Stvarnost u osam slika

autor: Jovana Radosavkić 0

Osam najznačajnijih video radova holandske umetnice Olge Mink, u kojima se ona uz pomoć multimedijalnih rešenja bavi svetom koji nas okružuje, predstavljeno je u Američkom kutku. O životu i radu ove autorke sa posetiocima je razgovarao umetnik Andrej Tišma.

Tišma je objasnio da Minkova u svojim radovima eksperimentiše sa slikom i zvukom pokušavajući da kontrastom, bojama i muzikom na poetski način predstavi svet koji nas okružuje.

„Iako svoja dela grupiše u različite tematske celine, svi radovi ove umetnice se međusobno dopunjuju. Cilj njenog stvaralaštva je da predstavi realan odnos, kako prema prirodi, tako i među ljudima“, rekao je Tišma i dodao da se umetnica trudi da svakoj pojavi koju predstavlja doda novu dimenziju.

Projekcija je započeta video radom pod nazivom Rad bez Sunca u kojem se autorka poigrava veštačkim osvetljenjem i izvorima neprirodne svetlosti. Nasuprot njemu, usledili su radovi o prirodi i Suncu. Minkova je jedan period svog stvaralaštva nazvala Urbana priroda. U njemu se posvetila gradu i životu u njemu.

„Prelazak na pešačkom prelazu, vožnja metroom, sudaranje sa drugim ljudima su za većinu svakodnevnica. Minkova se koristi distorzijom, usporenom slikom i senkom kako bi predstavila takozvani urbani pejzaž. Ona sve vreme teži da nam dočara monotonost života u gradu, kao i programiranost i kolotečinu u koju ljudi upadaju“, zaključio je Tišma.

Većini prisutnih se naročito dopao rad pod nazivom Fragmenti iz Atlantide iz 2009. godine u kojem je autorka koristila tri platna kako bi iz više uglova predstavila delove prirode. Na kraju projekcije posetioci su komentarisali da svi video radovi ostavljaju snažan utisak, a da im se naročito dopada savršena usaglašenost tona sa slikom.

Olga Mink je završila studije umetnosti u Tilsburgu i Amsterdamu. Pored digitalnih prezentacija bavi se i interaktivnom umetnošću, performansima i novim medijima. Deset godina je kustos u Muzeju medijske umetnosti, a nekoliko godina je i umetnički direktor Baltan laboratorije za umetnička istraživanja. Pored toga, ona drži predavanja studentima savremene umetnosti. 

Nema komentara

Napišite komentar