objasnila je mlada umetnica.

Izložbu je pripremala oko godinu dana i sastoji se od 15 grafika. Radovi su rađeni i visokom i dubokom štampom. Boja je nanošena putem linoreza, a crtež koji nosi i gradi grafiku urađen je u suvoj igli.

„U ovim radovima promenila sam tehniku i unela novu dinamiku.  Intenzitetom crvene boje, povećavaju se drama i intenzitet strahota koje su se događale.” –  ističe autorka.

Na interesantan način se koristi providna folija kao dodatni materijal, jer, kako kaže, prozirnost ovog materijala upućuje na lakoću zaborava i transparentnost priča. U njenim radovima dominiraju jasna forma i plakatski pristup grafici.

 

Nema komentara

Napišite komentar